По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!

181 села са обезлюдени, 1/3 от българите са в София, Варна...
121
По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!
Снимка: Булфото, архив

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи пред bTV по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Още по темата

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, са неблагоприятни в момента.

По данни на НСИ намаляването на населението е с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

"По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", каза тя.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63. 

"От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

"Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 населени места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от населението на България. 


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 1 година
Грешка - 2/3 ( от наличните 3.9 милиона които останаха да живеят в БГ
И СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОС ТИ. “ много се връщали, малко заминавали “
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого му пука изобщо ??
109
4
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Важно еГЕРБ да печелят изборите щот хората обичат Бойко...майната и на България...
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40% от населението на РБ живее и/или работи в София. Оправете си сТъкмистиката и не пишете глу.пости!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реално... ПОЛИТИЦИТЕ са проблемА !
ТЕ са причината за имиграцията,
не създават благоприятни условия за живот !
106
9
 
8
 
! Отговори
позитано 20 преди 1 година
До Анонимен 94 Ааа, не така.Не можем да пренебрегнем заслугите на братята руси и на бай Тошо ,коита спънаха развитието на България за 45г. А сега: Олеее, защо сме най бедни? И при соца бяхме най бедни в СИВ и цяля Европа.А сега комунистите социалисти разграбиха държавата и ето го резултата.
105
3
 
17
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Аз искам да родя, ама мъжете не ме харесват.
Искат мацка от списанията и да не им се създават главоболия, да не им се търси отговорност и да не се напрягат с допълнителни ангажименти.
104
1
 
19
 
! Отговори
как ще ги стигнем преди 1 година
До Анонимен
Живеят 3 поколения, когато къщата е голяма и има място за всички. Върви в провинцията и виж колко 2 и 3 етажни къщи има. Да не мислиш, че в миналото в такива къщи е живяла по 1 самотна баба?
Или ти от панелката в Кремиковци по- далече не си ходил?
Примера със САЩ и Европа ще ми ги даваш, когато доходите и стандарта на живот в БГ се изравнят с доходите в САЩ и ЕВРОПА.
Кое ни е като в Европа???
Големи европейци станахте, ама задните ви части голи, пък устите ви знаят само да лаят.
103
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Както казва Фурсов , успехите на комунизма и немският националсоциализъм се е градял върху ясното виждане на двадесетият век..Двайсет и първия започна с рушене, плюене, гей паради ,грабежи,бандитизъм и шайки баджанаци с ръководители прочели дна книга...и както е казал Хитлер продажните и глупави нации неустояващи националните си идеи ще бъдат унищожени..
102
4
 
7
 
! Отговори
ПОСТИГНА СЕ преди 1 година
Постигна се дългоочаквания мултипликационен ефект на другаря Тодор Живков . Основите на мултипликационния ефект ги постави той . Ето му дела , дела и пак дела . Ама съдебни . И нещата се мултиплицираха до тук , неговата водена политика продължава до сега . Всеки без юридическо образование бяга от такава правова държава ! ! ! За такива хора живот няма тук . Живеят добре само юристите . Само те остават тук .
101
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 93 преди 1 година
"... безработни, готови да отглеждат 4-5 деца в по-големи жилища", които някой да им построи и да им ги даде наготово ?!?!?!

Ти предлагаш така да си решим демографския проблем!
Ние така го създадохме проблема, като давахме, давахме, давахме на едни да се плодят и те престанаха да се занимават с каквото и да било друго. Но за да даваме на тях, лишавахме онези, които бездействаха само до 6-7-годишна възраст, а после учеха и работеха, докато могат, дори и след 65 г.
Така стигнахме до днешния хал.
100
0
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Ципрас ли имаш в предвид?И големите му обещания.
99
0
 
19
 
! Отговори
Фалш преди 1 година
Нали уж се връщаха младите.
Преди няколко дни това писахте,сега топяли сме се.
Май се объркахте в собствените си лъжи.
98
1
 
8
 
! Отговори
Възрастен преди 1 година
Абе пубере какви суджуци са ти в главата бе ?Я попитай мама и тате и баба и дядо кога беше най-голямата ,,екскурзия".От началото на 90те само за 3-4 години половин милион излетяха без връщане.Сега поне можете да ходите ,да видите,да опитате и ако не ставате да се върнете.България да не е на 10 години бе хлапе?Май на теб в кратунката ти има суджук а не сиво вещество.И като не знаеш питай......И учи за матурата ,че иначе ще останеш на това ниво.Прав е 92 ама ти си малък да го разбереш.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 92
Виждам аз,виждам,в съседство Гърция е жив пример.Беше райска градина,а сега какво?Същото е и с България.Да не изброявам и други държави.
96
2
 
27
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Разбира се, управляващите продължават да крият най-страшният процес - ЕТНИЧЕСКАТА ПОДМЯНА на населението... защото докато българските семейства се чудат как да отгледат и едно дете, хъхряшката сгaн се размножава плъхоподобно на наш гръб и на всеки 20 години удвоява числеността си. Това е ГЕНОЦИД срещу нашия народ, който трябва да бъде наказан подобаващо - със смъртни присъди на всички управлявали в последните 20 години !!!

Изтрийте ми постът сега - само това можете !!!
95
7
 
13
 
! Отговори
До 92 преди 1 година
Ако го нямаше този ,,зрял социализъм",този експеримент както казваш,сега нямаше да водим тези безмислени и яростни спорове.Нацията щеше да е по-единна и щяхме да сме като държавите от ,,нашата черга"-Дания,Белгия,Австрия,Холандия,Люксембург,Норвегия т.н. Виж те без да го строят социализма си го построиха.Без лозунги и БКП.Както каза шопа байСтамо като се върна от гости в Дания на омъжената си щерка,, Они са го построиле,ама не са го нарекле" и заряза вярата си в БКП.
94
1
 
25
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 година
Христина лъже ,защото е на работа в кабинета "Суджук". Реално намаляваме с над 80 000 , което си е един голям град като Плевен, Сливен или Хасково.Пише го в анализа на проф.Петров ,преподавател по статистика.Не половината , а 80% от емигриращите българи са млади и образовани.До края на кабинета "Суджук" ще обезлюдеем с над 250 000 ,т.е. град Варна ще изчезне.Но по избирателни списъци ще сме над 7милиона ,защото така Цвъки печели изборите.
93
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Помним
Престнете да обръщате всичко на политика,демографския проблем в България е много сериозен.Хората избягаха навън,защото умишлено бе съсипана икономиката ни и загубени пазарите,това е истината,а не бай ти Тошо.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осигурете добри доходи на хората и повече сигурност,справедливост и ще се върнат,ще имат възможност да отглеждат и деца.И може да построите жилища за родители с деца или безработни готови да отглеждат 4-5 деца в по-големи жилища.