Българското военно чудо: 1916-а, Добричката епопея

За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци
84

8704 гледания   |  Още видео

През август 1916 г. Румъния влиза в Първата световна война като избира страната на Съглашението. Това прави неминуем конфликтът между нея и България, която воюва към другата коалиция. Войната между двете съседни страни става факт на 1 септември 1916 г. и е посрещната с радост от българите. За това си има обяснение, предадено най-добре от ген. Тодор Кантарджиев: "С коварната си намеса в Съюзническата война, с оскверняването на свещените ни бащини огнища, особено с безчовечното отрязване на къс от живата българска снага – златна Добруджа, Румъния си навлече гнева на българския народ. Рано или късно този гняв трябваше да избухне".

Румънците на собствения си гръб разбират какво значи истинска война с българите. Свикнали с военната разходка през 1913 г., когато не срещат съпротива, сега те се сблъскват с разгневен противник, жадуващ отмъщение.

Още с обявяване на войната Трета българска армия преминава границата и се насочва към Тутракан. Почти паралелно с превземането на този град на 6 септември се развива и битката за Добрич.

Една от основните роли в нея изиграва частите на Варненския укрепен пункт. Командирът му генерал Тодор Кантарджиев решава не просто да отбранява Варна, чакайки евентуална атака, а да вземе инициативата в свои ръце. Малобройните варненски части се насочват към Добрич. На 3 септември техен разузнавателен отряд достига на 10 км от града. Румънците смятат, че срещу тях настъпват крупни сили и опразват Добрич.

На 4 септември частите на 8-и Приморски полк влизат в столицата на Добруджа. Българските войски са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Освен 3-годишното очакване, българските войски носят и спасение – румънците убиват 53 известни жители на града, които са насечени и обезобразени. Други 300 са арестувани и ги чака същата съдба.

На помощ на варненци пристигат 35-и Врачански полк и 36-и Козлодуйски полк от 6-а Бдинска дивизия към Трета българска армия. Но и сега българските войски не са достатъчни, за да прикрият града, а противникът решава да поправи грешката си. Чисто психологически, при шока от загубата на Тутракан, на румънците им е особено нужна една голяма победа в Добруджа. От военни съображения един румънски успех при Добрич би застрашил фланга на Трета българска армия при Тутракан и Силистра. Затова и Букурещ иска и получава руска военна помощ.

Още на 5 септември, румънци и пристигналата руска дивизия атакуват Добрич. За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци, които, малко наивно, очакват да не се стреля срещу тях. Но когато руската кавалерия атакува, българските защитници хладнокръвно я изчакват преди да открият убийствен огън, унищожавайки цели ескадрони. Самите руснаци са убедени, че срещу тях стоят германци, толкова дълбоко е вкоренена вярата, че българите никога не биха стреляли. Генерал Стефан Тошев разкрива защо това не се случва: "Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествените предели".

Така катастрофално завършва руската конна атака, съчетана с румънска пехотна.

На 6 септември отново следва вражеска атака, пак срещу левия български фланг, срещу варненци. Привечер противникът успява да достигне съвсем близо до българските позиции и започва да се окопава. Ако остане там, ще може да се възползва от нощния мрак и да атакува изненадващо. Затова, въпреки численото превъзходство на неприятеля, смаяните румънци и руснаци са прогонени: "На нож".

От яростната съпротива и бесните контраатаки руският ген. Зайончковски се заблуждава, че срещу него стоят сили, равни на неговите.

Най-кръвопролитният ден от епопеята започва с вражески атаки още от сутринта на 7 септември. Този път натискът е върху врачанци и козлодуйци от 6-а Бдинска дивизия, на левия български фланг.
Поради грешки на командването, 36-и Козлодуйски полк е разбит и дава огромни жертви. При отстъплението си оголва фланга на 35-и Врачански полк, който е заплашен с обкръжение от Сръбската дивизия. Въпреки всичко българите не отстъпват. Смъртта коси редиците на врачанци, но в най-критичния момент от боя на помощ пристига Коннната дивизия на ген. Иван Колев и две пехотни дружини от 16-и Ловчански полк. Научавайки, че положението на българите при Добрич е крайно тежко, генерал Колев поема огромен риск, тъй като цяла руска конна дивизия остава в тила му.

Подвиг извършват и двете пехотни дружини ловчанци, които извършват марш, не изоставайки от кавалерията и изморени се хвърлят в боя. Начело със самия ген. Колев българите атакуват устремнo. Конницата сече без милост и само настъпването на нощта спасява останалите румънци, руснаци и сърби от сигурна смърт. Притиснат, неприятелят се отказва от опита да превземе Добрич и се оттегля на север. Загубите му достигат близо 50% от състава на частите. В боевете 5-7 септември българите също дават тежки жертви - 1053 загинали, а ранените са многократно повече.

По този начин положението при Добрич е стабилизирано, а заплахата за десния фланг на Трета българска армия е премахната. Сраженията край Добрич ангажират многократно превъзхождащ по численост противник, което облекчава действията на българските войски при Тутракан.

Епопеите при тези два града играят определяща роля за по-нататъшния ход на войната. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Българските войски демонстрират висок боен дух при Добрич, като три денонощия отбиват атаки на румънски, руски и сръбски части, разбиват ги и сами преминават в настъпление, защото имат мисия - "Врагът трябва да се изгони от тази българска земя!".

