Доц. Иво Петров – "специалистът по сърцата", за когото говори цял свят

Медикът направи пробив в кардиологията, готви втори
23 яну 2018 16:15, Надежда Йосифова
8

9292 гледания   |  Още видео

"Не обичам суперлативите, бягам от тях" - беше лаконичният и скромен отговор на доц. д-р Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той е и един от водещите специалисти у нас в инвазивната кардиология, завеждащ Сърдечно-съдов център в "Аджибадем Сити Клиник" - национален консултант, признат и в чужбина.

Казано накратко – "специалист по сърцата".

Още по темата

Скоро и Журналът на американското кардиологично дружество публикува уникална в световен мащаб интервенция, направена от доц. Петров, екипа му и д-р Зоран Станков.

Това накара и българските медии да коментират постижението, при което 48-годишен пациент с разкъсана аорта беше върнат към живота, и то с безкръвна операция. За първи път в света е поставен стент в подобен случай.

"Влязохме през бедрената артерия на пациента и използвахме метод, който е като поставяне на тръба в тръба" - обясни лекарят на разбираем език, както и каза какви са признаците, които трябва веднага да ни накарат да потърсим помощ.

Когато се появи болка на широка основа в средата на гърдите, която върви към раменете и челюстта, е сигнал, че сърцето е в опасност. Иначе "сърце не боли", категоричен бе д-р Петров в "Околосветско". Така че ако усетим пробождане в сърдечната област, вероятно е мускулен спазъм.

Като изключим генетична предопределеност към болно сърце, както и високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, сами можем да се погрижим то да е здраво.

Съветът на кардиолога е да имаме нормално тегло, всеки ден да отделяме поне час, за да вървим пеша или да спортуваме, да следим нивото на холестерола си, да си наложим адекватен хранителен режим...

Д-р Иво Петров разказа и в какви случаи се прави интервенция при хора с хипертония, която вече е достъпна и у нас. Той обясни, че когато се установи резистентност на пациента към поне три медикамента за високо кръвно налягане, може да се осъществи. Прави се прекъсване на връзката, която се намира между нервната система и бъбреците - "виновни" за проблема.

А дали сърцето наистина боли, когато става въпрос за любов, докторът с усмивка каза, че при тахикардия определено става въпрос за силни емоции, защото сърцето е изключително чувствителен орган.

За тези, които не знаят какъв път е извървял лекарят и защо е избрал да се развива в България, той обясни така: "Патриот съм, но егоистични подбуди ме накараха да се върна и да работя в България (д-р Иво Петров е бил в Аржентина, б.а).

Благодарен съм на професорите Джоргова и Чирков, че ми позволиха да приложа научените нови методи у нас преди време. А днес светът е едно голямо село и непрекъснато споделяме опита си навън, канят и на конгреси в чужбина".

Доц. д-р Иво Петров обаче не премълча истината, че между медицината у нас и здравната система на България има разлика.

"Докато медицината се развива, относно здравната система има още какво да се желае - каза той и подсказа, че екип от лекари работят над иновативен метод, който може да определи предполагаемата диагноза на пациента. - Искаме да направим "медицински мозък", който предварително е закодирал данни като сърдечна честота, кръвно налягане и други, за да може да улесни лекаря, ако се наложи при здравословен проблем на конкретен пациент".


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 месеца
Търгаш гледа да постави повече стентове и да източи здравната каса,а пък сърцето го прави на гума,ами отивайте при него,за да ви убива
5
2
 
11
 
! Отговори
bolbov преди 9 месеца
Браво Доктор Петров Вие сте пример за нашия народ.Дано повече човеци като Вас се завърнат в Мината ни Родина
4
1
 
19
 
! Отговори
Тото преди 9 месеца
Ето един пример за подражание, а не една сюрия чалгаджий и мутраци.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на Токуда името вече е май-мунско,не бери "гайле! :))
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
май работи в токуда вече....или пък на двете места...не съм съвсем запознат...
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко друго му е хубаво и го одобряваме- само името на клиниката му едно такова,май-мунско...