Всеки втори българин зъзне през зимата

Енергийно бедните у нас 4,5 пъти повече от средното в ЕС
4 яну 2018 22:19, Екип на Dnes.bg
61
Всеки втори българин зъзне през зимата
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

Почти половината българи нямат възможност да отопляват задоволително жилищата си през зимата. Това става ясно от информация на европейската статистическа агенция Евростат, публикувана днес.

39,2 на сто от българите отговарят, че не могат да си позволят да отопляват в достатъчна степен жилищата си и студуват през зимата, като това е най-високият показател в ЕС.

Броят на българите, за които цените на енергията са непосилни, не се е променил през 2015 и 2016 г., като през 2014-а те са били малко повече – 40,5%.

По-значително подобряване на стандарта на живот у нас се наблюдава през 2011 г., когато процентът на енергийно бедните е паднал от 66,5 на 46,3 на сто. В годината на влизането на България в ЕС - 2007-а, 67,4 на сто от населението е презимували на спрени радиатори или се е свивало в една отоплена стая.

Въпреки подобряването на показателя през годините картината в България е катастрофална в сравнение с останалите европейски членки. Броят на енергийно бедните българи е 4,5 пъти по-голям от средните нива за Европа, където домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление през зимата, е 8,7%.

Литва и Гърция, които ни следват в класацията, са на 10 процента от българската статистика, с един от трима, който стои на студено през зимата.

Дори в Сърбия броят на енергийно бедните е 13,3 процента, а в Румъния те са 13,8 на сто. Двете балкански държави осигуряват повече комфорт на гражданите си дори от страни като Кипър, Италия и Португалия, където броят на студуващите в домовете си хора е по-висок.

В 11 европейски държави хората, които не могат да си позволят отопление през зимата, е под 5 на сто, като освен богати страни  като Холандия (2,6%), Германия (3,7%) и Люксембург (1,7%), в тази група са и някои от новите еврочленки като Естония (2,7%), Чехия (3,8%), Словения (4,8%) и Словакия (5,1%). Най-новото попълнение в ЕС - Хърватия съобщава за 9,8 на сто енергийна бедност.

Студените зимни дни най-слабо вълнуват норвежците и швейцарците, където под 1% от населението не може да пусне радиаторите и да напали печките във всички стаи, съобщава Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
24 Годишен имигрант преди 6 години
Аз като съществувах в бг се отоплявах с електро одеяло в стаята беше 18 градуса, само седях в къщи в нета и бях отчаян с депресии и панически атаки, преди 2 години ми падна пердето и купих еднопосочен билет за Германия бях бездомник 3 месеца, спаси ме и ми помагаше една германка от църквата, после се завърза роман между нас и сега съм в Кьолн имам апартамент под наем работя, и смятам след определено време да постъпя в университет.
56
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 6 години
За момента най-изгодно е парното, така или иначе плащаме за сградна инсталация 40 - 50 лв., ако е над тази сума във входа ви крадат. Сто и двадесет излиза, на три и половина постоянна температура. Винаги в апартамента трябва да е постоянна температурата. Трябва да се вземе минималната заплата за страната. От 500 лв., общо топла вода,студена, парно, ток, трябва да са сто, сто и двадесет.Иначе хората няма как да живеят. Защото имат и други разходи от първа необходимост - лекарства, храна и т.н.
55
4
 
0
 
! Отговори
Първи българин преди 6 години
Аз явно съм от тия които не "зъзнат".Прочее, уважаемата редакция би ли ни обяснила как точно се "зъзне"?Питам, щото не знам как се прави точно?
54
4
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Георгиевдохода на един пенсионер да е 200 лв. а сметката му за ток 100 - 120 лв. това означава 50- 55 % от дохода на човека отива само за използвания ток------------------- Пенсиите са по 400-500-600 лв. Който е работил добре, получава по 800-900 лв пенсия.
53
2
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
норвежците и швейцарците, където под 1% от населението не може да пусне радиаторите и да напали печките във всички стаи--------------------- Бедните норвежци и швейцарци дори не могат да си представят как един "беден" български пенсионер държи тристаен бетонен кафез и мучи, че му е студено. В коя държава бедните хора живеят в повече от 50 квадрата жилище?
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да пускате такива новини, при положение, че правителствената реклама твърди, че в България текат реки от мед и масло.Точно за председателството злепоставяте премиера.
51
2
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Така е при капитализма - глад и зъзнене.
50
3
 
18
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Че 200лв пенсия малко ли е,а 510 минимална заплата не ви ли стига?
49
1
 
22
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Не знам в друга държава в която дохода на един пенсионер да е 200 лв. а сметката му за ток 100 - 120 лв. това означава 50- 55 % от дохода на човека отива само за използвания ток. И после оревават орталъка защо не може да се диша в София и другите градове. Така ще бъде като има геноцид над българския народ.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До няколко години тока и отоплението на ток ще бъде лукс.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под тази статия е добре да си спомним случая на починалия от студ мъж в Рудозем в собствения си апартамент.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕВР нарича това "Социално поносима цена"??? А колко ли хора трябва да спрат да се топлят през зимата, за да стане цената социално непоносима?
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отоплявам се с ЕЛЕКТРИЧЕСКО ОДЕАЛО и от леглото не излизам докато не се запролети
44
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
за една стая 70 лв за ноември непрекьснато вьзд вьзглавници около мене никоине ползва парно а ток сега аз си патя
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неволите на едно общество си идват от самото общество. Толкова.Другото е - внос на акъл, щом така не става.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се отоплявам с електрическо одеало и от леглото не излизам.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас е студено също. Включвам климатиците като се прибера от работа на 20 градуса и е горе-долу долу ок. Като си лягам ги спирам и сутринта е към 14 градуса. Просто ми се струва адски голям разход да са пуснати постоянно.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е,на Премиера не е всеки втори,така че........дреме му на .....магнолията.
39
2
 
7
 
! Отговори
Крадат милиарди вгод преди 6 години
Терористите ползват ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ маскирани като ПАРТИИ И Визират всички вкл БСП<ДПС<ГЕРБ и другите.ЗА имитация на избори и тн демоглупация /неправилно наричана демокрация/ ползват пси активни наркоспец добавки подавнаи чрез:ХЛЯБ<БИРА<МЛЯКО<СИРЕНЕ<БЕЗАЛКОХОЛНИЗА да "ЗАЛЮБЯТ" поредната НАГЛО ПРЕСТЪПНА Група отровените се облъчват спси активни клипове през телевизии и радио.Милиони се контролират през терор съоръжения вградени влични карти и други документи
38
2
 
14
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Нагли престъпници на власт в София ограбват годишно над 10 000 000 000 живи лева от бедния оставен без доходи народ.ПЕРАТ ПАРИТЕ през НАГЛО КОРУПЦИОННИ Проекти по Оперативни програми на ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВАСе подава в Доклад WarninG ..ЛИквидират БЪлгарите показно пез СОФИЯ>