Несправедливо: Не наемат на работа отличника Михаил, бил аутист

Искам да ме оценят и да бъда полезен, сподели момчето пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 3 фев 2018 21:32 | 3 фев 2018 21:00, Красимир Ангелов
103

Млад мъж с аутизъм завършва училище с отлични резултати, въпреки състоянието си. Михаил Игнатов обаче не е стигнал до нито едно интервю за работа, тъй като е отпращан веднага щом съобщи, че има увреждане.

От месеци насам най-голямата му страст е да снима спортни събития и да пише спортни статии - особено такива, които са свързани с баскетбола. Част от материалите му са публикувани в спортен сайт, а нищо от написаното не подсказва на читателя, че ги пише момче с аутизъм.

"Искам да се развивам в дадената дейност, полагам усилия да бъда полезен на хората. Просто искам да ме оценят", сподели момчето пред Bulgaria ON AIR.

За момента обаче никой не е оценил Мишо. Майка му призна, че откакто е изкарал матурите и е завършил средното си образование, е затворен между четири стени вкъщи. Нито един работодател не е пожелал дори да разговаря с него.

Повече за историята на Мишо вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Докога с тия унижения и уронване достоинството на човека ?! Да,системата ни е такава,и не от сега,а от дълги години - държавата ни полага грижи да завършат и имат образование деца с подобни състояния,но след това никой не го е грижа?! А в цивилизованите страни грижата за такива хора продължава и след това и си работят на общо основание!А у нас има създадено с години предубеждение към хората с някакви увреждания и затова много ръководители не желаят да ги назначават,докато те са много старателни
57
7
 
4
 
! Отговори
читател преди 6 години
До АнонименЕкспериментът е бил с предварително известни резултати.И защо толкова дискусии винаги за аутсайдери. Веднаж да разкажат за някой гениален младеж, или щом е гениален, да се оправя, а пък после да се грижи и за другите.
56
5
 
13
 
! Отговори
стига ги натрапвахте преди 6 години
И кое е несправедливто според журналистката и маминка? Аз като кандидатствам на работа не считам, че който и да е трябва да ме оценявал. Ако преценят, че ще им свърша работа ще ми предложат, ако не ще си вземат друг по-подходящ според тях за конкретната позиция. И до сега не ми е хрумвало като подавам CV да пиша, че нося очила примерно. Ако неговото не е болест а състояние защо въобще го пише и акцентира?
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е . Ако ще сме равни права при назнавачането , да сме и с равни в работата , съкръщенията , уволненията ... Само това ще изчезне дискриминацията ,която впрочем е породена точно от такива ситуации .
54
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в законодателството. Назначи ли човек с ТЕЛК, не можеш да го съкратиш при необходимост. По същата причина работодателите не искат да назначават жени, ако могат да наемат мъж. Държавата трябва да спре да прави социална политика на гърба на работодателите и тогава хората с увреждания ще могат по-лесно да си намират работа.
53
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друга ситуация ще ви кажа . Представете си че вече е взет . Работи . Хубаво лошо няма значение . Трябва да се съкрати щата . Познайте кой ще съкратят ??? Ммм? Здравия ! Честно ли е ?
52
1
 
8
 
! Отговори
Неа до 22 преди 6 години
Абе личи си че нямаш хал хабер какво е това аутизъм , така че не си струва да ти пиша повече .
51
4
 
8
 
! Отговори
Неа до 15 преди 6 години
От коментара ти разбирам че нямаш аутизъм , а друго заболяване . Аутизма всъщност е състояние , но твоето е заболяване !!! Сериозно и то !
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според мен това момче ако не парадира че е аутист досега да си е намерил работа дето се вика 100пъти както и за другите млади специалисти така и за него при започване на дадена работа има изпитателен срок ако одговаря на критериите го взимат ако ли не му казват че не става и да си търси другаде работа поне така е при мен и всичко е наред във фирмата
49
1
 
16
 
! Отговори
До 56 преди 6 години
"...когато дразненето надхвърли прага на чувствителност, може да избухне."А не мислиш ли, че това важи за всеки човек?
48
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото на аутистите е, че почти винаги са неагресивни, мозъкът им е прекалено бавен и неинтелигентен, за да се подразнят от нещо и да замислят отмъщение. Тоест, много трудно се разввива афект, много трудно се ядосват. Но ако го дразните, той няма да знае как да реагира и когато дразненето надхвърли прага на чувствителност, може да избухне.
47
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време беше проведен експеримент, в който участваха аутисти и нормални хора с всички с равен коефициент на интелигентност (аутистите не са слабоумни). Аутистите постигнаха 40% по-висока производителност при решаването на даден проблем. Проблемът при аутистите не е интелигентността, а се състои в трудности при социалното общуване и емоциите.
46
2
 
5
 
! Отговори
да@ преди 6 години
министър председател?
45
4
 
13
 
! Отговори
друг Мишо преди 6 години
Да се научи да програмира и да си работи вкъщи.
44
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Млад мъж с аутизъм завършва училище с отлични резултати, въпреки състоянието си. Михаил Игнатов обаче не е стигнал до нито едно интервю за работа, тъй като е отпращан веднага щом съобщи, че има увреждане."***. Аутистите са гениални в областта, която са избрали. Мозъкът им работи като суперкомпютър.
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...законите защитавайки хронично болните, напрактика им затварят вратите." Много правилно казано. Пореден пример как държавната намеса, дори с добри намерения, води до негативни резултати. Нека обаче бъдем честни. Никой не е длъжен да наема някого. Това е личен избор на работодателя. Момчето да не се отчайва и да не се възприема като жертва, защото това е токсично. Ако наистина има качества, няма да остане незабелязан. В днешно време има не малко възможности и за работа от вкъщи.
42
1
 
35
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Ако е със Синдром на Аспергер,не му е проблем да е отличник.Всъщност проблема е за хората които комуникират с него,а те трябва да са подготвени какво да очакват.И тук типично по български се крие точната информация ЗА ИСТИНСКОТО СЪСТОЯНИЕ.
41
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ne go vzemali na rabota 4e kak rabotodatelite-robovladelci im trqbvat zdravi i qki xora da ne vzemat bolni4ni bqgat ot takiva xora kato dqvol ot tamqn imax kom6iq s leki psixi4ni problemi mnogo godini e bez rabota nqma i da go vzemat
40
18
 
14
 
! Отговори
Нина преди 6 години
В нашата фирма имаше аутист, за нищо не ставаше, ние трябваше да вършим неговата работа.
39
19
 
18
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Не искам да съм груба, но всички знаем, че на децата с увреждания се пишат високи оценки оценки без реално да имат знания.Може този случай да не е такъв, но може и да е. Така че това, че по диплома е отличник, означава ли реално, че е толкова умен и способен?