Добричката епопея е седмото военно постижение на армията ни след Освобождението на България, за което документалната поредица „Българско военно чудо“ разказва. Поредицата се състои от 10 късометражни филма и е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже миналото на страната ни по вълнуващ начин.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. Лентите от късометражната поредица предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма трета армия , има сборна дивизия под командване на ген.Катранджиев.
78
1
 
6
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Брех! Отново супер видео! И изглежда е точно в целта! Щом крайните чуждофили са лично обидени, значи каквото е трябвало да се каже, е казано. Забелязал съм, че русофилите много обичат да изземат силата на българина и да правят гръмки заключения как сами не можем да правим нищо и намекват винаги, че ни е нужен брата-руснак да ни държи за ръка. Не ми се мисли що за хора са в реалния живот..
До 77: Цялата поредица я изгледах на един дъх в youtube снощи. Потърси Българско военно чудо там!
77
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
Бихте ли дали повече информация как може да се снабдим с тази документална поредица за българските училища в чужбина
76
1
 
11
 
! Отговори
Поклон за героите! преди 1 година
Няма значение дали турчин или руснак идва да ти открадне земята!
Под ножа!
75
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
По-добре вижте каква пародия е БГ-армия днес.
Имаше директиви от САЩ и другите западни държави да нарежем и унищожим всичкото си оръжие-танкове, ракети и т.н.
Политиците и генералите след 1989 г. продадаха и предадоха България.
74
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Победите на българската армия са минало, днес България има пародия на армия, най-слабата армия в сравнение с всички съседни балкански държави.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Историчка Напълно си прав! И двамата ми дядовци са участвали в тези войни като са се поболяли по фронтовете и са си заминали съвсем млади. Но все по-често си задавам въпроса защо царските офицери са били такива фердинандови послушковци и са му позволили да върши такива безобразия и започват да убиват народа си след войнишкото въстание 1918, септемврийското и целия бял терор след 1925?
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е във войната от самото й начало-1914г.България влиза на отсрещната страна в 1916г.Значи кой кого напада?Ние обявяваме война на Англия,Франция,Русия,Сърбия,Гърция,Румъния и т.н.Не че нещо,но това е истината
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво-на всички дядовците ни са се били в тези войни.За жалост обаче и много от тях са загинали в тях.И вместо да живеят дълъг и щастлив живот,съдбите на много български семейства са се преобърнали.Защо?Защото след бързите славни победи над турците през 1912-1913г България е на гребена на вълната.Достойна и уважавана.И тогава Фердинанд вместо да подпише мир и да вземе цялото Беломорие и 170км2,се лакоми за Солун.Нападаме нашите съюзници.Всички се обръщат срещу нас.Следва историческа катастроф
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kолко сте елементарни и неблагодарни.Така да плюете хората които са ни освободили от дълго робство.Русия възстанови българската държава след 500 години робство.Защо обаче-за да бъде сега плюта от потомците на тези които освободи през 1878г.Русия се опълчва на цяла Европа за да има отново Българска държава.А немския принц Фердинанд Хомосексуални вкара Б-я в конфликт с всички свои съседи и в две нац.катастрофи.Героизма на армията ни е безспорен,както и некадърието на политиците и дипломатите ни!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иво Христов - професор, а не може да смята! 91%, а не 80!
68
0
 
10
 
! Отговори
citizen преди 1 година
Тогава е било така - обявява се мобилизация - всички годни мъже на фронта. Жените с децата бачкат на полето. Мъжете се бият. Мъка и глад. Корави хора са били ей. Истински българи. Е тия са са превзели Одрин, е тия са стигнали до Цариград, е тия са млатели всичко наред.Бедният Ганьо е бил машина. Сега сме пълно посмешище и позор за рода си.
67
0
 
9
 
! Отговори
citizen преди 1 година
До Анонимен
Прадядо ми е роден 1893. Балканската война 1912 го хваща, после - Междусъюзническата, после Първа Световна. Имал е 5 братя и една сестра.
Всички братя отиват на фронта и всички се връщат живи. Единствено зетят , мъжът на единствената им сестра, умира. Бил се е срещу всички съседи, плюс англичани и франзузи. Загубена битка не е видял. Обаче мн мизерия и смърт е видял. Имало е случаи - карали са по с 3 картофа на ден. А влакове с провизии са снабдявали англичани и франсета.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....номер 13 - евала !....това е генералния извод !!!!......всичко друго е - ала-бала .......
65
0
 
2
 
! Отговори
Дано опустеете 80% преди 1 година
До пусти да опустеят Берлинският договор дава С. Добруджа ,Берлинскияяят .
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българско военно чудо ! Войската е направила чудеса ,но политиците и двореца -Ньойски договор .Когато Солун стой празен пред Българската армия ,германското командване и главнокомандващият обединените войски генерал Маккензи забранява превземането на града и нашите политици се съгласяват .Ако беше превзет нямаше да има друго дълбоко пристанище пристанище за акостиране на англичаните и Балканският фронт се закриваше = Победа.А 200 000 хил .българи загинаха напусто заради германските интереси .
63
5
 
5
 
! Отговори
пусти да опустеят преди 1 година
Преди това, през 1978 г Русия дава на Румъния Северна Добруджа на Румъния за да създаде противоречия между нашите два народа.
Възпоменанието: "Счужда пита - помен прави."
Подли са руснаците, но хаир не са видели. Бог ги е наказъл.
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.....стига с тази историяяяяя ! нека видим кава е армията през 2017, и каква ли ще е през 2020,например...... :)))))
61
5
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 1 година
имах учител по история и когата уроците по история за първата световна се изучаваше ни казваше ..." имаше варяжки племена , нападнали родината ни и ние ги бихме и ги победихме " , чудех се кои са "варягите " - един комунист ми каза , " та това са братушките руснаци " - олекна ми , бая пердах са яли
60
2
 
11
 
! Отговори
Totenkopfverbande преди 1 година
Точно така, румънците избират Антантата в резултат на което сега имат Трансилвания и си увеличават територията х2. А българите за пореден път не разбраха, че враговете са вътрешни, а не външни.