Бизнес с вярата: Разжалвани попове правят пари на черно по гробищата

Най-често това са спипани да крадат и мамят миряните духовници
Обновена: 2 дек 2017 15:32 | 2 дек 2017 13:47,
67
Бизнес с вярата: Разжалвани попове правят пари на черно по гробищата
Снимка: архив "Булфото"

Отлъчени от църквата духовници правят бизнес с вярата на миряните в най-тежките за тях моменти.

Разжалваните попове, които са лишени от правото да служат заради прегрешения, заработват частно, като четат заупокойни молитви по гробищата, пише "Монитор".

Там няма контрол от страна на митрополитите и никой не следи дали в гробищата панихида отслужва действащ или разжалван поп, показва проверка.

Освен това на гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или санкцията им е наложена за определен период. Това съобщи експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа", богословът Христо Латинов и уточни, че Синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители.

Така никой не може да направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван ли е и дори дали не е самозванец.

Проверка в църковните среди показва още, че най-често с расото си се прощават свещеници, хванати да пиянстват, да крадат или да завличат с далавери миряните си. Санкционират и самообявили се монаси, които служат по стария календар.

Един от най-пресните примери за лишен от права свещеник е духовникът от дупнишкото село Самураново Борис Минчев. Той е разжалван за една година, в която няма право да служи, нито пък други свещеници да служат с него, каза архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски.

Поп Минчев системно не изпълнявал разпоредбите на Софийската митрополия. Чашата преляла, когато станал местен герой в кръчмарска свада, завършила с побой. Отделно от това той взимал по 100 лв. такса за погребение, от които оставал едва 10 лв. на черквата, обясниха още запознати. Таксата пък била непосилна за голяма част от населението, което било изключително бедно.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Вepa A., какво е това село Самураново, Дупнишко?!? Да не би да сте искала да напишете Самораново, но просто да сте направила досадна правописна грешка??! Или пък просто сте неграмотна жОрналиска? Един съвет от мен, когато пишете публикации за обекти, за които и грам идея си нямате, а и нямате минимална обща култура, най-добре би било първо да им пускате по един Гугъл сърч предварително. Надявам се, че съм Ви бил полезен!
16
3
 
1
 
! Отговори
атеист преди 6 години
До мирянинДа разбираме ли, че свещеника от храма гарантира прием в Рая, а разжалваните попове и самозванци, напразно взимат парите на хората?
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Информацията ти е мнго остаряла преди повече от10 г.,БПЦ излезе от иконумическото сборище Световен съвет на църквите,където служат заедно всякакви религии и секти!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те,поповете станаха най-големите безбожници и рекетьори,дори и да са действащи.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам това словосъчетание "разжалван поп" как го сътворихте:)Разжалвани журналисти правят новини... абе разжалвана държава...
12
9
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Цялото ни общество беше затънало в лъжи,измами и кражби.Лишено от всякаква духовност лесно ставаше плячка на всякакви мошеници. Но на хоризонта се появи ГЕРБ!Начело със своя лидер г-н Бойко Борисов постави за постамент и приоритет морала и честността във всички области,повишавайки жизнения стандарт на населението ежегодно.Проблемът с лъжепоповете ще бъде разрешен в кратък срок и честните люде отново ще ходят спокойно на гробищата, без страх ще палят свещи и кандила за своите починали роднини!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Момента в България канонични са само някои от старостилците. Това са представители на старостилци от Гърция.А това, че има много самозванци е вярно, БПЦ са едни от самозванците.
10
2
 
2
 
! Отговори
БПЦ не е православна преди 6 години
4. Икуменизъм - БПЦ участва с прекъсвания в икуменически събирания, къде се моли заедно с всякакви еретици, което е недопустимо по канон.
9
5
 
12
 
! Отговори
БПЦ не е православна преди 6 години
БПЦ не е православна църква.След 1944 г. е завладяна от антихристите болшевики и е пълна с агенти на антихристката власт, което е недопустимо.Ако може да се изброят причините поради които БПЦ не е праволавна те са:1. Споменатата по-горе причина.2. През 1968 г. по заповед на БКП ПБЦ приема католическият григориански календар за богослужебни цели, а той е анатемосан на три събора.3. Симония - взимане на пари за всичко, кръщения, служби, панахиди, погребения, което е недопустимо по Канон.
8
1
 
6
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
Ами на вратата на църквата на Централни софийски гробища си пише с големи букви, че има всякакви самозванци наоколо и да не се доверяват хората на никого, освен на свещеника в храма.
7
0
 
5
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
Ачни капиталисти правят бинес със глада на хоата и ти експлоатират, алчни чиновници правят бизнес на гърба на хората и им прибират парите под формата на данъци, алчни попове търгуват с вярата. А как би трябвало да е според вас при капитализъма ?
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо само в България не се изучава в учебниците по История за Християнизирането, което е имало още през 3-5 век
5
1
 
9
 
! Отговори
Блажиш ли дедо Попе? преди 6 години
Я да види дядо Поп,има ли в гърнето боб !
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа си е виновен 80%не познава вярата си и лови на всякакви измамници,Вярва на всякой,които дебне на гробищата и се представя за свещеник,дава парите си за разни хазартни игри,хвърля парите си от балконите,избира ,да го управляват хора които простеят и показват нагло самочувствие/Боко,Бареков и др./Обижда се на всеки ,които му каже истината ,но иначе *** от всичко е компетентен ,включително и от религия.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля си, че между вяра и религия има голяма разлика. Исус Христос дали би одобрил това, което поповете са правили през годините? Едва ли! Имаше един патриарх от Александрия, който беше заповядал да свалят кожата на езичница с мидени черупки, за да умре в мъки. Подобни примери има безчет. Истината е, че злото отдавна е проникнало в църквата. Вярвам в Исус Христос, но изпитвам недоверие към църковните лица, защото и те са хора, а претендират за непогрешимост.
2
6
 
8
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Комунизмът на това учеше хората- не на вяра и на страх Божи.
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега народе продължавай да даряваш и да даваш пари на църквата . Винаги съм казвал ,че ВСЯКА религия е измама и начин за управление на простия народ!