Майката се срамувала, щерките й луднали – затова под ключ!?

Съседи на свищовското семейство разказват пред Bulgaria ON AIR
17 яну 2018 11:00,
56

Двете жени, държани под ключ от майка си в дома им в Свищов, имали психически проблеми. Това разказаха съседи на семейството пред Bulgaria ON AIR.

За последно те са виждали момичетата преди около 3-4 години, а тяхната майка разказвала на всички, че живеят в София, работят и са добре.

Още по темата

"Вероятно се е срамувала от поведението на дъщерите си, отбягваше да говори за тях", сподели за Янка Манчева, която е тяхна съседка.

Тя каза още, че е познавала семейството като добро, а децата им израстнали заедно.

"През 2009 година се върнах от Испания, където живеех за кратко и оттогава до 2011 година поддържахме контакти, дори им ходех на гости. Тогава и обаче забелязах, че едното момиче не е добре психически, но предполагах, че е нещо временно, дължащо се на преумора", отбеляза Янка Манчева.

Тя разказа, че е виждала по-малката сестра да си говори сама и да прави странни жестове.

В края на миналата седмица съседи са подали сигнал към социалните служби и полицията в Свищов. Те забелязали, че жената купува голямо количество хранителни продукти, а в същото време живее сама.

След подадения сигнал полицията е направила проверка и е открила двете безпомощни жени на 33 и 34 години. Били държани в една от стаите на къщата.

Според властите изглеждали много зле и били неадекватни.

При разпита майката заявила, че дъщерите ѝ не са излизали по собствено желание. Тя е задържана, а психично болните жени ще бъдат настанени в специализиран дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Проблемът е в докторите, но много по-голям е в мисленето и манталитета на хората. А те се оформят през първите седем. Живял съм в Свищов, затова мога да кажа, че мисленето там е като дълбока провинция, въпреки, че има академия. Майката бих казал също е увредена психически. Една нормална майка никога не ще заключи децата си, каквото и увреждане да имат. Мисленето ѝ е тръгнало против нормалните морални ценности. Тя е пренебрегнала децата си, в името на хорската дума.
29
2
 
19
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Ако българин развие психични отклонения, неговите близки незабавно трябва да направят всичко възможно да заминат за друга държава на цената на всичнко, противен случай тяхното дете е обречено на самоубийство или затвор. Тук инвалидите и хората с психични увреждания са ОБРЕЧЕНИ!
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онова момче защо се хвърли от етажа? Зашото родителите му го изоставиха в болницата, персонала там за да е рахат го върза, той се отвързал и когато поискаха пак да го вържат избяга и се хвърли от етажа.Бам ти грижите!
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как няма да се крие, след като никой няма да и помогне.! Най много да и се смеят. Тя сама е дала гласност, понеже възрастта и вече не позволява да се грижи. Свидетел съм на свада между две госпожи съвсем скоро.Тази, която бе права според мен има дете с проблем.Другата едно едроглаво, червендалесто нахалство нямаше никакъв аргумент, но като каза, че детето ти не е в ред и прилича на тебе, тя горката се сви и нищо не можа да отговори.Съдба!
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мюсюлманите лудите са на особена почит.Според това, което съм виждал при тях като отношение, такива хора носят вашите грехове и са един по малък Христос.Бе една баба ромка се скара на внучето, когато се присмя на някакъв сакат човек с думите ,,Не се смей бе, будала!Той ако не е така, ще дойде на тебе!'' Хищниците вършат грехове, агнетата отиват курбан! Караджата се е преструвал на луд в ареста и са го освободили.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анна В България мнозинството от тези работещи в здравната системи са груби и жестоки. Крещят на пациентите вместо да ги успокояват. Все едно хората са виновни,че са болни. Същите тия като отидат в чужбина на работа стават коренно различни. Защото там никой не би изтърпял такова отношение и ще ги запратят с еднопосочен билет обратно в България
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години трябваше да се явя за тест в института по психология на МВР. Питам ттук там и хората като чуят институт и психология ме насочиха към психиатрите на Медицинска академия.Стои едно момиче пред кабинет, съвсем нормално, а уж пациентка.Влизам вътре и доктора ако бе в час щеше да ме насочи където трябва, а той кърши ръце и заявява, че не вижда нищо патологично.Излязох и уж болната чула разговора ми обясни съвсем точно как да стигна до ИП МВР!
23
3
 
