След 22 г. служба за страната: МО гони възрастен военен от дома му

Станислав Бутенко и съпругата му са с инсулт и не могат да се движат
30 яну 2018 17:00,
105


След 22-годишна служба на българската армия възрастен човек и съпругата му са заплашени да бъдат изгонени от ведомственото жилище, за което от МО са получили уверение, че могат да ползват до смъртта си.

Синът на Станислав Бутенко, служил 22 години в армията, награждаван с медали и ордени, разказва, че родителите му живеят в жилището от 33 години.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище като военен в столичния кв. "Гевгелийски". Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

"33години ние живеем в това жилище без някой да ги безпокой и сега от 2017 г. октомври месец, когато те вече са инвалиди се сетиха от военното министерство, че те ползват апартамента неправомерно и искат да бъде освободен до 22 март", пише Пламен Бутенко във Facebook.

След писмото и съпругата на Станислав получила инсулт. Сега и двамата са на легло и са обездвижени, а дъщеря им се грижи за тях.

"Мойте родители няма къде да отидат, нямат алтернатива с техните пенсиии на обща стойност 600 и няколко лева", пише Пламен.

"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община "Илинден", за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опцията ползване до живот я имаше и беше съвсем законна.Апартаменти, които не подлежаха на продажба също. Водеха се резерв.Празни апартаменти също имаше. Те не се раздаваха. Интересен факт е че имаше нуждаещи се, но опеделен процент жилища не се раздаваха.
49
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без безплатни жилища никой няма да иска в армията. Тиквата що не иде с пушка на турската граница и на палатка.
48
5
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 47,"Ще плачем за тея времена"Що така ме разчувства, сИга ШИ плача, цяла нощ! Хайде скрий се Рошков, че пишеш само глупости!
47
10
 
30
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Моите уважения пред тези хора. Стари и болни. Но,след като живяхте 33 години в това ведомствено жилище,без да плащате 1 стотинка наем. След като работи господина толкова години в армията,а всички знаем че вземаха една шапка пари като заплати. След като се пенсеонира господина с 20 брутни заплати бонус от армията?????? Как едно жилище не си купихте??????? Как моя баща с шофьорска заплата ,построи къща на два етажа за мен и брат ми. Къде е отговора ????????
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitЧе комунизмът е хубав, спор няма. Не случайно богатите западняци го откриха преди години и награбиха с пълни шепи. Ние останахме да гледаме отстрани.Колкото до нашенския зрял/узрял/пре- или недозрял чак толкова социализъм, за нас си и той не беше чак толкова лош, но с времето болшинството от народонаселението се научи най-вече да имитира дейност и да не работи, без да пропуска да усвоява според възможностите си, а кадрите го предадоха като го разпродадоха.
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жилищата бяха държавни и нямаше проблем, а сега се приватизираха и Цв. Цв. се уреди с цели 6 от тъста.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви едно време казаното беше сторено ... Отдавна не е тъй ... Ще плачем за тея времена
43
8
 
16
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
А ходи да служиш на България! На Родината! До това жилище ли опряхте бе оу!
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе може да е решил че няма да му трябва . От къде знаете че е изял и изпил парите ? Можете да е изхарчил парите да образова децата си или да им помогне да имат собствени жилища . Както виждате и двете му децата не живеят с него . Човека е повярвал че ще живее до смърта си там . Повярвал е на едни лъжци ... Тъй както вярвахме и ние в началото . И какво?да не би да ни излъгаха и нас ??
41
3
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 40, "Не го е купил, защо им е предоставено за ползване докато са живи, без право на унаследяване. Нямало е опция за покупка."Ай стига сте заблуждавали хората! Това, че нямат право да го унаследяват, не значи, че не са могли да го закупят. И тогава могат да си го ползват както си искат. Това важи само за ПОЛЗВАНЕТО, то не се унаследява! Оставете хората да умрът на спокойствие!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Че имаше такава опция, имаше. Но все пак трябва някой трябваше и да ти я предложи, а и да разполагаш с някакви средства за целта. Най-вероятно има интерес към определени ведомствени имоти и затова са го нарочили.
39
3
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Колко хора на по 45 и на горе има с ипотеки не е истина ... Ножа като е опрял много не мислиш ... Те така... На мен ми е по интересно защо са се присетили сега да ги гонят ,та стават за пореден път за смях....
38
0
 
11
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
важно че икономика прогресивно върви напред и хората живеят икономически добре!
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината коментиращи не четете преди да пишете. Не го е купил, защо им е предоставено за ползване докато са живи, без право на унаследяване. Нямало е опция за покупка.
36
1
 
5
 
! Отговори
Kalaf преди 6 години
Fakenews. A dokumetite kakvo kazvat?!
35
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 22,"Още повече достигнал 40-45 години с дете, тепърва да тегли ипотека в ГЛАДНИ и НЕСИГУРНИ времена." Альоу тАваришч нал комунизЪма беше много хубав. Сега друга песен пеете. Въпреки всичко аз съм да ги оставят да умрът на спокойствие. Чакали са толкова години все пак малко живот им остава!
34
4
 
21
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Гонят ги щото нямат пари за заплати ... Жалка картинка ! По лошо от това военни да не държат на думата си аз не виждам
33
3
 
19
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Не се очудвам . С тези продажби в които напоследък се забърква МО заприлича на търговско дружество .
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом заемат властови позиции,някои хора се самозабравят.Никаква човечност,никакво съчувствие.Едва ли МО са останали само с този апартамент,но явно искат да изгонят тези възрастни и болни хора и да им съкратят и без това тежкия живот,за сметка на някой,който едва ли има въпиюща нужда точно от това жилкище.
31
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбирам защо този човек не си е купил апартамента. На края на комунизма предложиха на всички да изкупят апартаментите си! Нямаше никъде такива до края на живота... каква е тая тъпотия!