Ваньо Митев: Нямам общо с незаконния прием на студенти в МУ

Според бившия ректор документите на кандидатите може да са фалшиви
8
Ваньо Митев: Нямам общо с незаконния прием на студенти в МУ
Ваньо Митев. Снимка: архив, БулФото

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отрече да има нещо общо с разкритата от прокуратурата престъпна група за незаконен прием на студенти във ВУЗ-а. Той е подсъдим по друго дело, по което СГС заседава днес.

Още по темата

Преди няколко дни от прокуратурата обявиха, че е имало незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност е поставила в опасност националната сигурност на България. Освен това ставало дума за проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки, като това касае приема на 20 студенти.

Тези студенти са приети за учебната 2017/2018 година, каза Митев и уточни, че е бил ректор до 2016 година. Според него прокуратурата и следствието трябва да обърнат повече внимание на човека, който им дава тази информация. Митев беше категоричен, че няма защо някой да дава 50 000 евро, за да бъде записан студент, освен ако документите му не са фалшиви, предаде БТА.

Според Митев МУ е най-успешният университет в България, а последните 8 години, когато е бил ректор, били сред най-силните.

Сред свидетелите днес беше и Анастас Циканделов, който е сред разследваните по обвинението за незаконния прием на 20 студенти. Той е на свобода срещу 200 000 лева, съпругата му и синът му също. Фирмата на Циканделов се занимавала, а и в момента набира студенти от чужбина. Всяка година са набирани около 300 студенти за университети в цялата страна, а документите им за прием са проверявани от ВУЗ-овете. За това и корупция не може да има, коментира той.

Циканделов не се съгласи с обвинението, според което са подпомагали британски граждани да получат статут на постоянно пребиваване у нас.

Той призна, че е бил по-остър в изказа си към разследващите, но никого не е заплашвал, както обявиха от прокуратурата. Допълни, че се извинил на разследващите, но всичко това било заради сина му, който бил разплакан. Циканделов цитира думите си, които използвал, за да подкрепи сина си: "Този, който разплаква сина ми, ще плаче с кървави сълзи".

Циканделов допусна, че атаката идва от човек в МУ, но отказа еднозначен отговор дали това е Алексей Алексеев - съподсъдим на Ваньо Митев. Обясни обаче, че това е лице от учебния отдел.

Прокуратурата обаче не е съгласна, че всичко с рекламните договори на фирмата на Циканделов било наред.
Алексей Алексеев отрече той да стои зад другото разследване, заяви, че не е одобрявал студенти при прием. В ректората на МУ не се извършват плащания, това ставало във факултетите. Ръководството на МУ само уведомявало деканите, че студентите имали редовни документи.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Не крада преди 9 месеца
Понеже съм беден и нямам връзки ,ако открадна една бутилка уиски от лидъла моментално ще ме осъдят поне 2 г условно с изпитателен срок.Обаче на господа като тези няма да направят абслолютно нищо,бъдете сигурни. Ето за това ще сме след Турция и Пакистан още 150 години...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
народе ВИЕ не разбрахте ли във БЪЛГАРИЯ има два лагера лагера на обикновенният отруден човек които с къртовски труд свързва двата края да оцелее и такива като този господин ВОДА НЕНАПИТА девствен отвсякъде тои е от другият лагер където са господа депутати министри директори началници които закон за далавериНЕ ГИ ЛОВИ трябва да черпим опит от румънското правосъдие които не си поплюват доста от този лагер на богатите в момента са в затвора за данъчни престъпления справка
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо не подгонат и д-р Угрински, а? Какъв психически тормоз указва на специализантите.
4
1
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 9 месеца
На бас че няма да му пипнат имотите и да отиде в затвора? Тук всеки краде кой колкото може по веригата от ......до!
3
1
 
8
 
! Отговори
Ели преди 9 месеца
Аз питам откъде събраха тези мошеници такава голяма сума от 200000лв защото ако трябва да я дам аз спукана ми е работата
2
0
 
16
 
! Отговори
знаещ преди 9 месеца
Циканделов допусна, че атаката идва от човек в МУ, но отказа еднозначен отговор дали това е Алексей Алексеев
---------------------
Алексеев преди 5 години колеше и бесеше по приема на чужди студенти. Беше главен секретар тогава. Тоя що пари смъкна под масата, бедна ви е фантазията.
1
0
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 9 месеца
Не си ,бе Ванка !!! Не си !!! Пена чистачката е...