Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?

Даниела Горчева коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 18:52, Екип на Bloomberg
125
Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?
Снимка: Facebook

Тоталитарната власт, каквато бе комунистическият режим в България, нахлува в личното пространство на всеки човек. Това коментира журналистът Даниела Горчева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Тя не търпи нищо извън себе си, тя трябва да трансформира човека, да го превъзпита, да го превърне в роб на системата, като прониква в най-интимните кътчета от живота му". 

В разговора бе поставен акцент върху новоизлязлата книга "Концлагерът Белене" на Борислав Скочев.

"Книгата е плод на 10-годишен труд. Знаете, че до неотдавна архивите не бяха открити, като едва след 1990-та хората придобиха кураж да разкажат спомените си. Важно е да се каже, че спомените на жертвите, преминали през комунистическия ад, са били издавани в много малки тиражи и е много трудно да се намерят. Затова наша задача е да съберем тези спомени и да ги издадем в една следваща поредица", подчерта гостът. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм нямаше никъде по света. Наричаше се социализъм.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Септемврийци'' - Хр. Кърпачев!
80
3
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименМоже да не е бил командир на отряда, но е коняк а не ракия. Не съм го чел, разказа ми го свидетел преди повече от 40г.
79
3
 
8
 
! Отговори
РККА преди 6 години
До мазепа а за братята Кокарешкови да споделиш, как са били разчленени и са хранели жандармските ***,в землянката на Осеникова поляна е имало само ранени,но и от тях фашиста се бои иска трупове,и кръвта им се върна Народния съд се погрижи за кръволоците,но семето им остана днес се казват реститути...на дедо имотеца да си върнат награбеното от народеца...
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антон Иванов не е бил командир на отряд партизани! Чел си някъде, че Никола Гешев е казал на друг арестант, че ,,това пиянище Антон Иванов го купих за 2 бутилки ракия..'', но не си запомнил и произвел точно! Реалността действително не е героично красива както по баладите и някои филми.И Левски не е бил много за гледане в тъмницата.
77
4
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До бааа гоМислиш че е нормално да накараш детето си на 11 години да убива? Кой е шашав. Митко Палаузов загива в престрелка с полицията.
76
9
 
3
 
! Отговори
колко дена са пили преди 6 години
До НЕУТРАЛЕНАнтон Иванов - командирът на партизански отряд е предал своите другари срещу коняк в ареста. Да, бил е алкохолик и е предал всички до един в пловдивския следствен арест срещу бутилки с първокачествен коняк. Това е истината приятелю.
75
8
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До РККАОтносно Митко Палаузов - само комунист може да даде оръжие на 11 годишното си дете и да го накара да стреля срещу полицията. Бог да го прости детето на небето, а родителите му са в ада.
74
5
 
14
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 6 години
Колко дена го били ни дума, ни вопъл, ни стон,но устата сгрешила,сама промълвила АнтонСвоето име им казал,но седмица после мълчал,а пък тялото в язви,и язвите гнойни текът............ Не човек, а желязо просъскал агентът фашист.Тихо мъртвия казал: Не, комунист!
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко е било....жените общи....
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една кница още от началото на демокрацията - ,,Белене'' от лагериста земеделец Стефан Бочев! Не са така моноцветни нещата и не сега за пръв път се пише за това. Ще приучават младите как да гласуват още от пеленачета!
71
6
 
11
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Концлагера Белене....*** ,а Ястребино ***,а Васил и Сава Кокарешкови ,а три год.Тошко,а Митко Палаузов...БНА не разстрелваше деца,фашистките слуги обезглавяваха трупове за това защо не пишеш,10 год си ровил като пра се в тиня и какво изрови 200 гнили ябълки на пре сетата ,*** в тиня това е Белене...
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като кажат комунизма и всеки подрастващ вече знае, че от 9 септември до 10 ноември е било едно и също - бой, разстрел, тормоз, лагер, пак бой, пак разстрел, затвор, доноси, телени мрежи и тежък наказателен труд.Сух хляб, без банан! Направо се чудя мама и тате как са могли спокойно да излязат от къщи и да отидат на училище. как са успели да се дипломират при такъв милиционерски произвол.Както си гледа читанката и партийният да те налага по главата с черната дъска и пергела.
69
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече умрели комунисти - по-добър живот!
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще има мемоари за геноцида и кражбите направени през демокрацията.
67
10
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До КомунистЧак сега разбра ли че са ти промивали мозъка през комунизма, като са криели за убийствата и катастрофите.
66
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
За да не насочваме вниманието си към днешните престъпления, за това.Иначе едно време имаше ред и крадяха по малко, а сега е точно обратното. Абе не се занимавайте с глупости бе!
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да ни унищожат да не помним кои сме и какви са ни обичаите.
64
1
 
5
 
! Отговори
реплика преди 6 години
Най-големия успех на псевдоелита ни днес е това, че успя да внуши на хората че е антитеза на елита преди 89-а. Т.е. че е антитеза на себе си. Колкото до писаното по-долу, че преди 89-ато не било соц, а било "недоносче" - соца по дефиниция никъде и никога не е "както трябва". Други са причините за проблемите - икономически, социални и културни. Не са в това, че сме се отказали били от някакъв си соц и станало било лошо. Макар че точно това се опитват да внушават разни хора, щото им е удобно.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало едно време отрядник-слушалка на длъжност с лента на ръка и палка КАТ. След падането на диктатурата лабута не му се разминал (няколко пъти) и в последствие умрял от раните си! Съдбата го наградила с орден смърт!