Българинът – реалист, иска нормална заплата: 2000 - 2500 лева

Обществото ни е докарано до фалит, смята Нидал Алгафари
28 ное 2017 12:00,
215

"Българинът е реалист, защото не сочи, че иска невъзможни доходи. Той иска нормална заплата, близка до тази в Чехия и Унгария, а не се сравнява с французите и германците. Той знае къде трябва да бъде след 25 години преход. Хората между 18 и 35 години се чувстват най-щастливи и вярват, че нещо ще се промени", това каза пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод изследването на център "Тренд".

То показва, че 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Точно толкова обаче е и делът на сънародниците ни, които се определят като щастливи. В същото време всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от сънародниците ни ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход пък е над 2500 лв.

Още по темата

Според политолога тази 60% неудовлетвореност на българина носи потенциал за реформи, а политиците трябва в най-скоро време да ги направят, защото се появяват хора като Слави Трифонов, които ще "яхнат" народното недоволство.

Според писателя и режисьор Нидал Алгафари в това проучване има голяма грешка, защото хората в страната събират жълти стотинки, за да си купят хляб.

"Политиците не само наричат народа дебилен, те го правят такъв. Обществото ни е докарано до един фалит. Ще е доста градивно ако се оглеждаме по-добре по време на избори - да избираме политици, милеещи за страната", коментира още Алгафари.

Заместник-председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов уточни, че тези данни са усреднени и по тях не може да се каже какво е състоянието на българския народ.

"Обществото ни е в пъти по-добре от преди 5 години. Има двойно увеличение на средната заплата, стандартът на живот се е вдигнал значително. Проблемът е неравенството, заради което никога няма да можем да кажем "ние сме богата държава", отбеляза още гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че народът прекалено много е бързал да се развие по време на прехода и точно затова сега на всеки му се вижда, че не е получава това, което заслужава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се споменава поговорката "учи мама, за да не работиш" като доказателство, че българинът е мързелив. Пълна глупост. Поговорката идва от времената, когато се е работело на полето и само учените хора са имали възможност да работят нещо по-леко. Някой от коментиращите тук пробвал ли е да работи по 12-16 часа тежък физически труд??? За хората едно време, да имаш възможност да не работиш на полето е било рая. Дори и в днешно време - едно е да работиш 8ч на компютър, друго е да сервитьорстваш 8ч!
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До как?А като си наченал бизнес, не си ли се поинтересувал за тези неща предварително? Нима не си знаел, че в Бг е така? Какво си очаквал- всеки месец да лежиш на 1 кълка и всичко да се случва от само себе си без никакви усилия и трудности. И парите да падат наготово от небето. По много.Истината е, че всеки с бизнес прави такъв, за да трупа пачки и командва, а друг да му работи, но не е готов за предизвикателства, новаторство, няма идея и визия за бъдещето. Само за тук и сега.
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАТи кажи как да стане! Заплатите ти пречат. Предложи!Хората реват за МРЗ и СРЗ, защото се скъсват от работа, трудът им не се оценява достойно, трошат здравето си на вятъра, а ти пишеш, че причината не била в заплатите. Хората нямат пари да си купят хляб, тоя не иска да чуе за заплати! Явно си доста ояден.
115
8
 
2
 
! Отговори
of 120 преди 6 години
ами, заслужили са си го.(колкото и да не е приятно) тва е. ако поразсъждаваш, ще се убедиш. с това "чувство" за справедливост, толкова.
114
29
 
5
 
! Отговори
Министър преди 6 години
Хм ,2000-2500 лева искали ,но никой не казва и че сме на последно място по производителност на човек ,а това преведено на наш *** език е ,че не се работи ,а се имитира бурна деятелност за работа ,това е една от причините ,втората е ,че у нас човешкия ресурс е твърде малкъ(5-6 милиона) ,трето фактор е ,че нямаме нито една продукция която да се търси и купува по света както да каже немските автомобили,френските вина и сирена..И тези 2000-2500 нали ще влезнат в цената на себестоимоста на продукта
113
3
 
