Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!

Поддръжници: Няма какво да ни спре. Скептици: Наивна идея!
Обновена: 5 яну 2018 07:08 | 5 яну 2018 07:06, Елка Василева
131
Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!
Колаж: Dnes.bg

Кметовете на Видин, Враца и Монтана оцениха идеята за отделяне на Северозападна България като несериозна.

Инициатори от декември събирали подписи за отделяне на Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом в обособена юрисдикция към Румъния. Целта била по-добър живот за хората от региона - по-добро заплащане, реформирана съдебна система и нулева корупция, каквато имало при съседите.

"Не коментирам глупости!", лаконичен бе кметът на Враца Калин Каменов пред "24 часа".

"В конституцията е записано, че Република България е единна държава с местно самоуправление, в нея не се допускат автономни териториални образувания и териториалната цялост е неприкосновена", каза кметът на Видин Огнян Ценков.

"От началото на мандата ми приоритет е връзката връзка между местна и държавна власт, всичко, което постигаме, е благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество между местна, държавна власт, гражданско общество и реален сектор", допълни той.

Още по темата

На въпроса какво е мнението му за автономия на Северозапада и кметът на Монтана Златко Живков отговори лаконично: "Това е несериозно".

Доста хора от Северозапад всяка сутрин минавали моста да работят в Румъния за поне 1000 лв. месечно

"Почти всички будни хора в региона се познаваме. Няма какво да ни спре - ако хората го решат, ще се отделим териториално към Румъния, защото законът на ЕС позволява този акт", отсичат поддръжниците на референдума. Ще опитат да съберат над 400 000 подписа.

Починът обаче среща и много скептицизъм. "Известен наивитет има в тази идея. Да станем като Каталуния, звучи като кьорфишек", коментират бизнесмени от Монтана.

Пътят за икономическо възраждане на района е да се подкрепя продукцията на местни фирми и фермерски пазари, казват те. Иначе също негодуват от оттеглянето на държавата от най-бедния европейски регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До В.Какви 40% от БВП бе? Не ставай смешен. Колко производство има в Шопия? Оргахим дето продава в цял свят къде е? Корабостройтелници да имате? Или може би Дунарит? А или Пристаойл? Причината БВП да отчита 40% в Шопия е, че за да си вършат работата фирмите предпочитат да преместят администрацията в Шопия за да не се налага всеки ден някой да пътува до скапаното ви село! Затова по документи Шопия формира 40% от БВП, а реално формира има няма 10%.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Я се гръмни ти с тая укропия! Преди 27 години ДАЖЕ НЯМАШЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА, ти за конституции ще ми говориш!!! Че в тяхната конституция пише също, че НЯМАТ ПРАВО НА ПРЕВРАТИ, ама фашагите си спретнаха един.....КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО! Не само без Крим ще останат, ами и без Донбас! ИСКОННО РУСКИ ЗЕМИ!!! Аре обратно! Мале мила, щом хилядолетна България тръгна да се цепи, то какво остава за такива недоразумения, събрани от Ленин, Сталин и Хрущов!!!
70
3
 
4
 
! Отговори
В. преди 6 години
До Dies IraeИ още веднъж да ти пожелая прав ти път.Между другото в моята фирма работят 3 от Монтанско, а колко софиянци работят при теб?
69
5
 
