Другата страна на живота в чужбина: Ниски заплати, лоша работа

"Най-лошото е, че и българи експлоатират българи", казва юристката Надя Клуге
309
Другата страна на живота в чужбина: Ниски заплати, лоша работа
Снимка: Reuters

Юристката Надя Клуге помага на българи в Мюнхен, станали жертва на трудова експлоатация. В офиса ѝ към "Faire Mobilität" идват по 30 българи на месец. Пред Дойче веле тя описва най-тежките случаи и дава ценни съвети.

"В момента най-тежка е ситуацията в сектора на куриерските услуги", изтъква Надя Клуге. "Там просто е ужасяващо. Хората работят между 12 и 16 часа на ден, а им се плаща само за осем часа", казва юристката. Тя има предвид лицата, наети от подизпълнители при фирми като "Амазон" и "Хермес".

Става дума най-вече за българи, които не говорят немски, дошли са току-що в Германия и спешно се нуждаят от някаква работа. Надя Клуге обяснява, че те получават по 0,50 евро на доставен колет. "Работят на 48-часов договор за шест дни в седмицата срещу 8,84 евро на час, колкото е минималната заплата в Германия.

Тези куриери обаче трябва да доставят между 150 и 180 пакета на ден. Това просто няма как да стане за 8 часа - в такъв случай един пакет трябва да се доставя за 2 или най-много 3 минути", възмущава се Надя Клуге.

Тя признава, че най-много се дразни от факта, че и българи, които някога са работили при същите лоши условия, днес стават подизпълнители и назначават други българи, на които или плащат твърде малко, или пък понякога въобще не плащат.

Подобни проблеми има и в сектора на почистването, казва юристката. Там практиката е следната: казва се, че за час трябва да бъдат изчистени три стаи, но това е невъзможно. И така и в този бранш хората са принудени да работят много повече, отколкото е записано в трудовия им договор.

"В гастрономията положението също е тежко. Там работниците масово се водят на четиричасов работен ден, а от самото начало е предвидено те да работят на пълен график", посочва Надя Клуге. Един от големите проблеми в този бранш са болничните и отпуските - работниците получават само половината от това, което действително им се полага, тъй като договорът им е за половин работен ден, обяснява консултантката.

"Тук вече има специализирани фирми, които се занимават едва ли не само с издирването на подобни работници. Дори се пускат обяви в България - в различни интернет-форуми, или пък информацията се предава през познати", казва тя.

 

 

Те търпят твърде много

Надя Клуге посочва, че българите се обръщат за помощ към нея едва когато вече са на ръба на изтощението или когато не са получили заплатата си.

Някои от засегнатите са попадали на недобронамерени работодатели в продължение на години и са рухнали психически. "Те търпят дълго, защото се нуждаят от работа и от пари", казва тя и добавя: "На месец при нас идват поне по 30 българи. Говорим само за Мюнхен. Това е огромна цифра", подчертава Клуге и добавя, че със сигурност има и много други хора, които въобще не знаят, че в Германия се извършват безплатни правни консултации на български език, или пък не се осмеляват да потърсят правата си, защото се страхуват, че ще загубят работата си.

Надя Клуге съветва българите - особено тези, които работят в изредените сектори - да записват абсолютно всичко, за да могат някой ден евентуално да докажат неправомерно отношение на работодателя. "Хората буквално трябва да си записват за всеки един час какво и къде са работили. Защото иначе няма как да докажат пред съда, че са били ощетени", казва тя.

"Всъщност, специално в куриерските услуги всички тези случаи на трудова експлоатация биха могли да бъдат доказани много лесно - защото в системата на фирмите се записва в колко часа е доставен всеки един колет. Само че никой не контролира това. Според статистиката на германските митници, трудовите условия се контролират едва в около 1% от предприятията", посочва българката.

Тя смята, че през последните 10-15 години отношението към работниците се е променило. "Едно време работодателят полагаше повече грижи за работниците си. Всички бяха като едно голямо семейство, работодателят сякаш бе по-отговорен. А днес той очаква 120% работа за 70%-80% заплащане. Този натиск го има и при самите работодатели. И самите подизпълнители, примерно при "Хермес", работят под подобен натиск. Сигурна съм, че и подизпълнителите имат лоши договори с фирмите", казва юристката.

"Ходете с високо вдигната глава!"

