Връщането на казармата: Какво по-точно ще произвежда България?

Всякаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол
201
Връщането на казармата: Какво по-точно ще произвежда България?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Темата е сериозна, но да започнем с веселата част. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов сподели следната своя идея: българите, преминали "доброволна казарма", да бъдат назначавани на държавна работа с предимство - "Добър ден, идвам от казармата, може ли да ме вземете за митничар?". Това е толкова абсурдно, че рискува да засенчи най-нелепото в случая - започва отначало разговорът за "връщането на казармата". Добрата новина е, че това най-вероятно изобщо няма да се случи. Но притеснителната е, че при всеобщото безредие в институциите, въвеждането на някаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол. И така да си произвеждаме с пари на данъкоплатците нови отряди от динковци и всякакви други, които се изживяват като паравоенни дружини. Като онези, които обявяват от време на време, че ще свалят правителството или ще извадят България от ЕС.

Още по темата
"Връщането на казармата" е лъжа, насочена към най-носталгично настроените избиратели, които вероятно си превеждат израза като връщане към "едно време". Невъзможно е. Но напредването по тази тема е опасно - не само заради риска държавата да изпусне от контрол преминалите военно обучение, а и заради демонстрираното неуважение към програмата, която същото това правителство е приело. В нея не пише "връщаме казармата, а после ще им даваме държавна работа".

Какво ни обеща правителството?

Песента "връщаме казармата" никога не е изпадала от класацията на най-любимите клишета на българските популисти. Т.нар. "патриоти" отдавна говорят за това. Бареков също не остана по-назад. В края на предишното Народно събрание Патриотичният фронт дори внесе законопроект за връщане на задължителната казарма, който, разбира се, беше отхвърлен. И понеже "патриотите" държат на казармата, в програмата на правителството беше записан "ПРИОРИТЕТ 27: Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва". В програмата следват и конкретните мерки: "стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на наборна военна служба", както и "извършване на анализ на процеса за набиране на доброволни резервисти и разширяване на възможностите за осъществяване на доброволна военна служба".

Сега виждаме, че точно тези две мерки не се изпълняват. Нито имаме представен анализ, нито достатъчно информация, за да стартира обещаният широк обществен дебат. Министър Каракачанов спомена, че се мислело за въвеждане на доброволно военно обучение - или 6, или 9 месеца. Колко ще струва това? Какво ще правят тези хора? Кой ще ги обучава? Как това ще бъде съобразено със способностите на професионалната армия? А със съюзниците от НАТО? Какво ще става след това с преминалите обучение? Властта засега не дава отговор на нито един от тези въпроси. Веднъж се споменават 400 лева за издръжката на доброволен войник месечно, друг път - 1000. Все едно говорим за социално убежище, което предлага покрив и храна, а не за сложна система, каквато е националната отбрана.

А има ли желаещи?

Това е най-важният въпрос, за който също не е представено проучване. От 2008 година българската армия е изцяло професионална, а сред постоянните ѝ проблеми е именно т.нар. некомплект - тоест, няма достатъчно желаещи да станат войници при това заплащане. Кой тогава ще иска да ходи в казарма съвсем без пари? Но въвеждането на някаква форма на масова военна подготовка ще произведе друг тип желаещи - ремонтирането на стари поделения и осигуряването на храна за доброволците ще стават чрез обществени поръчки. Със сигурност вече има фирми, които се навъртат около управлението и окуражават политиците "да върнат казармата". Този фактор не е за пренебрегване.

Но най-сериозният риск си остава контролът върху преминалите обучение. Да предположим, че има желаещи. Вероятно сред първите ще са тези здрави момчета, които свикнахме да наричаме динковци. Държавата призна, че не може да намери и вкара в затвора десетки осъдени за тежки престъпления. Демонстрира всекидневно как харчи пари за нещо, за което изобщо няма дългосрочен план - над десет години изгражда електронно управление и сега започва отначало. Как точно тази държава ще гарантира, че придобилите военни умения ще останат под контрола ѝ? В добрия случай просто ще плащаме подготовката на частни бойци, които да участват в различни конфликти по света. В лошия случай тези хора ще останат тук и могат да си намерят друг работодател. Не държавата.

