Малко родени, много починали... Топим се до 3,8 млн. през 2100 г.?

ООН: България е 212-та по раждаемост и 3-та по смъртност в света
183
Малко родени, много починали... Топим се до 3,8 млн. през 2100 г.?
Снимка: Reuters

През 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн. души, а през 2100 - едва 3,8 млн., гласи прогнозата на ООН. "Не очаквам обаче да се стигне до изчезване на българската нация", твърди експерт в интервю за Deutsche Welle .

Предварителните данни за 2017 сочат, че с 8,7 раждания на 1 000 души България заема 212-то място в света. Много по-тревожна е позицията на страната по показателя за обща смъртност, където с 14,5 смъртни случая на 1 000 души от населението тя се нарежда на трето място.

Непосредствено преди нея са малката африканска държава Лесото, която е силно засегната от СПИН-пандемията, и Литва, където населението застарява особено бързо заради високата емиграция на млади хора.

И още: отрицателното миграционно салдо на България я поставя на 114-то място в света - далеч назад в сравнение със страни, които привличат особено много имигранти, като Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Испания, Белгия, Швеция, Швейцария, Австрия.

Още по темата

През миналата година броят на българите най-вероятно се е стопил с още 70 хиляди души, което се равнява на 1,1%. Така по скорост на обезлюдяване страната вече заема 9-то място сред 234 държави и територии - непосредствено след Латвия, Литва и Молдова. Ревизираната през 2017 дългосрочна прогноза на ООН за населението на България сочи, че през 2050 година то ще наброява около 5,4 милиона души, а към 2100 година - около 3,8 милиона.

"Представете си цяла област само с 400-500 деца!"

БАН осъществява проект за изработване на мерки за смекчаване на последиците от демографската криза. В рамките на този проект в края на миналата година се проведоха обществени дискусии в най-силно засегнатите региони на страната. Особено песимистични бяха мненията в най-бързо обезлюдяващите се райони.

Според протокола от дискусията, един представител на администрацията във Видин е казал следното: „Във Видинска област годишно се раждат около 500 деца и дори по-малко. Представете си цяла област с 400-500 деца, половината от които са от малцинствата. От тези 500 деца колко биха останали? И стигаме до едно поколение за цялата област от 100 души! До момента говорихме за качествената характеристика на хората - не са мотивирани, не желаят, не искат. Но още по-големият проблем, с който ще се сблъскаме в бъдеще, е количеството. Говорим за 100 човека. То само ръководните длъжности в администрацията са 100. Няма да има и администрация. Всяка година населението на областта намалява с 3 000 души и ще става все по-зле“.

Икономиката на България от години изпитва остър недостиг на кадри, което също е следствие от задълбочаващата се демографска криза. Страната не само не съумява да привлече кадри от чужбина, но и твърде много млади хора от провинцията бягат зад граница или към София.

Паралелно с това центровете на растеж се броят едва ли не на пръстите на едната ръка. И още: в редица региони на страната около 70% от младите хора до 30 години са с незавършено средно или дори с никакво образование.

Те са и основната част от бенефициентите на програмите за субсидирана заетост, в които основните работодатели са общините и МВР. Както бе констатирано на проведените в края на миналата година дискусии, образованието очевидно не е ценност за повечето млади хора, останали в обезлюдяващите се райони, особено сред полуграмотните и неграмотните представители на малцинствата.

"В Нова Загора, където са настанени бежанци, нямаме този проблем, защото при бежанците образованието е ценност и за децата, и за родителите", бе изтъкнато по време на обсъждане, проведено в Сливен.

Повечето местни работодатели сякаш също не се опитват да задържат чрез стимули малкото останали в провинцията млади работници и специалисти. Повсеместна е констатацията, че интересът е да се „усвоят“ отпуснатите средства по програмите за безработни младежи, след което наетите биват веднага освобождавани.

Професор Пенка Найденова е работила дълги години като представител на Фонда за населението на ООН в много страни по света. Според нея влошаването на демографската ситуация в България се дължи на нарушения баланс между броя на живородените и на починалите. Освен това броят на емигрантите е доста по-висок от броя на имигрантите, а в резултат осезаемо нараства делът на хората на 65 и повече години. В момента те са 22% от цялото население, но към 2050 година ще бъдат поне 33%.

"Остаряването на населението не е кризисно явление - то е резултат от развитието на демографската система. Населението на България ще намалява, както във всички развити страни - редом с нарастването на средната продължителност на живота и със спада в раждаемостта. Не очаквам обаче това да доведе до изчезване на българската нация", казва проф. Найденова.

Какво трябва да се случи

Експертката смята, че за разлика от българите и турците, които са преминали през всички фази на първия демографски преход, ромите в България ще увеличават числеността си, тъй като не са преминали дори през втората му фаза, свързана с намаляване на смъртността при запазена висока раждаемост. "Единствено осезаемото нарастване на темповете на икономически растеж и на стандарта на живот е в състояние да промени неблагоприятното миграционно салдо", посочва проф. Найденова.

