България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: Българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
16
 
! Отговори
Линч преди 6 години
Рано или късно търсенето на катран и перушина в България ще се увеличи в пъти!
118
10
 
10
 
! Отговори
hm преди 6 години
До До 114Дори и на мин. осигуровки ще вземат пенсия мин. 600?Да ама 600 евро там имат покупателната способност на 200 евро у нас. Само квартирата не могат да си покрият... пък да си купят жилище забрави.
117
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо-добре да ни сравняват с държави от бившия СССР - като Естония, Литва, Латвия, ...
116
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО ИМА НАДЕЖДА ПОВЕЧВ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ, ПОВЕЧЕ УПОРИТОСТ И ЩЕ УСПЕЕМ!!!
115
3
 
32
 
! Отговори
До 122 преди 6 години
Истината за благосъстоянието на Бг ще лъсне с пълна сила 2020/2021г. като секнат еврофондовете
114
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Гербаджии и техните послушни агънца, мед им капе на душата като чуят такива фалшиви новини.Истината за просперитета на България, ще излезе наяве когато изритаме ГЕРБ.И милиардите които трябва да връщаме, бах писал по долу в България ще останат държавните служители, пенсионерите и полицаите.Всичко друго ще напусне България а споменах ли че до няколко години няма да има пенсии.Един работещ няма да може да издържа политик, полицай, пенсионер, държавен служител и ром.
113
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понякога се случва коментарите под статиите да съдържат повече истина от самите статии.
112
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, разбира се! Те всичките 3 милиона, които напуснаха гангстерския рай България го направиха, защото са неумни! Иначе реалността е точно обратната, ама те просто не могат да направят трезва преценка!
111
2
 
19
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Дори и на мин. осигуровки ще вземат пенсия мин. 600?, прибави към това и безплатното здравеопазване и минимално частично заплащане на лекарства и куп др.предимства, които има Испания и т.н.
110
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ на 50 място в света от 200 държави си е прилично положение. Защо някои ни сравняват със страни, където от сто години има развита пазарна икономика, а ние тепърва я развиваме.
109
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 101. Няма смисъл да се води спор с теб пък и нямам време. Явно за теб всичко в България е перфектно и няма проблем да има семейства с по 3-4деца. Ето и статистиката застава за теб. Заровил си главата в пясъка като щраус и не виждаш действителността около тебе, но за сметка на това имаш самочувствие да обиждаш. Мила родна картинка
108
17
 
7
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Не разбирам защо трябва все да се натяква, че сме бедни, най-бедните...Бедни има навсякъде, просяци. Унизително е просто и неуважително така да се пише.
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШАПКА ТИ СВАЛЯМ ЗА ТАЗИ ИГРА БРАВО И ЗА ХУБАВАТА НОВА ЛЪЖА!!!КЪДЕ НИ НАРЕЖДАШ ПАК В КЛАСАЦИЯ ПАК МИ НАМИРИСВА НА ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ!!!ПО КОМЕНТАРИТЕ ПО ДОЛУ РАЗБИРАМ ПАК ЩЕ БОЛИ!!!ИСТИНАТА МАЙ НЕ Е ТУКА А В КОМЕНТАРИТЕ МАЛКО ПО ДОЛУ НА ВСЕКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАЕИН КОЙТО НЕ МУ ПУКА!!!И НЕ НИ НАРЕЖДАЙТЕ В СМЕШНИ КЛАСАЦИИ ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ МНОГО ОВАЦИИ!!! ОТДАВНА ИЗПАДНАЛИ СМЕ ОТ РАНГЛИСТАТА АЙДЕ ОТИВАМ НА БОРОВЕЦ НА СКИ ПИСТАТА!!!
106
11
 
18
 
! Отговори
до 112 преди 6 години
Отново за неквалифицираните кадри ще кажа. Работят масово на черно или на минимални осигуровки, какви старини ще си подсигурят? Трудно заделят някакви пари, които като се приберат лятото, за да си покажат високия стандарт опукват за един месец и после айде от ново на къра. Не разбирам, защо да чистиш в България е срамно, ама да чистиш на дядо ти Родригес не е срамно? Не разбирам? Тук е проста чистачка, там си е оправила живота!?
105
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, като се види какво движение на автомобили има по улиците на всички градове и какви навалици по касите на всички хипермаркети, а и как всички, до един, търкат билетчета и от Нац.Лот. съобщават ден-през ден за все по-нови милионери, за каква бедност става дума! Във всеки случай мизерията у нас не е материална!
104
2
 
16
 
! Отговори
До 107 преди 6 години
Много от тях мислят в дългосрочен план и си осигуряват старините, защото в Бг пенсии няма да има скоро
103
4
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Само като чета показателите по които са ни номинирали и ми става ясно че хабер са си нямали милите хора за коя Мария става въпрос.
102
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКА И НЕ РАЗБРАХ БЪЛГАРИЯ ЛИ ИМАТ ПРЕДВИД ХАХАХА
101
12
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 6 години
Надявам се да проявиш същото чувство за хумор и към ниския си интелект.
100
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственно мога да се изхиля на тези плоски лъжи.