Държавата абдикира! Отказва лечение на две болни деца

Животът им зависи от Фонда за лечение, а решението се бави
24 ное 2017 10:37, Петя Славова
54

Държавата отказа лечение на две момчета с тежки заболявания на 8 и 17 години. Това стана ясно след извънредно заседание на Комисията по редки болести към Министерството на здравопазването.

"Стефан е на 8 и страда от спинална мускулна атрофия. Заболяването беше диагностицирано, когато той беше на 7-8 месеца. Очакванията за продължителност на живота на дете с такова заболяване е 2-3 години", сподели бащата на Стефан - Веселин Радойчев в "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че вече е открито реално лечение на болестта с безопасно и по думите му много ефективно лекарство. То обаче може да бъде купувано само от чужбина.

"Това беше причината да кандидатстваме през Фонда за лечение. Вече 3 месеца нямаме резултат и официален отговор", отбеляза Веселин.

Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца подчерта, че проблемът е финансов.

"За това и друго дете информирах министъра, вследствие на което бе свикана Комисията за редки болести и за съжаление не се взе никакво решение. За нас държавата трябва да е поеме това лечение", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Георгиева добави, че бюджетът на Фонда е 12 млн. лева, а за лечението на двете деца са необходими близо 6 млн. за половин година.

"Като се изчерпи бюджетът, ще се актуализира! Държавата трябва да поеме лечението на тези деца. Не може деца и родители да се размотават, защото държавата не може да поеме ангажимента", настоя тя.

Бащата на болния Стефан посочи, че другата опция пред семейството е да се премести да живее в чужбина, за да осигури лечението на своето дете.

"Не искаме да прилагаме тази опция, дълги години живеем и работим в тази държава. Нека се актуализира бюджетът. За нас важното е да получи лечението възможно най-скоро, за да не го загубим това дете", заявърши Веселин Радойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бюджета вече е актуализиран - нали са вдигнати заплати на министри,премиер,президент,депутати,магистрати..................то не може и за болни дечица да се актуализира. къде ще му излезне краят ?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За братята-poми е важно да има.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 41. По света Агенция за лечение на деца в чужбина НЯМА. Да касата поема лечението. Няма да го оставят да ум..... дори не искам да напиша думата. Дано хората се справят.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МОЖЕ ДА АБДИКИРА НЕЩО, КОЕТО ГО НЯМА.
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Това ако беше преди 1989г въобще никой нямаше да чуе за тези деца.Тогава хората с такива заболявания просто биваха оставяни да умрат както вероятно ще стне и сега де(още не сме се отървали от комунизма).Сега поне, някои намират спасение докато тогава такива нямаше.Разбира се говоря за обикновените хора.Големите партиици и близките им се лекуваха във Франция.
39
11
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯ, ДЕМОКРАЦИЯ, ДЕМОКРАЦИЯ, да живее свободата на словото и евроценностите!
38
2
 
9
 
! Отговори
Кукуригу преди 6 години
Анонимен 42, въпросите ти за инфекции, недоносеност, водене на раждането и пр. нямат абсолютно никакво отношение към случая (генетично заболяване, при което родителите няма как да знаят, че са носители), ама щом си решил да се изкажеш - ок.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бащата е много наивен да мисли, че като иде в чужбина някой ще му даде 3 млн. да си лекува детето...
36
2
 
25
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Имало и такова нещо. Комисия по редки болести. Е, появили се две деца с редки болести, комисията се събрала и нищо не решила. Та си мисля, тази комисия какви пари получава и нямат ли чувство за срам. Сигурно са умни, учени ,интелигентни, но са при 80-те %.
35
2
 
24
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Чакат да пукнат децата, че проблема сам да се реши. Дано горят в ада тия ***!
34
26
 
4
 
! Отговори
Попо преди 6 години
И моя живот за да се спаси ми трябват 10 000 . Моя заем е толкова. Моя живот не е ли важен
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lekoveren И за здравеопазването на онези ,които не си плащат здравни осигуровки и си живуркат на социялни
32
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 26 Станишев даваше много повече за Коледа ,за Великден .Това сега е гавра с пенсионерите .
31
1
 
22
 
! Отговори
Борисов преди 6 години
Прекрасно знае до къде докара държавата и народа от жажда за власт. Умираме от мизерия и невъзможността да се лекуваме. Но,на мут....ро...нът не му пука. Той се е втурнал да оправя Европа и света. България....т не го интересува. Тя само му осигурява власта чрез наивниците.
30
7
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
А когато определиха коледните добавки, рева че са ти малко нали?
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не е абдикирала, защо приниципно тя не е длъжна да лекува никой, а този фонд е просто една обществена благотворителна организация в която всички сме задължени да внасяме. В развитите общества има здравни здрастраховки които покриват този вид лечение, а разбира се си плащаш вноските по нея.
28
7
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Това са пълни глупост, където и да се провежда това експирементално лечение то се заплаща, без значие да ли гражданин на страната или не. Няма такъв филм като безплатно лечение!
27
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИзбирателСанирането е инвестиция в развитието на цялото общество, а тук става въпрос за два индивида, които не е ясно дали въобще тези скъпоструващи експериментални лечения ще им повлият. И тези пари ги даваме всички ние, не ББ! Ако парите растяха по дърветата ОК, обаче като дадеш на някой 6 млн., няма да има за други 1 000.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде са измислените милиарди на измисления преммиер , Собственик на герб.
25
2
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До ХХХРядко смислен коментар