Ананиев разпореди проверка в Комисията за лечение в чужбина

Реакцията е заради починал мъж, кандидатствал за трансплантация
Обновена: 30 яну 2018 21:38 | 30 яну 2018 21:30,
8
Ананиев разпореди проверка в Комисията за лечение в чужбина
Снимка: Архив, Reuters

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински одит" да направят проверка в Комисията за лечение в чужбина /КЛЧ/, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Реакцията на министъра е заради писмо от съпругата на починал гражданин, кандидатствал за финансиране на трансплантация пред КЛЧ през юли 2016 г.

Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.

"Ще разберем кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе отговорността. Министърът ще бъде безкомпромисен", е посочил зам.-министър Бойко Пенков на извънреден брифинг, цитиран от пресцентъра на здравното ведомство.

 Той е обяснил, че този случай е във фокуса на вниманието на министерството и вече е получено становище от проф. Валтер Клепетко от Университетска болница - Виена, в което се казва, че трансплантацията е невъзможна заради общото състояние на пациента.

От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и се очаква до дни да представи доклада си на министъра.

Целта на анализа е в Комисията за лечение в чужбина да се направят такива промени, които да са в услуга на хората, е станало известно още от думите на д-р Бойко Пенков.

"Искаме да подобрим дейността на Комисията, така че от една страна да няма административно забавяне на процедури, а от друга страна да няма злоупотреба с права", е посочил още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябваше ли някой да умре,за да види,че нещата не стоят добре...още повече,че е можел да живее,а "ТЕ" СА ГО УБИЛИ С НЕХАЙСТВОТО СИ И РАЗМОТАВАНЕТО
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега ще се получи една колективна безотговорност и прехвърляне на топката между уж отговорните лица....и накрая ще се окаже че механизмът е порочен и всичко ще се покрие...дано все пак съдът отсъди в полза на жената и нещо в тази система да се промени...
5
1
 
1
 
! Отговори
Х преди 6 години
Тази жена да не е паднала от небето ,не знае ли как стават работите в България.Викаш един от комисията даваш няколко хиледарки и всичко минава безпрепяствено.Какво като са доценти и професори?Щом имат тоалетни значи с..т ,значи и ядът.
4
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
А фалшивите инвалиди КОГА????
3
4
 
5
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До АнонименПублична тайна е че за човешкото тяло резервни части няма!! Трансплантацията е един от триковете на бялата мафия да прибира парите на хората.
2
0
 
5
 
! Отговори
Неделя преди 6 години
"кой точно не си е свършил работата от администрацията", а защо не се пита кой точно не си е свършил работата с премахване на излишната бюрократщина и оптимизирането на процесите?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не казвате за какъв орган става въпрос? Становище от Виена ми звучи като трансплантация на бял дроб. Която наистина не може да се направи ако се е чакало до последно. Но не пише и колко време са мотали починалият преди изобщо да го препоръчат за трансплантация, колко време са го мотали из агенцията и т.н. Но мисля, че трябва едно да е ясно - след като даваме донорските си бели дробове на Европа, тов българите трябва да са с предимство за трансплантация на бял дроб! А не да се чака и мотае.