Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток

Петкова: Токът е стока, трябва да свикнем да търгуваме!
88
Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток
Снимка: архив, БТА

Заради очакваното поскъпване на тока за индустрията от 1 февруари държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По-високите цени са от 30 до 60 на сто, заради което много производители предупредиха, че ще поскъпнат хранителните продукти. Очакват се и протести.

Още по темата
Петкова каза още, че се подготвят законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителят. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея", каза Петкова.

По думите й това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка.

Тя призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи.

Според Теменужка Петкова няма недостиг на електрическа енергия. Министърът обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители. Целта е да бъде потърсена причината за изкривяването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
КОЯ ОВЦА МИ ДАВА МИНУС НА КОМЕНТАРИТЕ?!?! ОВЦА ! СПРЕТЕ ДА БЪДЕТЕ ОВЦЕ!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава държавата ще подпомага частници... поредна герберска тъпащина! Няма да ползвате парите от данъците ми, за да пълните гушите на прошяците!!! Долна герберска ..... !!!!
19
3
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
НА 11-ти всички на улицата!!! СПРЕТЕ ДА БЪДЕТЕ ОВЦЕ! БОЙКО НЕ Е ОВЧАР, НО ВИЕ СТЕ ОВЦЕ! СКЪП ТОК, А ПРОЕКТ ЗА АЕЦ НЕРЕНТАБИЛЕН. ПРОСТИ ЛИ СТЕ СЪНАРОДНИЦИ ?
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двойна кражба1) крадат като изкуствено вдигат тока2) пак крадат от бюджета заради скъпия токгениална схема която върви в държави където 80% от населението е с умствени проблеми
17
5
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Поскъпване на тока ? Чудно ако имахме АЕЦ Белене дали токът щеше така да поскъпва ??!?! А чудя се, дали поскъпването на тока, можеше да направи проекта от губещ, в печеливш ? С оглед продължаващото поскъпване, не означава ли, че рентабилността на този проект би нараснала ? *** , окрадохте държавата! НАРОД - ОВЦЕ ! ДЪРЖАВА - МАФИЯ!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая май не е много наясно, че тия 280 млн излизат също от нашия джоб гърбава, гърбава та чак вдлъбната.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали именно бизнеса направи фотоволтаиците и перките, нали разни бизнесмени като Прокопиев ревяха срещу АЕЦ Белене, а сега държавна помощ?!? Що така, нали пазарна икономика, свободен пазар, туй онуй
14
0
 
13
 
! Отговори
Некъв кестен преди 6 години
До АнонименВсъщност държавата са институциите. Така е в демократичната държава. Оставете ги тия слогани на френската революция. Проблема е друг - нали бизнесът не искаше държавата да му се меси, сега дали ще се оплаква? Лошото е, че държавата ще подпомага бизнесмените, които ощетяват хазната с укриване на данъци и осигуровки.
13
0
 
8
 
! Отговори
С.Стоилов преди 6 години
Приватизация на стари стълбове и кабели трафпости-скъп ток на новогодишната 5 часа без ток!!😭 сега искат малко повече ее няма проблем българина ще 🍌
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо откраднахте парите за изтребителите ?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, а хората да ... супата! Защото цените пак ще станат космически, а доходите...без коментар.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно дрогарката ще повиши цените на тока ще се повишат и цените и дрогарката сигурно е предвидила кой данък да повиши още за да даде на бизнеса 280 млн Тая верно много проста ами демокрацията не ни ли дава правото да ви изритаме от топлите кабинети. Ще се научите да си търсите нова работа, не как да търгувате.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,няма да подпомага държавата!!!Тегли заем след заем и помага!!Подпомага банки,подпомага инвеститори и инвестиции,подпомага концесии,подпомага обществени поръчки.,че едни български бизнесмени и бизнесът им ли ще й се опре??Само,където тази държава е създадена от и за народ не за политици,които плащат абсолютно всички сметки,включително и масрафа на подпомогнатите!Вече в ресурс са включени в подпомагането правнуци и пра-пра-внуци,които ще изплащат вече станал 39 милиарда долара общ дълг!!
8
0
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ FOREVAR преди 6 години
Тя призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органиСигнализирам за изкривяване този който не е субсидиран щке усети изкривяване спрямо този който не е субсидиран.На това е чист произвол и то ще ъдат субсидирани приближени до властта които имат милиони печалби
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса"После какво??? Ще премахвате "бизнесмените", не че сега не става. Народа чака призива на МВР бюлетина " ТЪРСИМ ДОБРОВОЛЦИ ДА БЪДАТ ОБВИНЕНИ В УБИЙСТВО НА НОВО ЗАЛИЧЕНИ БИЗНЕСМЕНИ"!Последния да гаси ЛАПИТЕ на държавата!!!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спинкайте няма лошо, някоя сутрин може и да се събудите я в Либия, я в Сирия
5
0
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Що ще подпомагате тия хиени ? Който не издържи -да фалира ! Докога социализъм !!!
4
1
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ FOREVAR преди 6 години
Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителят.Ще помага да помага и в касата партийна врътката ще става .Ако не е чисто суБсидиране на тарикатите близки до властта да си осигуряват комфорт и лукс с нашите пари а ние да плащаме .Нека ги трепят на улицата ,не ми пука !!!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър вечер зрители, спите ли?!
2
0
 
17
 
! Отговори
Abis преди 6 години
Ами бизнеса да се оправя както намери за добре. Ако държавата ще се меси нека регулира цените