Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток

Петкова: Токът е стока, трябва да свикнем да търгуваме!
88
Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток
Снимка: архив, БТА

Заради очакваното поскъпване на тока за индустрията от 1 февруари държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По-високите цени са от 30 до 60 на сто, заради което много производители предупредиха, че ще поскъпнат хранителните продукти. Очакват се и протести.

Още по темата
Петкова каза още, че се подготвят законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителят. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея", каза Петкова.

По думите й това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка.

Тя призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи.

Според Теменужка Петкова няма недостиг на електрическа енергия. Министърът обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители. Целта е да бъде потърсена причината за изкривяването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ще плаща на бизнеса и какво от това цените тръгнаха нагоре и то на основни хранителни стоки още прези скъпият ток. На бизнеса ще се плати и със сигурно стоките пак ще са на високите цени, на тези които нямат бизнес кой ще плати или доплати? Чичо пак ще превие гръб и за тока и за водата и за храната.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До участник в процесаНе се притеснявай и ти "участнико", народът ще се отърси от капиталистическата чу****, в която си "участник". Ам да не ревете после, що ви клали, що ви драли, и защо до девето коляна изтребвали. Ненаяли се зловредни пиявици.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До участник в процесаНе се притеснявай и ти "участнико", народът ще се отърси от капиталистическата чума, в която си "участник". Ам да не ревете после, що ви клали, що ви драли, и защо до девето коляна изтребвали. Ненаяли се зловредни пиявици.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таа другарка ем е "убава" ем "умна" Такива като тази с кеф да им го подадеш орално!
57
0
 
12
 
! Отговори
Тиминушкее, преди 6 години
Държавата трябва да следи и да се намесва при картелни споразумения, независимо от вдигането на тока . Обади се на Началника си да ти измисли друго "държавно" обещание. Народа си ги иска обещанията, особено държавните
56
0
 
12
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Токът е стока, министърката... не е ( като повечето министри, за съжаление).
55
1
 
9
 
! Отговори
ще теглим преди 6 години
Така е като Шрьодер ни затвори АЕЦ овете за да може да паднем в капана на Газпром
54
14
 
3
 
! Отговори
участник в процеса преди 6 години
Държавата се отърсва от отровната социалистическа плесен.Колелото на историята се върти и ще се върти до пълната победа на капитализма над социализма.
53
0
 
12
 
! Отговори
Казах преди 6 години
Ако ми продадат АЕЦ белене за 1 долар ще я взема с всичките задължения. ако пазара е свободен лесно ще я избия за около 5 години че и след това ще си купя каквото искам в региона включително и Домусчиев.
52
0
 
3
 
! Отговори
Udis преди 6 години
:-) 300 miliona evro bg darjaven bakshish na amerikancite?! :-)
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високата цена на енергията и суровините спират инвеститорите. Колкото и да натискате доходите надолу нито една сериозна компания няма да инвестира тук.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая е толкова ТЪ*ПА, че няма до къде. ТЕМНУЖКЕ, тъ*по същество такова, каква стока, какъв пазар те гонят, като в България са само монополи. От къде, ТЪ*ПО жи*вотно такова, ще се вземе тази конкуренция ***? Кой да конкурира, трите ЕРП-ета ли ще се конкурират. Малоу*мници такива, е*ахте мамата на държавата и продължавате. Всичко съсипахте, разорихте хората, безбожници, НЕНАВИЖДАМ ВИ!!!
49
3
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Всичко тръгна още при Костов, 2 дни преди изборите продаде ТЕЦ Марица Изток 1 и 3. След него Царя и Юпитата продадоха електро разпределителните дружества. При Борисов 1 стана бума на фотоволтаиците. С две думи, всички политически сили присъствали в парламента за последните 20 о повече години са виновни за тази цена.Сегашното правителство е най-виновно, че не прави нищо в обратната посока.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правят срещу монопола на ЧесънОйл
47
0
 
17
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Ами какво стана с бензиновия картел бе Теменужке? Колкото помогнахте тогава толкова помощ ще чакаме и за по нататък. Ама добре си усвоила от Началника си метода на "обещанието". Теменужке, да ти го натеменужа в тлъстия...
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 апр 2017 - Парламентът в Словения гласува 500 евро минимална пенсия
45
0
 
26
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
При излишък на ток повишават цената му. И това ми било пазар.
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теменушка мила друшка разбира от енергетика,колкото куцо пиле от казачок!
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да излезем ни трябва и водач който обаче още не се е родил-щото патриотите ги видяхме колко са патриоти ,колкото и Росен Петров беше докато си водеше предаването но откакто влезе в наследствения парламент някъде дет се вика се потурчи
42
0
 
28
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 6 години
Протестирайте, недейте да спите!!! 2-3 000 в София, по 1000 в другите градове излезте и им покажете силата си! Само с коментари тук няма да стане.