4
 
! Отговори
В. преди 6 години
До Dies IraeМнооого си далеч от истината! Шопия прави 40% от БВП, а Ваше село с него и без него все тая.
68
2
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 60Защото хората от него край пак плащат данъци на тая скапана държава и полза от това не нулева, а откровен минус! Какво стана с КТБ? Какво стана с Цанков Камък? Какво стана с Белене? Всеки месец нови *** на политиците лъсват и няма нито 1 НИТО 1 в затвор или разстрелян! Затова хората искат ако ще в Занзибар, но в държава, а не в ***! Как 1 журналист не повдигна въпроса за дисциплинарно уволнение на депутати неявили се 3 дена на работа? Или закона за тях важи само като е в полза за тях?
67
2
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 60Защото хората искат да живеят в ДЪРЖАВА, а не в Полис който канибализира всичко околно за да се изхранва като кърлежа който е! Затова искат в Румъния. Защото там вече има министри за 2 правителства в затвора с ефективни присъди, а тук? Какво стана с едно тефтерче дето от прокуратурата го загубиха? Какво стана с две съдийки дето си говореха? Какво стана с бюлетини за едни избори? Какво стана със Суджукгейт, Яневагейт, Октоподи, Калмари и незнам си кви други тв сериали,с Ц.Ц. и апартаментите
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се делим на области а да си обичаме България. Всяко парче земя е напоено с кръвта на предците ни.Тези области някога бяха от най-силните икономически, да не забравяме, че Видахим правеше гумите за цялата страна, Химко-Враца също го фалираха. Хората няма какво да работят, затова много са в чужбина. Но е прекрасен край, отидете на Видин да видите замъка и се разходете по най-хубавата ни част от дунавското крайбрежие, после минете на Белоградчик и Магурата ;)
65
2
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Затова всички министерства да се преместят където трябва. Данъците да остават където се плащат и да видите как за 2 години Шопия ще потъне в мизерия! Да се отделят те в отделна държава и да оцеляват сами! Крайно време е Северна България да бъде освободена от данъци след като тук и 1 лев не се влага. Магистрала Русе - В. Търново 100 години я мъдрят. Видин го затриха, Варна вече умира и тя. Свинетка да отиде до Кубрат и тогава да ми говори за 100 лева свинетки как били малко за лунния пейзаж!
64
2
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
И понеже последните 25 години всички пари се наливат в София и до някъде в Пловдив затова Северна България всички искат да се отцепят от тази проклета държава! Какво ни дреме на нас в Севера, че шопите имали метро и с него си возят тлъстите задни части? Грам не ни пука защото при нас пътищата са леш (поне Бай тиква да се беше утрепал по тях), фирмите се чудят как изкуствено да ги съсипят защото пречат на Герберчетата, закони няма, плащаш данъци полза нулева.
63
0
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Друг пример - за да организираш със собствен транспорт разходка на служители от фирмата до Букурещ ти трябва документ от АПИ. Обаче в Русе АПИ нямали право да го издават - само в София. И на всичкото отгоре трябва лично да го вземеш, а това повдига 2 въпроса - 1. Защо има въобще АПИ в Русе и за какво са на работа тия хрантутници след като нищо нямат право да правят? 2. Как си представят тия шопи някой да мине 600км отиване и връщане за една *** хартийка? Ето ви нагледен пример за безхаберие!
62
0
 
5
 
! Отговори
Към 61 преди 6 години
Това го речи на тези дето те управляват!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Конституцията на Украйна е записано че Украйна е единна държава.Има даже и специална глава посветена на Крим в която е записано, че Крим е част от Украйна!
60
0
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
*** пример. Пратка от чужбина за Русе. Каца със самолет в Букурещ. От там с камион през Русе за София. От София трябва да си задействаш транзит до Русе за да освободиш пратката на митницата. И за какво е цялото това разкарване на 1 колет? За да се създава изкуствено работа на всичките бутни листче и пишман администратори в София! Затова цялата държава не върви! Защото за да си свършиш работата искаш не искаш трябва да се разправяш с шопи които си мислят, че са важни защото живеят в Софията.
59
0
 
1
 
! Отговори
А сега де? преди 6 години
"В Конституцята е записано..." Е да де, ама референдум?
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който не му отърва да ходи в Румъни и да се прекръсти, после от рода си да се отрече, че да остане без минало, като дърво без корен, но земята българска да не закача!Когато Мутимир поискал беловишкия гърбел, кхан Борис му отвърнал:-Коня си дадох - белия, Велислава ти дадох - славянката, ала от земята българска и един камък не давам!Бъдете достойни българи!
57
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам защо трябва да искат да принадлежат към Румъния, при положение, че вече работят там, и колко са им платили за тази глупава пропаганда?
56
1
 
6
 
! Отговори
примерно преди 6 години
Защо не мечтаете на едро, направо провинция на Германия. Даже цяла България трябва.
55
2
 
9
 
! Отговори
До А мислите ли, преди 6 години
Приятелю,вярно е ,че Враца не е Барселона,но е вярно и,че България не е Испания.България не може да защити целостта си,какво като в конституцията е записано,че е единна и неделима.То и Крим и Косово са били записани като неделими ама какво стана?Хората дали са малко или лоши няма значение,територията е важна.България в момента е както през края на 13 век,дори и по зле,не се съмнявай скоро ще изгуби територии,въпрос на време.И не се съмнявай никой няма да направи нищо,защото никой не го е грижа.
54
4
 
12
 
! Отговори
tumnia1 преди 6 години
Повечето хора тук само лаят като малки кученца. Когато се налага да се изправят в цял ръст пред парламента, те се крият по домовете си. Слави дори да не го харесват някой хора, направи страхотен референдум и с много правилните въпроси. Ако се можеш да гласува през интернет от БГ и от чужбина, тиквата няма да има шанс с платените си ***, и фалшиви бюлетини. Хора събудете се и не се страхувайте от Тиквата, и да ги махаме. Дошло е времето
53
0
 
3
 
! Отговори
ех преди 6 години
Ако идат към Румъния пак добре, че да не вземат да си върнат комунизма. Хората са отчаяни и комунизма им се вижда като рай, от който са ги изгонили...Решението- може веднага да им се предложи още да се борят с комунизма, с корупцията и много екология с резервати из планините...