Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало марсианец дори и заплатите да се ни еднакви като в БГ. В БГ няма никаква сигурност, няма комфорт, а има рекет на системата към обикновения човек. Е ЗАТОВА ХОРАТА , КОИТО ИМАТ РЕАЛНИ ТРУДОВИ КАЧЕСТВА ОТИВАТ НА ЗАПАД. ТАМ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ, СЪДИИ СЪЩО, АРТИСТИ СЪЩО
325
0
 
11
 
! Отговори
Дайте да дадем преди 6 години
Емигрантите без жилище в България са предимно ***.
324
3
 
25
 
! Отговори
Варайте преди 6 години
Слезте от власт и ще се върнат поне част от емигрантите.
323
0
 
15
 
! Отговори
Имат си вече преди 6 години
Ако става въпрос за жилищно настаняване на българи от Украйна и Молдова - да, ама явно другаде се цели Томича. Българските емигранти в чужбина най-често си имат жилище в България, че и второ. Не са хукнали по света от липса на подслон. Какво са намислили наште политици, един дявол знае.
322
6
 
16
 
! Отговори
Марсианец преди 6 години
Идеята е добра ,но прилагането й няма как да се получи! Чета коментарите и недоумявам как хора живеещи на запад от Бг правят нелепи сравнения?! Не може да сравниш 2500 евро в западния свят с 5000 лв тук в България! Ако имаш такава заплата у нас тя е много повече от 2500евро получени някъде в Германия или Франция! Некоректно сравнение и заблуда за много хора!
321
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!
320
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не се оправи беззаконието не виждам как някой ще се върне
319
0
 
31
 
! Отговори
статистическия преди 6 години
Всички които сме на запад си имаме собствени жилища в БГ , някои и по две. Стоят си празни.Някои имат и къщи и те празни. както и на всичките са ни влизали крадци в имотите.Нямаме доверие в полицията. Тя е заплаха за сигурноста ни.
318
0
 
26
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Съгласна съм с повечето коментари? От къде им хрумват такива предложения? Всички искат "безплатни" жилища,НО за съжаление ще има само за "правоверните" ,хората на партията,за да ги дават под наем. Никой вече не вярва ня подобни обещания, за това хората търсят изход през Т1 и Т2, за доста хора се сещам,отишли да работят в чужбина, отгледали деца извън Бг, защото им се предлага шанс. Не всички са богати,НО. са по-богати отколкото тук. На вяс ако ви пукаше,щеше да проличи. А не да ползвате евтин Пр
317
0
 
29
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Държавата по добре първо да спре изтичането... А не като мобилните оператори за нови клиенти *** ,а старите кучета ги яли.
316
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои се върнаха в Бг и изчезнаха с 300км в обратна посока: почваш собствен бизнес и веднага те накацат сто маймуни коя от коя по- корумпирани , очакващи рушвети, неработещи институции( с изкл.на НАП), адаптирала държава,беззаконие и т.н. Решиш ли да си потърсиш работодател без връзки, мисията е почти невъзможна: или си прекалено квалифициран, или си прекалено млад/стар и т.н. Краят на 2010г напуснах Бг с 1000лв РЗ, 2014г се върнах и ми предлагаха по-ниска заплата от тази през 2010г.
315
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може срещу някой договор за 30-40 г. работа, но те чстните фирми уволняват когато ис искат, а и не е исгурно дали при пазар държавата ще контролира цените на тока, транспорта, храната и заплатите за 30-40 г. както беше преди 1989 г.
314
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се увеличи само населението и замърсяването в София
313
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно,от къде Томислав Дончев ще им осигури безплатни жилища.В чужбина са повече от 2 милиона българи.Доста от тях са в състояние да си залупят жилище у нас,пред вид по-високите заплати,които получават там.Обаче не се връщат.Така че,Томиславе,вместо да си чешете езиците с безумни идеи,по-добре помислете за тези,които все пак сме останали тук,въпреки вас.
312
4
 
24
 
! Отговори
до Ваня преди 6 години
Без жилище си като чергар.По- всяко време могат да те изгонят, като мръсно коте.Мен преди години хазяйнът така ме изгони,защото синът му се оженил и изобщо не го интересуваше договорът.
311
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сам човек, никога не може да изплати дори и най0-малкото жилище в столицата, освен, ако не е в топ 2-3% на "работещите"."Какво сам? - ние с жената двамата спестяваме и вече 15 година не можем да съберем за една смръдлива гарсониера в Люлин. Аман от имотни балони, аман от тарикати-бизнесмени.
310
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВаняНа квартира зависиш от чорбаджията и нямаш ли пари за наема, оставаш клошар с децата.
309
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е в парламента не в жилището.
308
27
 
8
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До АнонименЗатова трябва да се научим да не държим толкова на собствено жилище! Което , ако е ипотекирано, е на банката, а не наше! Да се научим да живеем на квартира. Така сме по - свободни!Но пусти манталитет!Наше жилище, та наше!
307
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАКой ще даде 5000лв заплата в Бг? Те депутатите не получават толкова.

Спонсорирани публикации