Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!

Поддръжници: Няма какво да ни спре. Скептици: Наивна идея!
Обновена: 5 яну 2018 07:08 | 5 яну 2018 07:06, Елка Василева
131
Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!
Колаж: Dnes.bg

Кметовете на Видин, Враца и Монтана оцениха идеята за отделяне на Северозападна България като несериозна.

Инициатори от декември събирали подписи за отделяне на Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом в обособена юрисдикция към Румъния. Целта била по-добър живот за хората от региона - по-добро заплащане, реформирана съдебна система и нулева корупция, каквато имало при съседите.

"Не коментирам глупости!", лаконичен бе кметът на Враца Калин Каменов пред "24 часа".

"В конституцията е записано, че Република България е единна държава с местно самоуправление, в нея не се допускат автономни териториални образувания и териториалната цялост е неприкосновена", каза кметът на Видин Огнян Ценков.

"От началото на мандата ми приоритет е връзката връзка между местна и държавна власт, всичко, което постигаме, е благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество между местна, държавна власт, гражданско общество и реален сектор", допълни той.

Още по темата

На въпроса какво е мнението му за автономия на Северозапада и кметът на Монтана Златко Живков отговори лаконично: "Това е несериозно".

Доста хора от Северозапад всяка сутрин минавали моста да работят в Румъния за поне 1000 лв. месечно

"Почти всички будни хора в региона се познаваме. Няма какво да ни спре - ако хората го решат, ще се отделим териториално към Румъния, защото законът на ЕС позволява този акт", отсичат поддръжниците на референдума. Ще опитат да съберат над 400 000 подписа.

Починът обаче среща и много скептицизъм. "Известен наивитет има в тази идея. Да станем като Каталуния, звучи като кьорфишек", коментират бизнесмени от Монтана.

Пътят за икономическо възраждане на района е да се подкрепя продукцията на местни фирми и фермерски пазари, казват те. Иначе също негодуват от оттеглянето на държавата от най-бедния европейски регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
12
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
дано успеят тия хорица, то се е видяло че в тая територия няма оправия. лошо за областите дето не граничат с развити държави
51
3
 
18
 
! Отговори
Дивият СЗ преди 6 години
Боко вече 10 години се бие по гърдите,че следващият мандат ще обърне внимание на Дивия Северозапад. Вече не му вярват. Пренасочи колите към втория мост през Дунава. Ама нали окрадоха парите за АМ и ТИРовете минават през населените места. Що старци и деца погинаха,колко къщи събориха - чет нямат. Досвиди му се да даде 80 млн. лв за пускане на Химкобината за изкуствени торове във Враца и там нищо не остана. Тези гербери крадат бетер *** бе! А Видин и Монтана останаха сянка на промишлеността.
50
3
 
2
 
! Отговори
пълни глупаци преди 6 години
Те хората не могат да се оттърват от българи и румънци на Запад, те ще ходят при другите гладни. Да не заправяме че Северозапада граничи с Румъния, а Южна България с Гърция и Турция (които са по-добре от Румъния), оттам идва (малката разлика). И все пак на мен ми се щеше да граничим с Германия,Швеицария и Австрия, но уви :). А и на никой не му пречи да е мобилен (поне по младите)
49
0
 
14
 
! Отговори
Мери преди 6 години
Защо скачате: Идете във видинско, монтанско и във врачанските села. Там млади хора почти няма, всичко работи в София и само някоя събота и неделя качват колите и отиват да си видят разбитите от *** къщи. То почти и *** няма - и те отидоха в София да крадат. Във Враца полиция , престъпници, прокуратура и съд се обединиха: едните крадат, дават на полицаите и ако ги заловят - на прокурорите. А те пък дават на съдиите. Идете във Враца и питайте за окр.съдийка Вълчева. Тя коли и беси там.
48
16
 
4
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
Тоз крадливия северозападен народ с наглите си маниери ако се отдели и спрем да ги храним ще изпукат от глад.
47
3
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименНали искаха да разместват министерствата :) Само че БСп пак спъна нещата :)
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егоисти. Ами ние от останалата част на България която е далеч от Румъния къде да идем. И ние искаме в Румъния
45
2
 