32
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До Анонимен У София заплатите гонат 3 бонаДА,прав си!Само че,на депутатите!Затова всички си мислят,че в София се взимат високи заплати!Малко по-високи са,ама и разходите са двойни!
112
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тенденцията на заплащане и несигурност продължава фалита на държавата е неизбежен. Старите хора измират или се пенсионират до 20 години, голяма част от младите българи са прагматични и необременени, не са длъжни да стоят и работят тук за 500-1000лв.Ще емигрират при първа възможност. Което оставя тук младите от малцинствата, които единственото което могат да работят е неквалифициран труд, а мнозинството сред тях още не работи. При този сценарии д-вата фалира, а нацията се цигънизира.The end.
111
5
 
10
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Престанете с тази "средна работна заплата",с тази "минимална работна заплата " и куп други глупости,измислени и утвърдени от държавни лапачи,политици и профсъюзи!Всички знаем за хапването на "свинско със зеле"$да не влизам в подробности!Замислете се,как да подобрите живота не само на държавния служител,а и на обикновения българин и пенсионер!
110
1
 
36
 
! Отговори
как? преди 6 години
Някои говорят за пазарна икономика. Тук има само наченки на такава. Правиш малък бизнес, хвърляш всички ресурси и внимание и ако доживееш креташ някак месец за месец. Ако си среден-голям бизнесмен, то в повечето случаи имаш приятели, гръб, от политическата или олигархична класа. Третия тип бизнес е на чуждите робовладелци, които са тук защото са чули, че данъците и заплащането е символично, а и защото знаят, че политическата ни класа е дупелизническа и продажна. Как да върви бизнеса в тази д-ва?
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 милиона са с пенсия от 200 лева.
108
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До *** народТази поговорка, която си цитирал изобщо няма този смисъл. Никой не учи, за да краде. Човек учи, за да знае, а тези, които крадат изобщо не са учили, а в повечето случаи са просто селски тарикати, за които тези, които пищят от тях са гласували. Толкова.
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000-2500 евро или повече, но колко хора вземат толкова заплата. Вероятно само 1000 души от 6 милиона население.
106
3
 
17
 
! Отговори
Az преди 6 години
До до 110Правилният въпрос е "Как мога да работя в Испания за 2800 евро и да попиша в България за същата работа договор за 700лв заплата". Никой не може да те накара на сила да работиш, каквото и да е. Ти решаваш дали искаш или не. След като си се подписал, че си съгласен на 700лв след това няма на кой друг да се сърдиш. Аз, примерно, не бих подписал и толкова. А не да подпиша, че съм съгласен и после да рева по форумите. Човек ако е качествен ще търси и ще си намери мястото.
105
1
 
23
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Какво смята този "съединител" изобщо не е важно. Проблема е, че ако работещите хора взимат 2500 лева заплати, първо трябва да си ги заработи и второ по-важно ... собственика как ще има десет коли по 1 000000 всяка, трето нали трябва да плаща социални на тази висока сума ... това също не е изгодно ... и последно .. как така наречените управляващи ще манипулират богати хора .. народа трябва да е беден и *** ... като гледам добре се справят власт имащите !!!
104
11
 
16
 
! Отговори
Тъп народ преди 6 години
Ако цялата икономика е само от магазини няма как да стане. А и българинът не е предприемчив, а мързелив. Защо иначе е толкова известна поговорката "учи мама, за да не работиш". Ако не работиш, как тогава ще живееш? Ами да, ще крадеш. Т.е. българинът иска да учи, за да краде (да се домогне до някой крадлив пост, на който не се работи), за да си купи апартаменти и да живее от наема на други, които вероятно искат с времето да постигнат същото. Това е народната психолоигия. Който е акъл да бяга.
103
0
 
15
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
102
1
 
40
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
Какви работодатели бе. В БГ няма такива. Има само мутро-мафиоти, които искат да им работиш без пари.Как може в Испания за една и съща работа да получавам 2 800 евро, а тук за същата да ми дават 700 лв.
101
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У София заплатите гонат 3 бона.
100
15
 
13
 
! Отговори
Az преди 6 години
До 107Като не ти харесва работодателя, напусни и отиди да работиш при по-добър или като си с толкова ценни знания и умения започни свой бизнес и ти стани един честен и дашен работодател. Не можеш да бесиш и стачкуваш, че не ти дават по-голяма заплата от тази, на която си се съгласил да взимаш. Ако ти се е струвала малка, да не беше подписвал трудовия договор. Можеш да стачкуваш само ако не получаваш договореното между теб и работодателя ти.
99
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже 3 пъти е нараснал дълга за 10 години, откакто сме в масонският ЕС.