Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!

КЗП се зае със случая, засега не е ясно кой стои зад сайта
64
Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията за защита на потребителите проверява онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи резултати, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. Той добави, че това категорично е заблуждаваща нелоялна търговска практика. 

"Офертата ни кара да мислим, че ще получим допълнителна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за защита на потребителите казва, че когато за крайно ограничено време се цели потребителят незабавно да вземе решение, без да може да направи разумен избор, това допълнително утежнява случая и санкцията би била по-голяма", допълни Маргаритов в рубриката "Чети етикета" по bTV.

Той посочи, че изложените в офертата твърдения от рода на запаметяване на 200 нови думи на ден, свободно общуване след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от традиционния и т.н. по-скоро няма как да бъдат потвърдени и че те са именно онова, на което експертите се опират, за да докажат нелоялната практика. Налице са и административни нарушения, свързани с липсата на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отказ и пр.

До момента КЗП е установила, че сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а плащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад сайта, е направена контролна покупка. КЗП ще търси и съдействието на органите на реда по случая.

На обещанията за бързо научаване на чужд език и почти светкавични резултати се доверява жена, която разказва пред камерата, че плаща бързо за "ексклузивната" оферта и превежда 60,36 лв. за първото ниво.

С имейл от същата дата фирмата потвърждава получаването на сумата и праща парола за достъп до мултимедийна платформа за изучаване на чужд език. С изненада жената установява, че в нея има само произволен набор от думи, а уебсайтът обещава повече.

Тя изпраща два имейла с молба за повече информация, прави опит да си върне и парите, както предполагат условията на уебсайта, но отговор няма и до ден-днешен. На посочения телефон за връзка сигналът е свободен и никой не вдига.

В офертата се предлага и безплатно тестване на метода. Това обаче е добър начин за събиране на лични данни, предупреждава Борислав Сестримски, специалист по кибер сигурност. Според него това е фишинг страница за лична информация. Сертификатът на сайта е със срок само за една година, което ясно подсказва, че собственикът няма намерение да го поддържа дълго време.

При проверка кои са хората, които стоят зад уебсайта и дават обещания за гарантиран успех, се оказва, че те не съществуват. Снимката на Харолд Линберг – политолог, който свободно владее 22 езика и посочен като автор на метода за скоростно изучаване на чужд език, се продава в портал за авторски фотографии. Същото е и с Атанас Попов, който гарантира за метода като ръководител на школа за чужди езици в София.

Експертите са категорични, че в рамките на две седмици човек може да научи базови "спасителни пояси", но в какъв случай няма да владее свободно езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Много са смотани така наречените ***. Сензация - онлайн измама!!! Първата в света!!! Друга няма!!! Затова спокойно изпратете 1000 евро и ще ви научат как да печелите по 5000 евро на ден за два часа работа. Ами така де - не е за учене на ччужд език, значи не е и измама!
40
0
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
През далечната 89 за 6 месеца.. ( в Германия) говорих вече що годе разбираем немски...след година бях схванал структурата ...след 2 говорих почти перфектен немски...речника ми се увеличи главоломно...говоря разбираем английски, и руски.... тази фушня с 2те седмици е за баламуpници
39
4
 
10
 
! Отговори
Naco преди 6 години
Другарят Борисов,ЗАПИСА ли се за КУРСА????
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези реклами вървяха и по днес.бг :)Само *** може да повярва, че ще научи език за 2 седмици.
37
4
 
8
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Бря, тичайте! Бойко, анджек работа за тебе!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой *** би си дал парите за глашкарта, която ти говори на лявото ухо, а другото ухо запаметява?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сайтовете за Марко Джупанов и гледачкята Ливрия са същите като тоя за Харолд Линберг. Даже изглеждат по един и същи начин, само текста и картинките са различни. На сайтове за продажби на пенкилери с мнения на отслабнали бизони и проговорили пет езика селинджъри не обръщам внимание.
34
1
 
7
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Оплакваш се, че си *** на Комисията за защита на потребителите. Това е нагло. Тя комисията може нищо да не прави, ама не и е работа да се занимава с ***.Оплачи се от майка си и баща си, че не са те претрепали докато си бил идиотче, а се те оставили да станеш завършен ***. Ама не знам на кого
33
0
 
42
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Хората с години учат езици изграждат и надграждат наученото с години, а тука за една седмица ще проговориш английски като роден език е направо смешно. А измамените ги е срам да се покажат.
32
0
 
3
 
! Отговори
ссс преди 6 години
До Анонимен 28глупости, първо никой не е казал че трябва да учиш 24 часа на ден за 2 седмици, втори и да го направиш файда няма да има.
31
3
 
35
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Българите са много умни и никой не може да ги преметне. Също така не им се налага да учат нищо, защото всичко знаят и всичко разбират. Поне 80% са така.
30
0
 
29
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Има огромна разлика в това да учиш по 1 час дневно и да учиш ударно,например 2 месеца по 4 часа на ден. Бързо наученото ,бързо се забравя. Който е учил чужди езици е наясно с това, но тук се шири самоизмамата, че "ха съм решил,ха съм го научил". И ако може някой да ти го налее за 2 часа,а не да се упражняваш самостоятелно стотици часове.
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И учебниците по език са измама, защото хората неговорят така, както е написано в тези учебници.
28
0
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Като ти трябва преводач , да не мислиш че хоп имам пари да му плащам заплатата и той се появява на мига , трабва ти време да си намериш съответния кадър, все пак наемаш професионалист не първия срещнат от улицата, а това на човека му е отнело 7 часа, между другото добре се справил.
27
1
 
43
 
! Отговори
css преди 6 години
Ако не се лъжа пишеше че едикой си говорел свободно английски след 7 часа. Ако някой наистина повярва на това и даде пари няма кой да му е виновен.
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 седмици си е 336 часа , Това си е все едно в рамките на 1 година да учиш по 1 часне е малко време. Вече че в случая не предлагат услуга е друг въпрос.
25
0
 
22
 
! Отговори
хахахахаха преди 6 години
Подобни неща са за хора,които вярват,че всичко написано е истина.И поне малко съмнение не вкарват,че ако така се учеше чужд език,същото щеше да става и с науките.Всички щяхме да сме всезнаещи.Но докато има балъци,ще има и измамници.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа! Добър ден! Тези оферти вървят поне от половин година и досега никаква реакция! И чудно дали има някой наивник,който да се е вързал на тази явно нереална оферта!
23
0
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Лековерието е плод на невежеството, което за съжаление се вижда в днешното ни образование. Тези обещания са по-модерна форма на ало-измамите.
22
0
 
24
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Ха-ха-ха! Много ми е интересно как някой ще научи немски език за две седмици!