БПЦ решава: Да стане ли църква-майка на Македонската

Светият Синод ще заседава по искането на църквата в Скопие
15
БПЦ решава: Да стане ли църква-майка на Македонската
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод ще заседава, за да реши как да отговори на искането на Македонската православна църква да приеме Българската за своя църква-майка.

Още по темата

Още миналата седмица стана ясно, че до решение от страна на нашата църква ще има, след като бъде съставена комисия, която да обиколи и изслуша позицията на поместните православни църкви, припомня bTV.

До този момент Македонската православна църква не е призната от нито една от останалите православни църкви.

Мълчаливо бдение в подкрепа на това искане ще се проведе пред Синодалната палата тази сутрин.

То е организирано от подписалите писмото-подкрепа до Светия Синод.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво това е начин бпц да се въздигне след руското осакатяване
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лично аз мисля, че е добре да я признаят, но с някой компромис - надолу имаше предложения. И да не ни харесва, на югозапад от нас една група хора, повечето с български произход, се определя по начин, какъвто е преценила. Наистина, това всичкото за българската екзархия, Коминтерна, сръбският геноцид и пр. е вярно, но трябва да се направят някакви компромиси. Независимо от причините и оправданията, допуснати са много грешки през годините и от страна на БГ. Въпросът е, те дали са готови наотстъпки
12
0
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
До реалист
То и ние обикновените вярващи не умираме от желание да изследваме къде грешим, какви са душевните ни недъзи и да се борим с тях...
11
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Безусловно признание! Няма значение какво казват околните православни черкви. Те нямат интерес България да бъде в духовно единство.
10
2
 
4
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Църквата се занимава с суетни неща, вместо да се занимава с важното, да приближава хората до Бог. Хората умират невежи в греховете си, а те се занимават с политика и.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струмица и на другия ден Заю Баю се представи в Белград на доклад!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава македонска църква! Дайте сега да признаем тракийска. добруджанска, шопска, годечка, сунгурларска и всякаква черква!? То бива глезотия, но всичко си има граници. Коридор, коридор № 8, но си има и вечни пътеки.Задминахме Коминтерна по признаване на македонски символи! Дори по турско след Освобождението там селата са се определяли като екзархистки и по малко патриаршистки, но не и някаква си македонска църква.
7
8
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Браво , една добра новина. Единственото което одобрявам на бат Бойко е политиката му към македонците. За това отличен 6.
6
0
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Жельо пръв ги призна за държава ,за да плюят срещу България ! Така ще стане и с църквата...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма лошо, да ги признаем, но трябав да се внимана - нека макетата пъров признаят че БПЦ е правиприемник на екзрахията и следователно - н Охридската архипископия, и че новата Охридската архиепископия в Р Македония не е правоприемник на старата.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва тънка дипломация тук.
1. Да влезем в евхаристийно общение с македонската църкав и да им подадем ръка, но в същото вреем да изискаме от тях да потвърят, че НИЕ сме правоприемникът на ОХридската архиепископия.
2. Да започнем интезивен кръг от преговори с другите църкив на които да представляваме македонската църква и тяхното желание за независимост, както и да ни станят църква-дъщеря.
3
7
 
5
 
! Отговори
СААГМИР преди 1 година
Вероятно тук ще изникне искането за обединението на България и Македония като една държава. Няма защо да се противим, ще имаме излаз и на друго море.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ има само една църква и туй е БПЦ нямат място второстепенни църкви много взеха да искат макетата.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се признае като охридската българска архиепископия,а не македонска охридска архиепископия