Историци до Синода: Приемете Македонската църква!

"Това ще е в пълна хармония с очакванията на поколения българи"
24 ное 2017 20:32, Красимир Ангелов
28
Историци до Синода: Приемете Македонската църква!
Снимка: Булфото, архив

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква, в което се изразява увереност, че БПЦ ще предприеме необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия.

Още по темата

Писмото, разпространено и до медиите, е подписано от декана на Историческия факултет проф. Иван Тютюнджиев и от историка проф. Пламен Павлов.

В позицията се посочва, че "християнските ценности, залегнали дълбоко в нашия национален характер, задължават към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето" .

Според историците "изразената позиция на Македонската православна църква да бъде призната от Българската като нейна духовна дъщеря е в пълна хармония с въжделенията и очакванията на поколения българи и с духовното наследство, оставено ни от нашите велики отци. По този начин делото на Св.Св. Климент и Наум, на Св. цар Борис-Михаил Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители получава своите съвременни измерения", отчитат историците от Велико Търново.

Преподавателите от Историческия факултет на Великотърновския университет смятат, че е неотменна историческа истина фактът, че православната църква в Македония е наследница на Охридската архиепископия.

"В драматичната 971 г. светият патриарх Дамян напуска окупираните източни български земи и намира убежище при великия български цар Самуил и неговите братя. След много борби и митарства нашият древен патриаршески престол се озовава в скъпия на всяко българско сърце град Охрид. В епохата на националното ни Възраждане духовенството и миряните от Македония изразиха своята непреклонна воля да бъдат част от Българската Екзархия", се посочва в писмото.

Неговите автори посочват в заключение, че очакват отговорно решение, съзвучно с надеждите на православните християни в България и Македония.


28
Още от Общество
Коя е малката Шипка в историята на Пиринска Македония?
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Ердоган и Давутоглу преди 3 седмици
До Миял

И това, което казваш, е доказателство, как сме добрували под дебелата сянка на Падишаха.
26
0
 
2
 
! Отговори
БиБи преди 3 седмици
До Анонимен к.22

Хайде да се поразходиш един ден до Вселенската патриаршия и още един ден до Руската патриаршия. Вземи от тях по едно решение, че македонската архиепископия е част от Българската патриаршия и поради това й се сваля схизмата. Сетне БиБи ще те назначи за негов заместник. Ти нали си гербаджия? Друг такава умна мисъл не може да измисли.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога не съм се впечатлявал от историци, които напират да се правят на политици или просто си вярват, че са говорили с Бога. Нека не забравяме, че акад. Богдан Филов е бил много добър археолог и историк, което не му е попречило да бъде слаб и недалновиден политик.
24
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Скъпи историци крайно време е Македония да признае че е българска.И понеже се страхувате да предложите това натягате БПЦ.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 21 Охридската архепископия съществува ,като част от Вселенската Патриаршия още преди създаването на Българската Църква,така ,че не може, да се прави сравнения с признаване на никога не съществували Мизийска,Тракийска,Доброджанска,Родопска църкви!
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македонската трябва да признае, че е била част от Българската Екзархия. Тогава може.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прочитайки устава на БПЦ ще си позволя да цитирам коментар по тоя повод за признаването"ще чакате,първо требва да признаеме Мизийската автокефалност,Тракийската,Добруджанската,Шопската,Родопската и автокефалността на църквата на черноморското крайбрежие'хахахахаха....Ке чекате "бракя"друго не ви остава!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма македонска църква, както няма и шопска църква.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За щастие това е Българска екзархия. Затова не е необходимо да признаваме каквото и да е.Другото е национално предателство.
18
1
 
10
 
! Отговори
Миял преди 3 седмици
До -13;
По време на борбите за независима БПЦ ,Княз Лобанов и Граф Игнатиев изпратиха на заточение 6 български БЛАДИЦИ ,между които беше и Иларион Макариополски. Тогава нашите създават Папската Уния. Започват преговори с Ватикана за преминаване на БПЦ към Римо-католическата.
Няма Санстефанска Б--я ,кято е руска измишльотина. Има Българска ЕКЗАРХИЯ.
17
2
 
8
 
! Отговори
Миял преди 3 седмици
До Анонимен--13;
Русия беше против Независима БПЦ. Със Султански Ферман 1870 г е утвърдена Българската Екзархия с територия 225 000 кв. км. Русия и Гърция ни наложиха СХИЗМАТА 1872г.т.е. Отлъчиха ни от ПЦ до 1945 г. Продължавай да си РУСОФОБ и няма да сбъркаш.
16
4
 