Автор: Иван Бедров

Източник: "Дойче веле"


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Мечтатели преди 5 месеца
С 1,5 % от БВП на страната връщането на задължителната наборна служба ще си остане само на приказки!За сведение през Бай Тошово време за армията са се отделяли 10-12 % от БВП на България!
195
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
До ШВЕЦИЯ

Аз съм от женски пол.Авиационен специалист съм и съм работила във военно-ремонтен завод,когато авиацията летеше. Имам син и твърдо вярвам,че казармата е необходима на мамимините синнчета да пораснат. Доброволният труд за Родината не е загубено време и ако ние не си пазим страната,то няма кой. Учихме като редовен предмет НВО (начално военно обучение ) и научих много неща от майора,които ползвам в ежедневието си.Да не говорим за забавната част по лагерите. Трябва да има казарма!
194
5
 
2
 
! Отговори
Бивш граничар преди 9 месеца
До ШВЕЦИЯ,прав сте.Аз съм за връщане на казармата и строителни войски-младите да пазят и строят разпадащата ни Родина.Служих по границите 1975-76 г.повече от 2 години.Да имало е и тормоз,мъчения,глад,студ-но това ме направи мъж,издръжлив и повече родолюбец.Тези които не са служили,те са като жени които не са раждали.....и т.н.Такива писачи,като автора и др.,явно имат за цел,с/у солидно заплащане да спрат това,което не се нрави на много продажни политици и др. у нас и в Чужбина,на нашите врагове.
193
4
 
3
 
! Отговори
ШВЕЦИЯ преди 11 месеца
върна задължителната казарма ! Защо ли ?
В статията пише "невъзможно", но всички знаем, че няма нищо невъзможно. Въпрос на време е, и най-заблудените глобалисти да разберат, че трябва да пазим Бъкгария за да просъществува и нащите деца и внуци да се наричат Българи. А на "потърпевш" по-долу ще кажа, че когато аз служих 73-75 имаше много професионалисти - сержанти, старшини и офицери.
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами не само роми и за българи ее задължен
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Старшини
190
0
 
24
 
! Отговори
потърпевш преди 11 месеца
Служех 2 години в казармата.Всяка сутрин слушах за постиженията на офицерите ни-как вечерта са изпили по литър ракия и 3 литра вино и на сутринта са изтрезнели с аспирин,зелева чорба ,нафта,газ или урина от планинска коза!Те от техника не разбираха и не искаха и да разбират.Заради невежеството на един такъв офицер загина войник от поделението в което служих.Казармата е загубено време и нищо друго!
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ромски мафиот да му го набута
на шкембе фойфода!
188
4
 
12
 
! Отговори
Как какво преди 11 месеца
България ще произвежда предимно неграмотни ромчета.
187
0
 
5
 
! Отговори
Борислав преди 11 месеца
Динковци се произвеждат сега,като бяма казарма.щото са мераклий за венни изцивявания.а относно страха че ще се появят пара военни групировки.........преди имаше ли такива.а защо да не се изисква военна подготовка за продесий като полиция,пожарна,.така ще сме сигурни че там са гора с къраж мъжкари.
186
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 11 месеца
Въпроса с платената военна служба е решен правилно и окончателно. Всичко друго е чесане на езиците.
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само ромски мутри да си възпитаме в казармата и ставаме супер говняна държава.
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много е прав Иван Бедров
183
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спокойно може да въведете теоретично военно обучение в училищата както някога,така няма да коства много средства и освен военно обучение,учениците ще се научат как да се предпазват в рискови ситуации при война и бедствия,пожари,обгазяване и т.н.
И как ще "излезе от контрол",като тези хора няма да имат собствено оръжие?
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Истамбулската конвенция вони на сяра .
181
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен179 Толерантност ли ? Значи третият пол е толерантност ,джендъра ,свръхтолерантност, а обучението на 4 годишни дечица в со.до.мия върхът на демократичните ценности ?
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 160
Точно това не трябва да се прави. Не трябва всеки да се учи да борави с оръжие.
Как не спряхте да пишете простотии под всяка статия, откъде изпълзявате такива изкривени мозъци?!
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Стига с тоза страх от казармата ,де . Който иска да бъде войник да ходи в казармата ,който го е страх да не ходи .
178
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 175 Истанбулската конвенция учи на толерантност.
Има мъже,които по цял ден и по цяла нощ си мислят, за възрастни плешиви мъжа, натъпкани с боткс, ама това си е тяхна работа.
Кой съм аз да ги съдя.
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 175
Стига с тая Истамбулска конвенция! Всеки втори пост за конвенцията.