33
 
! Отговори
Анна преди 6 години
В България ако си с психични проблеми си прецакан от всякъде, тук няма никаква грижа за тези хора, абсолютно никаква адекватна такава, хората които се "грижат" за тях са в повечето случаи озлобени деспоти които употребяват сила. От другата страна в Англия грижата точно за такива хота е на изключително високо ниво, но къде са англичаните къде сме ние бесните балканци диви.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да е бил добър специалист с желание за реализация, след 15-20 г. вече е станал един изперкал, уморен доктор, сам нуждаещ се от помощ.Неадекватни, безразлични, монотонни в действията си без да правят разлика в случаите.За съпричастност да не говорим
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 от 17 Да знам но чрез приемане на лекарства и контрол да се приемат редовно болният е способен да работи и живее нормално.Проблем е ако не си приема лекарствата. Шизофреникът няма нужда да бъде заключван в лудница ако има загрижени роднини !!!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те там в специализирания дом ги оправят бързо! Като започне да буйства поради действителни проблеми с психиката, или ако е здрав човек принудително вкаран там окаже съпротива и го претрепят.Скочат персонала с останалите пациенти и няма лице - няма проблем.
19
1
 
23
 
! Отговори
дидо преди 6 години
Махнете това заглавие бе хора, вие хора ли сте изобщо какви сте?
18
1
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Е, щом за теб шизофренията е нещо леко...Леко може да е нещо от сорта на страхова невроза във повечето и разновидности, както и разни хронични депресивни състояния, но за шизофрения не съм съгласен! Може да провокира изключителна агресия!
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано тази така наречена майка(която е далеч от това понятие и само го петни ) продължи да се срамува в затвора или завързана в някоя лудница. Явно тя ги е подлудила съвсем след като преди са били нормални както пише в другата статия.
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо хората смятат че няма специалисти. Има достатъчно. А тия дето ходят по улицата явно близките им не могат да се грижат за тях качествено,защото ако болният има близки които казват че ще дават лекарства и полагат грижи не го прибират в лудницата. Особено ако е лека форма,например шизофрения. Както каза един коментиращ по-долу гледат да затварят тия заведения. Което е добре.
15
3
 
22
 
! Отговори
истината е преди 6 години
Пази Боже, да не ти идва до главата ! В Бг Няма истинска здравна с-*** особенно психиатрична ,дори и в София !Няма и контрол над психиатрите ,които голяма част са бръм .Молете се, да не ви се налага да ги обикаляте с болен - здрав ще се побъркате.
14
3
 
21
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Психиатричната помощ към момента в България, е може би на най-ниското си ниво. Погледни какво става по уличите на големите градове. Така наречените луди са все повече и повече. У нас се развиват дялове на медицината, които носят пари. Всеки се натиска да специализира кардиология, офталмология, урология, нещо от хирургиите и други подобни, не ми се изброяват. Мераклии за психиатри и ифекционисти почти няма!
13
0
 
8
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
До Анонимен 5Като г-жа Букет от онзи британски сериал какво ще кажат хората
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8След като в този град няма специалисти има областни градове и т.н където има. И също така им и добри лекари които помагат. Не може във всяко село и малък град да има специалисти нали?Но пък почти навсякъде има такива психично болни хора. Ако майката е мислела наистина за тях е щяла да ги заведе на лекар а не да се крие като мишка
11
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам дали съзнавате, че статиите, които пишете, са свързани с реални хора, реални истории и човешки съдби. В тази връзка, моля да си прочетете отново заглавието, което сте избрала за статията си и да оцените работата си. Апелът ми е включително и към редакторите Ви.Моля да не забравяте, че става въпрос за живи хора и човешки трагедии.