4
 
! Отговори
Миял преди 3 седмици
зависи какво ще кажат руснаците. Освен това Синода са от ДС.
15
4
 
8
 
! Отговори
ау преди 3 седмици
Да се признае задължително, без да се съобразяват със сърбите и гърците !!!! Гледаме си нашия интерес !!!
14
1
 
9
 
! Отговори
Българина преди 3 седмици
Съединението прави силата, само така България ще стане нещо повече от географско понятие. Всички българи в една държава, това ни е бъдещето
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не съм русофил, но вече ми призлява като отворя и видя хули по Русия. Зорлем ни правите русофили.
И за сведение глава на Източноправославната църква е грък и седалището му е в Истанбул. Сега от него зависи как ще се реши. А не от нашите.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами тоя път ще чакаме каквото кажат "посестринските"църкви и най-вече гърците,НЕКА АКО ПОСТИГНАТ РАЗБИРАТЕЛСТВО С т.н. македонци да видим КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ДЪРЖАВАТА а оттам надолу ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ!Няма да има македонско вино дори като наименование НИЕ КАКВА МАКЕДОНСКА ЦЪРКВА ЩЕ ПРИЗНАВАМЕ??Пак ли ние ще сме от страната на булката И ЗА КАКВО"направи добро и изяж л..о"Е ТОЯ ПЪТ НОМЕРА НЕМА ДА МИНЕ!Първо разгром на ЮГОмакедонизма,15 години едно поколение поне да учи ИСТИНАТА,пък тогава ще видим!!
11
10
 
2
 
! Отговори
skype преди 3 седмици
То че поколения българи го искат е вярно, ама това няма никакво значение. Важжно е какво иска рруския патриарх и какво ще каже по въъпроса кремълския гном. От тях зависият нашите отговори по "историческия" казус... както винаги...
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен всичко друго И УСТАВЪТ НА БПЦ НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА!Устав на БПЦ-Българската Патриаршия е правоприемник на Плисковската Архиепископия,Преславската Патриаршия,Охридската Архиепископия,Търновската Патриаршия и БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ!По логиката на тия които са "фенове"на признаването на Охридската архиепископия в Преслав,Плиска,Търново също могат да поискат автокефалност!Затова НЕМА признаване на автокефалност А САМО НА "МАЙЧИНСТВО"!Тая истерия покрай БЮРМ не е случайна а ПОРЪЧКОВА,Бойко зАсрами се!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така наречената македонска православна църква ИСКА БПЦ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА НЕЙНА МАЙКА КАТО ПЪРВА ПРИЗНАЕ АВТОКЕФАЛНОСТТА И т.е. НЕЗАВИСИМОСТТА И!!На пръв поглед всеки непредубеден би казал "уауу""те се озъзнаха" ДА АМА НЕ!ТЕ ИСКАТ ИНДУЛГЕНЦИЯ ОТ БПЦ,НЕ ИСКАТ ДА СА ЩЕРКА А ДА СИ ВЕЯТ БАЙРАКА!Щом е така НЕМА тогава признаване а ако има ИМ СЕ ПРИЗНАВА САМО ЧЕ НИ Е ЩЕРКА и тогава като блудница ЩЕ СТОИ НЯКОЕ ВРЕМЕ В ЪГЪЛА и ще слуша майка си ИНАЧЕ ПРАВИ И ПЪТ НА "ЩЕРКАТА"!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'Типично комунистическа акция" направо,с такъв патос по времето на социализма ни възпитаваха в интернационализъм и национален нихилизъм,сега същите превъплатили се в либерални суперултратолерантни демократи пак тичат като пърле пред майка си И ЩЕ НАПРАВЯТ НЯКОЯ НЕПОПРАВИМА БЕЛЯ АКО ПОПОВЕТЕ НИ каквито такива им се поведът по ума!НЕ Е ВРЕМЕ ВСЕ ОЩЕ ЗА ТОВА,НЕКА СЕ ВИДИ КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ В ПОЛИТИКАТА ИМ,ПРОБЛЕМИТЕ С ГЪРЦИЯ И ТОГАВА ВЕЧЕ ДА СЕ СЕДНЕ И ДА СЕ РАЗГОВАРЯ!ЗАСЕГА ПАСУВАЙТЕ!