А как българите могат да се предпазят от евентуална експлоатация? "Няма конкретен отговор на този въпрос. Но има някои неща, които биха могли да им помогнат по пътя им в Германия. Първото от тях е да започнат да учат немски още в България. Ако говорят езика, имат много по-голям шанс да си намерят по-хубава работа. Важно е да се знае, че германският работодател признава и издадените в България сертификати за познания по немски език на ниво В2 - това е стандартното ниво за започване на работа. Т.е. не е нужно чак в Германия да започват такъв курс. Освен това нека още в България да се информират за разликите в законите между България и Германия. Ние от "Faire Mobilität" имаме уебстраница на български език с подобна информация: http://www.fair-arbeiten.eu/bg/, където българите могат да се информират подробно за условията за работа в Германия", посочва Надя Клуге.

Тя дава и още един ценен съвет. "Имайте самочувствие! Ако сте свенливи и несигурни, по подобен начин ще се отнасят и хората към вас. Влизайте на работното място с високо вдигната глава", казва тя и си спомня за своето начало в Германия: "В България съм завършила за медицинска сестра. Започнах работа в една болница в Мюнхен и паралелно следвах тук право. Бях много свита. От неудобство чак не се представих на всички колеги. Така бях свикнала от България. По едно време се появи една стажантка и ми разказа как пред нея коментирали, че съм била много неучтива."

Днес Надя Клуге се смее, разказвайки за миналото, и признава, че много от българските работници просто нямат самочувствие. "Със самочувствието човек определя отношението към себе си. Но ние така сме израснали, така сме възпитани. На нас все са ни казвали - не прави това, не прави онова."

Сред българите в Германия има много висшисти

Юристката е щастлива от факта, че в Мюнхен, а и в цяла Германия има и много успели българи - висшисти и други квалифицирани кадри. Тя цитира данни от една статистика на германската фондация "Фридрих Еберт" от 2015 година, според която процентът на висшистите сред българите и румънците, живеещи в Германия, е по-висок, отколкото сред самите германци. За съжаление обаче някои от тях са принудени да извършват дейност за по-ниско квалифицирани кадри - в повечето случаи защото не говорят добре немски или защото образованието им не се признава.

В тази връзка Надя Клуге посочва, че има някои професии, при които Германия изпитва остър недостиг на кадри и за които дори не се изисква признаване на дипломата, стига кандидатът да има познания по немски на ниво В2. Това важи например за медицинските сестри, стига те да са завършили образованието си след януари 2007, както и за хората, завършили предучилищна педагогика - в Германия те директно могат да започнат работа като възпитатели в детска градина.

"Малко по-сложна е ситуацията с техническите професии", казва консултантката и обяснява: "В Германия са малко резервирани към хората с подобни квалификации от чужбина, защото не са сигурни какво точно знаят и могат." Най-добре е всеки един, който се интересува от информация за признаване на професията му в Германия, да се обърне към съответната германска община или местен парламент, съветва Надя Клуге.

Запитана какъв е бил последният случай, по който е работила, юристката отговаря: "Заплетена история в сектора на куриерските услуги. Човек, който дълго време не е получавал заплата." След това добавя: "А в момента пред вратата ме чака една жена, която се е разболяла, и тъй като не е била способна да работи, е била увлонена."

Понякога благодарни клиенти носят на Надя Клуге кутии шоколадови бонбони. "Аз не ги отварям", споделя тя. "Оставям ги в офиса и когато дойдат бедни българи и ми кажат, че вкъщи нямат нищо за ядене, им ги подарявам."
 


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Ти си по-нисък и от трревата. Съдбата на човешкият род е да въри напред и да се развива, а не да се радва, че е затънал до коленета в калта, защото някой друг е затънал до кръста.
259
1
 
3
 
! Отговори
Медузов преди 1 година
ГАНЯ ако не прекара някой днес, не мое да спи. Тва е. Българин с пари е много нагло животно, голям проблем
258
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
303 Коментара на Статията а като клинеш 267 , тва не е ли Манипулация и Дезинформация
257
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
255 е напълно прав. България е в златният милиард. 2/3 от света нямат нещата които смятате за нормални - чиста вода, ток, образование, медицинско обслужване и храна. Да не говорим за интернета, компа, телефона, телевизора и колата.
Имаме старт в живота който болшинството от хората в света просто нямат и се оплаквате ?!
256
1
 
