По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!

181 села са обезлюдени, 1/3 от българите са в София, Варна...
121
По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!
Снимка: Булфото, архив

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи пред bTV по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Още по темата

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, са неблагоприятни в момента.

По данни на НСИ намаляването на населението е с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

"По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", каза тя.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63. 

"От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

"Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 населени места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от населението на България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смазващата икономическа обстановка в страната е корена на цялата демографска криза. От тук идва и обезлюдяването на малките населени места и пренаселването на столицата и частично на още два, три града.. Масовото бягане на младите хора в чужбина в следствие на ниските доходи и какво ли още не. Нека политическата класа, банките и бизнеса още да мачкат хората и в един момент ще се стигне до там, че наистина няма да има кой да свърши каквато и да било работа.
21
4
 
30
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 17Нашата златна земя, ще я имат новите ни господари.Ще ни оставят намалено население - за ратаи.Даже, жилищата останали от соца, ще ни принудят да продаваме,като направят данъците и поддръжката им непосилни за работещия-беден българин.
20
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца не се раждат, наслението застарява - ами така е при демокрацията, за която подрипвахте и ревяхте като знаете какво след 1989 година. Вие искахте да няма раждаемост и да има мизерия, всички ги получихме.
19
26
 
4
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До АнонименТака е. Радев и Орешарски съсипаха страната.
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление от много години управялващата върхушка не работи за благото на България и българите. За съжаление България няма визия за развитие и проспоритет. За съжаление българите се обезвериха, че нещата не могат да се случат както трябва, вдигнаха ръце и започнаха да напускат родината си. Първо треябва закон за лустрацията, Второ трябва да се приеме стратегия за развитие на България /нно е развитие по плана на САЩ, Европа или Русия/. Трето съдебна реформа и безкомпромисност с корупсцията.
17
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Радев стана президент, раждаемостта спадна драстично.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИВ гроба ли ще я нося тази "златна земя"? Държавата не ми дава шанс по нормален начин да отгледам деца.
15
1
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Застаряването очевидно е следствие на почти нулевата раждаемост сред българите. Преди 1989-та пакимаше проблеми с раждаемостта, но все пак българите имахме поне по две деца и те се раждаха обикновено преди жената да навърши 30 години, обикновено около 25 годишна възраст на майката. Сега ако изобщо се решат да имат дете, българките раждат на по 40 години, с съответните проблеми. Това води до застаряване и това се знаеше оюе от 1991-1992 години, когато стана ясен мащаба на демографската катастрофа
14
25
 
13
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Внос на един милион афганистанци ще реши проблема.
13
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата вървят на там, че българите в чужбина трябва да сформират войска за да нападнат и завоюват собствената си родина....
12
0
 
38
 
! Отговори
математика преди 6 години
Така, при население от 7 милиона, една трета е около 2,33. Пловдив е официално 350 000 някъде, Варна и тя, реално със селата около тях са по 500-550. София казват че е 2 милиона. Груба сметка това са около има няма 3 милиона. Като вземем предвид, че има поне милион, които са плаващо пребиваващи, т.е. по 2-4 месеца са тук после ги няма, излиза че 3 от 6 са в тези три града. Май не е 1/3. И тенденцията е яка. Интересно е от кого ще крадат след 10 години....
11
1
 
45
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Застаряването не е проблем, а естествен процес. Проблема е парламента и диктaтoрите вътре, които от 28г не пускат кокала. БГ има 240 Мадуровци и Мугабета.
10
21
 
13
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
До РеалистПри българите раждаемостта беше ниска и преди 1989 година. Просто тогава турците бяха над един милион.
9
8
 
18
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и още....И още....И още....
8
29
 
9
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Това са нормални процеси. Българина е научен вместо да се бори, да се възползва наготово от успехите на други нации. Но все пак съм спокоен ще има достатъчно матрял да ми служи докато управлявам.
7
5
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Намаляват ни бавно, заличават ни планово,до указан лимит,българина е подложен на жесток геноцид.*** Балкански толкоз години, как не разбра,че той е ненужен, ще вземат златната му земя.
6
1
 
46
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Застаряването не е ключов процес, както твърди тази, а е следствие на основният проблем в България - силно намалената раждаемост сред българите след 1989-та година. Започна се с огромното обедняване на българите след 1989-та, с първа последица почти спряла раждаемост сред българите, която с времето стана най-големият проблем в България, измествайки своята причина - мизерията сред българите.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toпи се град? Некааааа!!! И аз се топя, но пита ли ме някой?
4
2
 
57
 
! Отговори
Циник преди 6 години
99,9 % от емигриралите са млади семейства...повечето с деца!Застряването е логична последица!
3
15
 
26
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Малко е. Трябва по два града на година да се топят че да не остане един комунист.