Връща ли си Царя "царските имоти"? Ще има ли сделка?

Димитър Байрактаров и Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 дек 2017 08:53 | 4 дек 2017 08:52,
149

След като Симеон Сакскобургготски заведе дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните "царските имоти", държавата търси начин да се споразумее с него.

"Прекалено е да се говори за "сделки". Кой и за какво всъщност ще сключи подобна сделка? Българското общество започна да става твърде мнително през последните години. На практика става въпрос за една огромна "простотия", сътворена на 18 декември 2009 година от българското Народно събрание с въвеждането на мораториума", отсече бившият депут на Патриотите Димитър Байрактаров.

Още по темата

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Това предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на съда няма реституивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски. А от тогава до момента не е изработен нов закон.

"Не мога да си обясня как така държавата през 1947 г. ще конфискува имоти, които на практика са били държавни и как царят през 2001 г. се е върнал да си вземе имотите, които всъщност са били върнати с решение на поземлената комисия от 31 август 2000 г. Въпросът не е юридически, той е политически и за съжаление жертва на целия този популизъм стават данъкоплатците", подчерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. По-късно днес министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ще има.. Той е част от това 27 годишно правителство което преди се начаше комунистическо, а сега са демократи.....
26
1
 
36
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Какъв цар,какви имоти? Имот имам аз,който е построен с ръцете на родителите ми. Не може да фъфлиш,че си българин и в същото време да вървиш против България.На всички не ни харесва паралелната реалност в която живеем,но няма българин по целия свят,който да не носи спомени и да не тръпне,като чуе гайда да свири.....
25
1
 
38
 
! Отговори
Zickler преди 6 години
Дядо баща и внук тези нямат нищо общо с българските ханове, царе и владетели......Дядо му докаран от кръчма Австро-Унгария ....баща му взема на 2 пъти грешната страна....а малкият блед Симеончо се беше отрекъл от държавата 50 години заради лошите комунисти ииии същите тези комунисти ще му дават нещо което е на България не на този *** ( в превод смесен )
24
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, давайте да излезем пред народното събрание и да протестираме срещу поредната кражба, присвояване на държавни имоти! Нищо не е царско дошли са с два куфара, това е българска държавна земя!
23
0
 
43
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Да не мислите, че Крадлив Дедо заведе Баце ей така в Саудитска Арабия, без да поиска нещо насреща?
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой се е чудил защо послушната Цецка Цачева беше сложена министър на правосъдието, вече може да си отговори.
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ще реши? Коя държава Бойко? Или "държавата", която дърпа конците и глади егото на Бойко?
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам си Мусала!
19
0
 
35
 
! Отговори
! преди 6 години
Абе Колеги... Докато Вие се подигравате с нашия "султан" ... Вашия ЦАР Ви ограби...
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако зависи само от Боко и неговите продажни министри, на царя ще бъдът върнати не само горите и дворците, но и държавата. На това обаче Корнелия ще се противопостави! Сега е времето да видим кой е по-по-най и кой кара влака в тази държава.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата, или Боко?(Или това е едно и също!)
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко ще връща услуги на симеон. Той го направи политик.
15
1
 
25
 
! Отговори
боян преди 6 години
мони горския чий "цар" е точно??
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами службите толкова си ялови, че не могат да организират едно предозиране с калиев хлорид. Егати държавните интереси! Започнете ги един по един на произволен принцип. Ето това не мога да простя на комунистите, когато беше социализъм.
13
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е за нов, истински български цар !
12
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се наяде *** мадридска папардаческа.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че това е политическия баща на Тиквата. Царчето заедно с Доган го вкараха в голямата политика.
10
2
 
43
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Първо тоя не е никакъв цар Български защото и кръвта му не е Българска и второ, видяхте ли се бе нещастници какъв предател е тоя. Ламти си за имоти които не са негови и хич не му дреме за народа. Комунистите трябваше да убият цялата му рода.
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчник Алчен и тоя . Българския народ е дойна овца ,която всеки дои ,а никой не храни ! -схеми с лекарства , данъци , винетки /тол, парно,монополи,такса смет сложили на ниви, и още какво ли не -изтискване до дупка.
8
2
 
38
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
тоз надживя сина си и пак ламти за материални придобивки, вместо да се покае за прегрешенията си към страната и да се оттегли в манастир, отказвайки се от алчността която го е обладала