10
 
! Отговори
Анал либераст преди 1 година
До 263
Само здравето има значение , другото е ала бала.
Живота минава неусетно в гонене на кариери, като забравяме факта , че утрето не е обещано никому.....
255
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рзлиакта е, че в България, ако те експлоатират, няма какво да направиш.
254
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 249

Харесвам такива като теб. За $5 правите всичко :)
253
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 258 Икономист

Ако това научи, докато следваше специалност Икономика, язък за похабеите пари за семестри ...
252
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До икономист 258
Не знам ти дали се чувстваш роб но аз не съм.
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** либераст 260
Ако ми кажеш поне ЕДНО нещо коеето има значение ще съм ти задължен.
А и ще трябва да ти дадат Нобел за всеобщ принос към познанието на вселената.
250
4
 
3
 
! Отговори
До 255 преди 1 година
70% процента живяло с 3 долара на ден???Къде??? В Европа ли? Ти от тези 70% процента ли си?Това устроива ли те?Български манталитет-не е важно аз да съм добре,важно на е другия да му подлея вода/да му направя мизерия.Естествен подбор-заради българския ни манталитет ще затъваме докато изчезнем като нация и държава...нито ще сме първите,нито поледните(индиянци,траки и т.н)
249
3
 
9
 
! Отговори
чупката! преди 1 година
До до 249

Кой си ти, бе? Че ще ме наричаш глезльо и ще внушаваш на хората, че трябва да живеят като скотове? Да не би ти да храниш и плащаш сметките на хората и си тръгнал да ни внушаваш, че трябвало да живеем в мизерия?
Я си гледай твоя живот! И спри да държиш сметка на хората! Всеки ще живее както иска и ще ходи да живее, където иска.
248
1
 
12
 
! Отговори
Анал либераст преди 1 година
Живота е една голяма, скъпоструваща илюзия. Не се напъвайте много, да не ви напъне живота. Нищо не е фатално и повечето неща нямат никакво значение.
Амин
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Du hast keine Ahnung , schreib mal Bitte nicht hier!!!
246
1
 
16
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Капитализмът разделя хората, на богати и бедни, можещи и неможещи, умни и глупави, и т.н.. Но всъщност, всички сме в един и същ батак... Eдинствено, хората със собствен бизнес, може да се каже, че са вън от ограниченията, които създава системата. Но и те до голяма степен са зависими от системата, защото 90% от бизнеса е малък или среден, а той е много нестабилен, и е податлив на всякакви влияния. Реално, световната икономика се движи от една шапа хора(1-2% от населението). Останалите са роби
245
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ROBI NA TURZITE,A SEGA NA GERMANZITE.
244
3
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До аз-ът

Въпросът е, че човек не е длъжен нищо да може и да знае! Според конституцията, ние сме свободни хора, но със съответните права и задължения. В конституцията пише още, че човек има право да работи. Това е само право, никой не го задължава! Да, обаче това не е точно така, защото за да упражниш това свое право, трябва да имаш богато наследство от имоти, пари или акции... Всички други трябва задължително да работят, но това не го пише в основния закон! Такава е измамата, в която живеем!
243
5
 
12
 
! Отговори
до 249 преди 1 година
Това било минимумът?! Ти на кой свят живееш? Сигурно във някакъв друг,паралелен.70 процента от световното население живее с по 3 долара на ден.Глезльо си,няма как да разбереш . Дано животът да не те ошамари жестоко за да ме разбереш.
242
0
 
10
 
! Отговори
До 253 преди 1 година
Явно нищо не знаеш за Социалната система на Германия освен за местни ни Роми на социални пари , напротив докато се получават такива пари имаш право на безплатни курсове по немски и не само това а и 3 годишно платено Обучение , докато в България си умрял вече
241
7
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
За разлика от Щатите където цър.вули не оцеляват, заради липсата на социална система в Зап. Европа е пълно с такива. Всекидневно ги виждам- по тротоарите, фейсбук и прочие. Молят си се взаимно "човек нещо работа-мабота", а всъщност не стават за нищо, качества нямат. отишли са щото са мързеливи Ганьовци, и искат да се закачат на социала. Мразят немците, псуват ги, не се вместват в обществото -обаче не се прибират тука. Главата ми не го побира, ама то и затова всеки бега като от българите