И напомня, че за десетилетието след икономическата криза през 2008-2009 страната са напуснали над 300 хиляди българи на възраст до 30 години. Намаляването на трудовите ресурси поставя страната пред предизвикателството да компенсира изтичането на работна сила с осезаемо увеличаване на производителността на труда. Необходима е коренна промяна в образователната система и в политиките за регулиране на пазара на труда, заключава проф. Найденова.


 


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Отрицателният прираст на населението не е новост за България.Първите му наченки започват още през 80-те години на миналият век.За това имаше контрол на абортите, т.е. всяка жена трябваше да иска разрешение за да прекъсне бремеността.Този акт естествено е крайно унизителен,но в днешно време единственото лечение на ниската раждаемост е здрава политика за повишаване на доходите и увеличение на някои социални услуги и подпомагания.
147
0
 
15
 
! Отговори
момчил преди 8 месеца
До 146 Категорично сме на първо място в света по намаляване на населението. Това е така, защото данните за емиграцията и имиграцията са неверни.В НСИ вписват като имигранти и чуждестранните студенти.А пък не броя всички български емигранти.Така че реалните данни са още по-страшни.
146
0
 
11
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 8 месеца
Затова банките,имотните агенции и строителните фирми надуха НОВ ИМОТЕН БАЛОН !!!
145
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
" Така по скорост на обезлюдяване страната вече заема 9-то място сред 234
държави и територии - непосредствено след Латвия, Литва и Молдова. "
През септември 2016 г бяхме на 16 - то място по ръст на недвижимите имоти, а през ноември стигнахме 10 -- то в света. И как мислите да телгя ли кредит за 35 години, за да изплащам панелка в София? Май трябва да съм пълен ***.
144
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
докато ангел оправя иван така да е иван не знае и елементарното
143
2
 
16
 
! Отговори
ДЯ преди 8 месеца
От тях 3 700 000 ще бъдат РОМИ
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам да попитам тези българи,които имат деца: смятате ли за безполезни такива семейни хетеросексуални двойки,които се мъчат от години да имат по естествен начин деца,но поради някакво заболяване( предимно в жената- пкя) не могат да имат деца? Мислите ли,че голяма разлика между такива хетеросексуални двойки,които не могат,но искат по естествен начин( а не чрез ин витро) да имат деца, и такива двойки или самотни мъже и жени,които не желаят да имат деца(умишлено)?
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
УжасТ!
140
5
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
т.е. необходим е комунизъм
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия смятат на принципа в понеделник се жениш до петък ще си събрал 5 жени. Ефекта е лавинообразен и няма как до 2100 да са останали 3 млн. Белите са стари, младите са на терминала, цигулките не се самоиздържат. Евакуацията не е случайност, всеки иска да живее нормално.
138
2
 
15
 
! Отговори
дядомраз преди 8 месеца
"Високите морални устои водят към прогрес,той към ситост,ситоста към пресищане ,а то към морален и физически упадък който е началото на края." Николай Хайтов "Африкански записки"
137
2
 
40
 
! Отговори
Не е точно така! преди 8 месеца
Никой не отчита факта, че българите в чужбина, най-вече тези в Северна Америка, имат даже и по три деца! Е, нали сме родоотстъпници!? За съжаление, децата родени извън граница не се регистрират като български граждани за да се избегнат тежките бюрократични последствия и късане на нечовешки нерви!
136
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очаква се световен зомби апокалипсис! Има предложения за номинирането на българските територий за зомби резерват! :))))))))))))))))))))))))))))))))))
135
11
 
33
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
През 2050 България ще е вече изчезнала.А през 2100 никой няма да си спомня че е съществувала....
134
8
 
20
 
! Отговори
Tatul преди 8 месеца
Виновни сте си сами!
133
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въртят, сучат, все към мигрантите теглят Дойчевелчовците. :) Кажат ли ни добър ден, трябва да сме сигурни, че е тъмна нощ. :-)
132
8
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 8 месеца
Аман заман ама тъкмо да си почистим хралупата!
131
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Предложение

Почва се от IQ100 като долна граница и постепенно се издига до 200 чрез селекция, също и за мускулната маса, това че си с IQ200 не значи че 1.60 неспособни да тичат 3км с пълно бойно. *** хора с IQ<70 с по едно дете и постепенно да слязат под 100 хиляди, и да стане ЗАКОН, само тогава аз като българин мога да поема своят дълг. Но това е европейският съюз никога няма да бъде позволено, с всички неправителствени организацийки защитаващи жените-златотърсачки и малцинствата.
130
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Необходим е процес на селекция, да се поощтряват за размножаване най-здравите и най-умните всички останали нискорасли и ниско IQ с генетични дефекти и болести и слаби доброволно или насилствено с по едно дете максимум. Феминизма и златотърсачките също трябва да изчезнат и тогава мъжете може да се върнат и да създават семейства, защото сега това за тях не е изгодно, брак без секс, разводи. Трябва да стане преди китайците да са създали чрез селекция бебета с IQ200, че тогава ни е спукана работата
129
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кефете се. Ще ни има в летописите ,като изчезнал народ..
Оставяйте графити по камъните.
Да има за музеите на европейската нова култура.