След 22 г. служба за страната: МО гони възрастен военен от дома му

Станислав Бутенко и съпругата му са с инсулт и не могат да се движат
30 яну 2018 17:00,
105


След 22-годишна служба на българската армия възрастен човек и съпругата му са заплашени да бъдат изгонени от ведомственото жилище, за което от МО са получили уверение, че могат да ползват до смъртта си.

Синът на Станислав Бутенко, служил 22 години в армията, награждаван с медали и ордени, разказва, че родителите му живеят в жилището от 33 години.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище като военен в столичния кв. "Гевгелийски". Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

"33години ние живеем в това жилище без някой да ги безпокой и сега от 2017 г. октомври месец, когато те вече са инвалиди се сетиха от военното министерство, че те ползват апартамента неправомерно и искат да бъде освободен до 22 март", пише Пламен Бутенко във Facebook.

След писмото и съпругата на Станислав получила инсулт. Сега и двамата са на легло и са обездвижени, а дъщеря им се грижи за тях.

"Мойте родители няма къде да отидат, нямат алтернатива с техните пенсиии на обща стойност 600 и няколко лева", пише Пламен.

"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община "Илинден", за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко злоба се изля срещу едни стари хора не е за вярване. Защо не били купили? Еми може и да са, но си живеят в това защото на по 80 и няколко години няма, да тръгна да сменяват жилище. Още повече, че пише, че имат докумен за доживотно ползване. Също никъде не прочето, че са го ползвали напълно безплатно. Заслужаваме си съдбата!
69
18
 
7
 
! Отговори
мама ви мързелива преди 6 години
някой му е казал че може да го ползва докато е жив. ами да вземе да се гръмне и нещата ще си дойдат на мястото.
68
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия тюфлеци цял живот плюскат всичко спечелено и толкова години не са си откупили апартамента /на военните им предлагат откупуване на ниски цени/. Всеки българин успява да си направи дом, според възможностите си, а тези са свикнали на държавно, е няма вече. Имат си деца, които доколкото се вижда също не са си купили жилище, да си наемат квартира като всички нормални хора!
67
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 70Чий го крепят в София?Ч Това не са военни - това са тюфлеци които цел живот са лежали на държавна софра. В тая държава само милиционери или *** има!
66
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам само в София има около 1200 картотекирани ДЕЙСТВАЩИ военни, които се нуждаят от квартира- на тях МО изплаща 115 лв на месец, а те си доплащат свободния наем до 5-600. Тежко е положението на семейството, но отдавна е отпаднало основанието за ползване, имали са 33 год да решат жилищния си проблем.
65
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха роми нямаше да ги бутнат, електорат на ГЕРБ не се пипа, но за обикновенните Българи и пръста няма да си мръднат.
64
0
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 60,Да някои неща, за които говориш са действително така, но на запад НИКОГА не е имало комунизъм. Една Норвегия клони повече към социална държава, но те са извървяли съвсем друг път за достигането си до това положение. И бъди сигурен това в никакъв случай не е било, светъл комунизъм!
63
9
 
16
 
! Отговори
Брей преди 6 години
33 години живот без наем. Малко е, рано е да ги гонят.
62
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата в която не може да разчиташ на нищо, и безплатно да ти го дават не го вземай и бягай далече.
61
3
 
30
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Айде, Цецо, помогни на хората, дай им поне единия апартамент и ще имаш още един глас!
60
11
 
28
 
! Отговори
чурук политик преди 6 години
До БългаринОтговора е ***!Когато има споразумение,то се спазва!На времето военните живееха в такива жилища до смъртта си!А дори и военния да умре,жена му оставаше да живее в него!Предлагаха им да го купят ако искат да го наследят!Някои купуваха!Въпроса е,защо договора не се спазва?В момента у нас е тотално безхаберие,държавата я няма!Ама изобщо!Тя е превърната във враждебна сила,която мачка своите граждани!
59
22
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Цялото семейство да се връщат в мамаси раша и готово. Нали там заплатите и пенсиите били много големи... Какъв е проблема?
58
8
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
не му е предоставено за ползване доживот. ако беше така по договор нямаше да го гонят
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitПогледни им социалната и пенсионната, погледни и здравната им система, както и разните годишни премии и бонусчета за всякакво ниво бизнес девелопери в държавния и най-вече в частния сектор. Вярно, че за да имат тия и други фингър бенефитс бачкат много, но и ги получават. А и как мислиш, колко си докарва един еврочиновник от категорията "повече вожд и по-малко индианец" и защо по-тарикат нашенците даваха мило и драго за евродепутатство?
56
8
 
3
 
! Отговори
мухаха преди 6 години
До Българин 51много рейсова нафта е откраднал и продал. и рейсово масло
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив".....някой му ксзал , друг му казал...има ли някакъв документ за "някой казал "? Или така е по-лесно.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре ве,а Цвъко че си върне ли апартаментите?
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълбоко се съмнявам, че са без наем. Нацелили са ги да ги изгонят за да може някоя к/ка от министерството да намаже.
52
4
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
От патрЕотите с любоф !!!Питайте ония тюмбелин Каракачанов. Гледат да лапат апартаментите докато са на власт.
51
3
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 50,"Не случайно богатите западняци го откриха преди години и награбиха с пълни шепи."Вие като пишете мислите ли? Къде "на запад" е имало имало комунизъм? Къде го откриха бе пенкилер?