Българинът – реалист, иска нормална заплата: 2000 - 2500 лева

Обществото ни е докарано до фалит, смята Нидал Алгафари
28 ное 2017 12:00,
215

"Българинът е реалист, защото не сочи, че иска невъзможни доходи. Той иска нормална заплата, близка до тази в Чехия и Унгария, а не се сравнява с французите и германците. Той знае къде трябва да бъде след 25 години преход. Хората между 18 и 35 години се чувстват най-щастливи и вярват, че нещо ще се промени", това каза пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод изследването на център "Тренд".

То показва, че 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Точно толкова обаче е и делът на сънародниците ни, които се определят като щастливи. В същото време всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от сънародниците ни ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход пък е над 2500 лв.

Още по темата

Според политолога тази 60% неудовлетвореност на българина носи потенциал за реформи, а политиците трябва в най-скоро време да ги направят, защото се появяват хора като Слави Трифонов, които ще "яхнат" народното недоволство.

Според писателя и режисьор Нидал Алгафари в това проучване има голяма грешка, защото хората в страната събират жълти стотинки, за да си купят хляб.

"Политиците не само наричат народа дебилен, те го правят такъв. Обществото ни е докарано до един фалит. Ще е доста градивно ако се оглеждаме по-добре по време на избори - да избираме политици, милеещи за страната", коментира още Алгафари.

Заместник-председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов уточни, че тези данни са усреднени и по тях не може да се каже какво е състоянието на българския народ.

"Обществото ни е в пъти по-добре от преди 5 години. Има двойно увеличение на средната заплата, стандартът на живот се е вдигнал значително. Проблемът е неравенството, заради което никога няма да можем да кажем "ние сме богата държава", отбеляза още гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че народът прекалено много е бързал да се развие по време на прехода и точно затова сега на всеки му се вижда, че не е получава това, което заслужава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак минуси затова, че мн се краде от бюджета, вие наистина ли сте толкова прости, че не го вярвате това, откъде според вас са им къщите за по 500 000 лв средно? В момента това се случва в България, докато за 10 години дълга нарасна 2 пъти, а до 2030-та ще е останал един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник ;)
97
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не ме изтрият.Колеги, ако искате нещо да се подобри: стачки и протести до победа!А за назидание на тарикатчетата - линчувани "работодатели", като се започне от най-милото им! След 2-3 такива случая, тарикатчтата работодатели ще си оправят "поведението".С псуване по форумите - нищо не се променя, даже тия наглеци това искат: да се изкарва напрежението по форумите - безобидна работа! Истината е в реални дйствия!
96
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко и четата му ако продължават да теглят заеми, които да си ги усвояват м/у тях си, ще си останете само с оптимизма, тия дългове ще трябва и някой да ги връща, а който почне бизнес на светло ще разбере, че това ще бъде той ;)
95
2
 
23
 
! Отговори
Виц преди 6 години
Срещат се бай Тошо и цар Борис 3 на оня свят.Бай Тошо:Видя ли, колко много построих ?!Царя:Да, но го построиха работливите, останали от царско време !
94
9
 
15
 
! Отговори
Реалности... преди 6 години
Защо стандарта в бг е нисък?? Няма достатъчно предприемачи! Защо няма предприемачи? Ами първо такава е психологията на българина. Той не обича да рискува и търси на работата лекото и на хляба мекото.....на това го научи социализма. Втората причина е бюрокрацията и усложнените процедури за започване на бизнес. Аз до някъде съм оптимист че сега все пак идват нови поколения които са израстнали във условията на пазарна икономика и със сигурност разбират пазара по добре от родителите си.
93
1
 
16
 
! Отговори
Те не пипат преди 6 години
"Всеки който дойде на власт" в моята община си вдигна къща за минимум 300 000 лв, сега вече гледам и че заместник кметовете си вдигат къщи за поне 150 000 лв(ГЕРБ), всички знаем какви са им заплатите, преди да дойдат на тази длъжност нямаха такива възможности, само кметовете на БСП в моята община бяха богати преди това, защото са били вис-аджии, били са в сивия сектор още от самото начало на прехода от едната грабителска система към другата. За министри няма да говорим, там къщите са за милиони.
92
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Българчето става (млад) Борисовец Герберчук и живота му се урежда.Напред Бойковисти !Видими резултатиии !
91
0
 
