Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?

Запазва се тенденцията повече млади хора да напускат страната
Обновена: 22 ное 2017 09:16 | 22 ное 2017 08:52,
100
Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?
Снимка: архив Reuters

Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство, въпреки, че единият  им родител е българин. Това заяви "Дарик" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той допълни, че негативната тенденция много млади хора да напускат страната се запазва.

Откроява се и друга тенденция - от чужбина в България се връщат основно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не успеят да създадат семейства или да си намерят подходяща работа, след няколко месеца отново заминават.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", коментира той.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни Харалампиев.

По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", заяви още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брат ми отиде да живее в Испания с жена си и съм му казал, че ако се върне ще ги пребия и двамата.
36
0
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Човек като чете разни новини и гледа реклами по телевизията ще рече, че българите стават все повече богати (както твърди премиерът Бойко Борисов).Като започнем с безбройните баби които ежедневно "мятат хилядарки през балконите на "ало" измамници", и стигнем до поредния печеливш от лотария от село Руйчовци, Габровско, стругар, безработен, но изведнъж ощастливен от спечелените сто бона, с които щял да си купи къща и да ожени дъщеря си, ще речеш че всички сме богати...
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ни са знайПо-добре от колкото балкански селски ценности.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзЗащо са съжаление? То това по-хубаво няма!
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета"Грешка. Децата, които раждат там не са с българско гражданство и не ги бройте за данъкоплатци в България.
32
2
 
1
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Повечето от тях са при европейските ценности!
31
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 6 години
За съжаление тези деца няма да са българчета. В България не се ираства в кариерата и живота според това колко се трудиш и колко си образован, а според това какви връзки имаш, затова хората напускат. Държавата се управява от мафия. Така наречения бизнес - държан от мафиоти и крадци държи изкуствено ниски заплати за да могат бизнесмените да имат по 5 мутреси с джипове. Затова след 20 години няма да има почти българи тук, нищо де ромите ще им го върнат тъпкано.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си луд за да правиш деца в тази ***. Нито образовние ще получат нито някаква култура.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С гол патриотизъм не се живее, а охранените ни политици не искат да имат образован и сит народ. Затова, който може се изнася заедно с патриотизма си. Бях там и знам как се обича България отвън! И как се мразят политици!
28
0
 
9
 
! Отговори
Карл Маркс преди 6 години
До: ДинкоБитието определя съзнанието!
27
0
 
15
 
! Отговори
име преди 6 години
Напуснах Бъбгария заради хора като теб, които в новинарски сайтове пишат "Оскорява"
26
33
 
4
 
! Отговори
Динко преди 6 години
*** , които се местят като вируси от територията в територия с цел да задоволят първичните си нужди!Е това ли е смисълът на живота!?
25
1
 
5
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
Taka e i vse po na zle otivat rabotite v bulgaria. Horata im baktisa da buhat kat gluhi pitli za julti stotinki. Loshoto e che mladi i kadyrni hora zaminavat...tiq deto ostavat sa povecheto tyrtei, nagajdachi i batiovi bratiovi hrantutnici na gyrba naroden, no i tazi mandra shte svyrshi skoro shtoto to nqma da ima koi da plashta danyci i osigurovki mnogo skoro, a i na sudjuk pasha shte mu sprat mejdunarodnite debeli krediti shtoto nema da ima koi da gi vryshta hahahaha
24
1
 
39
 
! Отговори
Св преди 6 години
И като се водят българчета по паспорт, българчета ли са? Честно казано разбирам хората, дори и аз най - вероятно ще "изгоня" детето си след време, просто не успях да избягам по здравословни и др. причини. Но не си представям дете, отгледано в чужбина, да се върне в трудова възраст в БГ, само защото има БГ гражданство. Или пък другия вариант - ще се върнем когато положението се ОПРАВИ? А кой ще го оправя това положение, балъците като нас, които си проваляме живота да им постелим ...
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата строи огради да пази границите. А през това време българите изтичат от така пазената територия като пясък между пръстите.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И престанете с този демографски срив. Колкото и деца да се раждат, хората просто имигрират.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се извади акт за раждане на бебе родено в чужбина, трябва или лично или близък да се занимава с преводи, апостоли и така нататък. Посолствата имат служебна поща много рядко, защото е скъпа и така хората се отказват детето им да има българско гражданство. Често нямат и роднини в България които да се занимават с бумащината.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам, че ако намалят минималната заплата, както искат от синдиката на работодателите и ще постигнат социалистически колониализъм. Не че в чужбина не е колониален социализъм и дори и за най-мизерната работа си слагат цветни същества чупещи се в кръста. Посточнно ни показват успели бизнесмени които имат 3-4 деца. Има толкова роми, които ще им попълнят изискванията за кадри. За толкова пари толкова.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Многоясно, навън е в пъти по-лесно...да не са луди хората да се борят тук...
18
1
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
От климата е, благоприятства за силни сексуални изживявания