9
 
! Отговори
А мислите ли, преди 6 години
че щв ВИ ИСКА НЯКОЯ СТРАНА за поданици??? Работни места? ЖИЛИЩА? Има ли мнго само раждащи роми ввъв Вашата област?Никой, ама НИКОЙ не желае БЕДНИ хора.Освен това- КОЙ ще ви издържа в периода на отцепване??? Заплати, работни места, няма да има соцпомощи за хора, които само разстройват държавата РБЪЛГАРИЯ.Трябва да сте неразсъждаващи( не казвам ГЛУПАВИ!) , ако се сравнявате с Каталуния.И ПАК не успя.Трудно е дори за БОГАТИ ОБЛАСТИ.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се разкарят всички институции в Северозапада-полиция, прогурори и местна власт. Функците да им се помет от румнинци, сърби или европейци.
43
6
 
8
 
! Отговори
гербераст преди 6 години
Да живее Видинското царство!
42
7
 
4
 
! Отговори
Deni Kamenov преди 6 години
Ideiata e otchaian opit da se napomni na pravitelstvata che e absurdno da se otnasiat nehaino kum tozi vajen krai Pripomnete si istoriata. Kak i zashto se e forliralo Vidinskoto carstvo. Otchianieto poniagoga prevrushta ekzotichnite idei v realnost. Taka che ne biva da se podceniva glasa na naroda; Glas naroden Glas Bojii
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 - Едно е, това да е индивид, друго е, да е цяла област. Ще разтреляш всички ли ? П не, чаках, ти искаш" Да го разтреляТ" ... Седи си пред екранпето и не давай акъл, че не ти отива ...
40
1
 
24
 
! Отговори
Жоре Врачанино преди 6 години
то 400 хиляди не живеят в Северозапада барабар с бездомните песове, те толкоз подписи щели да съберат. Видин, Враца и Монтана взети заедно нямат 100 хиляди, а по селата и малките градове я има още толкова, я не. Всичко е пусто, къщите падат и само гробищата се разрастват. Там братя все едно е имало ядрена война и все повече прилича на санитарната зона около Чернобил, отколкото на Каталуния...
39
7
 
14
 
! Отговори
ПИЧ преди 6 години
къде на майтап къде на истина но тук има намеса на Румънската държава.Румъния дава безплатно обучение в румънските унивирситети и училища на българските деца от тези региони и това е повече от 25 години.Българската държава мълчи.Румъния искаше да прави влашки унивирситет във Видин.чрез фондаций се изпращат доста пари във Видин за така наречените власи.тук пак българската държава спи.а това е едно нормално изказване което е проект от преди 25 годинисекуритате не спи
38
4
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименПри положение, че 'Родината" отдавна е предала торлаците? Махнете Бойко, неговото управление поражда центробежни сили.
37
2
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
За растеел са всички в така наречените институции. Все пак заради тяхната неграмотност и корумпираност, БГ е територия.Каквото стана със СССР това ще стане и с България зарад бедността и обезлюдяването и. Ще остане една територия само.
36
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от години питам защо София (25% от населението) има 100% от всички държавни институции, а останалите 75% имат 0% от държавните институции. За една агенция митници, дето щяха да я местят в Русе, шопите ревнаха като вдовица за ч-еп. А провинцията какво да каже?И защо примерно институциите, съврзани с лов, риболов, митници, водни басейни са в София? В София море ли има, пристанище ли има, резервати ли, гори ли, какво има?
35
1
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До ПешоВдигнете се на бунт, блокирайте пътищата за София или блокирайте полицейските участъци и прокуратурата.
34
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Във вилната зона във Враца хиляди останаха без ел.енергия заради незаконната тъговия на ел. енерия извършвана от другари като Мишо Петков, Славей Григоров и.т., КОИТО се покровителстват от прокуратура и полиция години наред въпреки многобройните жалби на хората.Това е безобразие, токаво нещо няма никаде по света.
33
3
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Влизането в ЕС и вече 10 годишното управление на Бойко Методиев Борисов, водят само до това - Стабилен Разпад. Причината не е просто в БСП. Лесно е, да се каже БСП, но държавата се управлява от ГЕРБ. И при нея се случва това.