Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!

Премиерът иска договори за поддръжка, сметна: 130 млн. ще ни струва
142
Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да обърнат внимание на поддръжката на наличната военна техника.

По думите му основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

Още по темата

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочва Борисов на заседанието на правителството днес, според стенограмата.

Той възлага на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.

Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ. Здравният министър Кирил Ананиев заявява, че иска два хеликоптера за тази цел, но парите не стигат.

"Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани", обещава той.

Темата с военната техника правителството обсъжда при отпускането на пари за ремонта на самолетите МиГ-29. За тях днес бяха одобрени 19.9 млн. лв. от бюджета.

Според премиера се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.

"Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация", пита Борисов и изрежда 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни.

"Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката, заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът пресмята новите разходи.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", обобщава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
rew преди 6 години
Що не ги даде тез пари в бюджета бе еи??? Ко са праиш на луд?Ся ши ми раздава с ПМС-та пари. Да са праи на интересен. Днеска дадохме толкоз утре дадохме толкоз. Аи орлсун кибик с кибик. Само постановки и номера.*** то ко да искаш от Мазния.То оня горе сичко вижда. нали та истрах от него.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия бракми Кугърите ги поръча 2005 г. крадливия дедо от Мадрид. Не знам за какви линейки ще ги гласят, те не могат да летят при лоши атмосферни условия. Защото Мадридския мошеннннник не е подведен под отговорност за тази сделка????
16
0
 
18
 
! Отговори
КУГЪРИТЕ преди 6 години
за разлика от Ми8 и Ми17 не могат га ги ремонтират в ПЛОВДИВ. Пък и струваха 3 пъти по скъпо. Даже не летяха зимно време, че не доставили противообледенителни системи. Ама като сключват договорите такива като СВИНАРОВ и сие, адвокати и лобисти всякакви. Че тоя сегашния КАРАКАЧАНОВ да не би да разбира нещо. Важно кой от кое посолство натиска.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи им Кугъри и не ги обиждай повече да не искаш да са каго руската гехника да движат по 30 г без ремонт, кихай кинти на янките и не се обеснявай много.
14
0
 
15
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Бокооо, я разкажи иранците как си поддържат изтребителите! Нали ходи да ги видиш?? мммуахххаахаа
13
2
 
21
 
! Отговори
ТИ 10 ГОДИНИ преди 6 години
досега за първи път ли чуваш за КОРУПЦИЯТА НА ЮПИТАТА и ЛИЧНО на "ВЕРВАЙТЕ МИ". КОЙ управлява досега бе ТИКВО. ЗАЩО няма сключени договори за подръжка
12
3
 
17
 
! Отговори
А ТИГРИТЕ преди 6 години
с какво ги вози бе ТИКВО
11
2
 
17
 
! Отговори
ПИТАЙ ОНЯ ОТ МАДРИД преди 6 години
дето го вози до СА и играхте с него танц със саби. Помним, ч едаже си бяха купили при СВИНАРОВ като МО министър РОЗОВИ БМВта
10
0
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не мога да разбера как ги правите тези бюджети.Не са ли първо експертните оценки на съответното министерство за това колко и за какво са нужни пари и на базата на тези оценки да се съставя бюджета.След като няма пари за нова техника и въоръжение няма пари и за подръжка къде отива най големия бюджет
9
1
 
18
 
! Отговори
ТУМБАКА НА БАЦЕ преди 6 години
най-много се е возил на КУГЪРИТЕ. Що се жалва
8
0
 
15
 
! Отговори
отдавна казано преди 6 години
На гол тумбак,чифте пищови.
7
2
 
30
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Бокото с 5 прости думи може всичко да ви обясни , СИРЕЧ, от Теорията на относителността на Айнщайн, до каталясалите 3 вертолета на Великата българска армия.
6
5
 
26
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Щом Баце не успява да върже двата края на държавата, значи е време да си ходи. Защо не пробваме нова стратегия - вкарваме в парламента хора, които никога не са имали нищо общо с политиката, партиите и т.н.? Очевидно е, че сегашните ни дърпат дори на долу. До кога бе хора, до кога?
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е толкова смешен, че нЕмам думи нали са на власт две петилетки кВо се прави на луд. Онова генералче Попов който някога беше шеф на ВВС, а сега е и гербав депутатин не му ли обяснява едно друго.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бравос, управляващите в държавата с най-бързо изчезващо население за нищо ги нямат милионите!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, ми няма пари тва е! Тройната коалиция ги изхарчи.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуче,твойта приятелка Цветелинчето Бориславова да развърже кисията.
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вие сте ги купили, бе, герберасти, какво виете сега за още пари?!