7
 
! Отговори
Бизнеспарко до 39 преди 6 години
Влизаш в джобса и пиши на ключовата дума езикът койтп знаеш, *** на английски - има яко обяви, особено с немски и италиански!успех
90
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аз на 400 лева ще се радвам да платя нета и тока.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Воци вика дефлация всека година,а вие заплати ми искате!Верно у магазина цените станаха космически,*** кво от това.600 -800 стотака и да мре раята.
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалистите отдавна се реализираха в истинските държави. Тука останаха само овчимисти и пасимисти.
87
10
 
7
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
Национализация требе и производство! Без производство сте на реанимационната маса на СБ и МВФ и те ще ви диктуват живота. А национализацията ще измете всички частни лешояди, които ви стрижат ежедневно. Живота е симпъл, медиите ви лашкат да си мислите, че нещата са трудни!
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това "всеки, който дойде на власт". Откога са започнали да идват на власт " разни". Ми те са вече трети мандат едни. Още ли някой друг им е виновен? Не само, че всичко замря, нали бехме почнали да правим нещо с енергийните проекти? Боце и тях ги спря по заповед на Сащ и Ес. И сега единственото, което правят е да ни облъчват, че сме били добре. Държаеа пълна с *** наредени на последно място в Ес, но щастливи!
85
22
 
6
 
! Отговори
богат бизнесмен преди 6 години
До Анонименслед като платя на персонал, такси, медицински, консумативи и глупости ми остават средно 8000 лева. 2000 отиват както казах. 3400 са за ипотеката. останалото за каквото е нужно. сори че ти си *** и не си се реализирал в живота. мойто може да спре на всеки момент, но твоето же е мизерия за шивот. пий си там жибаната бира и се вайкай. аз имам пари да правя, за бира време НЯМАМ.
84
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина ли не разбирате, че България няма как да има развита икономика, защото всеки който дойде на власт се разби да краде от бюджета, а това после едвам оцеляващите фирмички и цехчета го връщаха с работата и данъците си, ДДС, осигуровки, всякакви надути и измислени таксички, стандарти и изисквания целящи да приберат и малкото натрупан капитал на фирмичките, сега тези фирмички предстои да фалират и да остане 1 град икономика със складовете и офисите на чуждестранните компании
83
8
 
3
 
! Отговори
богат бизнесмен преди 6 години
До до 81блах блах. истината боли нали.
82
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Харизанов взе много да дразни. Нека се разходи в някои от малките градове да види какво е нивото отппреди 5 години - още по-зле. Ако съди по своя стандарт като получател на пари от неправителствени организации да хвалебства правителство и власт, много се е объркал.
81
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай ги, Бойко!Те си го заслужават.Направи им заплатите по 250 лева като на пенсионерите. Пак ще си траят и ще те боготворят.Давай!
80
13
 
6
 
! Отговори
богат бизнесмен преди 6 години
много ми е смешно като някой почва да ми говори как всички правят 1000 левки. аре миндрети, огледайте се. наистина ли мислите че това което виждате се подържа с 1000 лева??може би у столипиново да аме иначе не. панелните таласъми не се адаптираха и са на изчезване, ама много вият и си мислят че така някой ще им повярва.
79
3
 
35
 
! Отговори
само риторично преди 6 години
Когато бях на 20 год. и аз бях оптимист. После станах реалист, който не хвърчеше в облаците и искаше скромни неща като поне 2 МРЗ, като за висшист, 8-часов работен ден, 2 почивни дни, празнични дни, летен отпуск, поне малко от малко да бъде възнаграден трудът ми, усилията ми на работното място. Поне малко удовлетвореност за времето, средствата и нервите, които вложих в образованието си. Вече клоня към песимист- няма да получа дори 49% от това, което очаквам, колкото и да се боря и старая. Всуе!