От конкурси за красота до шизофрения: Мъж тормози хубавици

Росен Николов беше вкаран в психиатрия
12 фев 2018 20:15,
20
От конкурси за красота до шизофрения: Мъж тормози хубавици
Снимка: 24 часа

Бившият организатор на конкурси за красота Росен Николов тормози известни дами, преби майка си и дори опита да нахлуе в партийна централа. Това са само част от изпълненията на страдашия от шизофрения мъж в последно време, разказва "24 часа".

Николов нашумя още преди години. Тогава организира конкурси за красота, чест гост е на светски събития. По това време започнал да взема амфетамини, които отключили параноидна шизофрения, спомнят си психиатри, лекували Николов. Негови близки обаче отричат - въпреки десетките му изцепки дрогата не била сред пороците му.

Голямата слава го застига по трагичен повод. На 17 юни 1994 г. избухва взрив в зала "Универсиада", минути преди началото на конкурса "Мис България". Организатор е конкурентът на Николов - Васил Папазов. Бомбата убива дядото на станалата трета Гергана Караджова. Николов се появява 20 минути след взрива и е арестуван заради заплахи към Папазов.

Още следващия ден е пуснат, но отново е арестуван с обвинение, че е сложил бомбата. Прекарва няколко месеца в ареста. Делото срещу него е прекратено заради липса на доказателства, а през 1997 г. Папазов е застрелян пред офиса си.

С годините Росен престава да е фактор в модните среди, разболява се от шизофрения и почва да попада в медийното пространство с тормоза си над известни красавици – фиксирал се върху някоя жена след нейни изяви на публични места или в медиите. Поръчвал тениски с лика ѝ, като вземал снимки от интернет. После ги пращал като подарък с колет.

Една от жертвите му е Венета Райкова. Започва да я тормози през лятото на 2006 г., когато тя е особено популярна, а предаването ѝ "Горещо" е сред най-гледаните. Една августовска сутрин Райкова се събужда и чува 12 съобщения на гласовата поща от него: "Ако не се омъжиш за мен, няма да си жива", "Или ще си моя, или на никой друг" са само част от посланията, които Райкова чува.

По това време Николов обявява, че ще се кандидатира за президент, кани и Димитър Маринов-Митьо Пищова за вице. Не успяват обаче да съберат необходимите 15 000 гласа, за да са издигнати от инициативен комитет.

След месеци на тормоз Райкова разказва за заплахите през октомври 2006 г. Заради заканите към нея Николов влиза за лечение няколко пъти.

По закон в клиниките за психично здраве могат да го държат до 3 месеца, след което го изписват. Там Росен бил кротък, тъй като си пиел лекарствата. От полицаи пък лекарите чули, че облепил апартамента си с плакати на Райкова. Медиците съветвали майка му да го освидетелства като психично болен и да пусне молба да бъде поставен под запрещение, но жената обяснявала, че ѝ е жал.

Няколко пъти обаче Николов се връща за лечение, след като тормози роднини и близки. Причината - спира да си пие лекарствата за шизофрения.

Последните медиийни публикации, че е тормозил Райкова, са от 2011 г. Лекари казват, че и тогава е последният път, в който са го лекували. След като за пореден път излиза от лудницата, Николов не спира с тормоза на известни жени.

Една от тях е Ася Петрова, зам. главен прокурор.  Тя потвърди пред "24 часа", че 56-годишният мъж периодично ѝ звънял на джиесема, но отказа подробности. Николов тормозил Ася Петрова от 2014 г. насам с прекъсвания от по няколко месеца, казаха наши източници. Когато обажданията му били блокирани, почнал да звъни на телефоните на секретарките. Наложило се с разрешение на ръководството на прокуратурата номерата да бъдат сменени.

Случвало се психично болният мъж да ходи лично във Върховната административна прокуратура с рисувани от него икони или пакети с обяснението, че носи подаръци. Охраната обаче го връщала заедно с армаганите.

Добрина Чешмеджиева е друга жертва на Николов .

"Да, получавала съм колети. Около десетина", потвърди тв водещата. В тях имало основно козметика. В писмата към пратките пишело неща, които звучат странно, но не е получавала никакви заплахи. Това не е първият случай, в който водещата получава подобни колети, и вече е свикнала да гледа на тях без уплаха.

Добрина Чешмеджиева не е подавала жалба срещу Николов.

Интересното обаче е, че Росен е подавал сигнал в прокуратурата от името на Чешмеджиева, дори я подписал като Николова. Почеркът му обаче бил толкова грозен и нечетлив, че прокурорите възложили проверка на столичното III РУ. Наложило се майка му Дора да обяснява на полицаите, че Росен мисли Добрина Чешмеджиева за своя приятелка. Шизофреникът също бил разпитан и потвърдил, че тя му е гадже, но не живеели заедно, защото майка му не я одобрява.

Малко след като подава жалбата уж от името на Чешмеджиева, Николов пребива зверски майка си през декември 2017 г. в семейния апартамент в столичния кв. "Света Троица". Интересното е, че майка му не подава сигнал за побоя веднага.

"Тя беше обезобразена, но като всяка майка го жали", разказа съседка, която видяла как качват Дора на линейка. Направило ѝ впечатление, че в апартамента Николов складирал всякакви боклуци. Имало дори шишета, пълни с урина. Николов често водел и гости в апартамента.

Дора била настанена в дом за стари хора, за да се лекува от побоя. Николов пък останал сам в дома им. Съседи разказват, че през януари нахълтал в партийна централа и опитвал да заплашва лидера ѝ. Охраната обаче го извела. "От Росен сме го чували това, но той може и да халюцинира, като не си пие хапчетата", твърдят комшии.

Едва 2-3 дни след като се похвалил с подвига си, майка му подала искане Росен да бъде настанен за принудително лечение. На 17 януари полиция отвежда мъжа в клиника, където той остава до 9 февруари.

Тогава от прокуратурата внасят искане в съда за настаняването на мъжа за 3-месечно лечение. Психиатър доведе миналия петък в съда Николов, който се подпираше с бастун и накуцваше заради дългогодишни проблеми със ставите. Пред "24 часа" Николов отрече да е тормозил известни красавици, както и да е бил майка си. На делото бе дошла и негова роднина. "Не съм бил майка ми, това са глупости", говореше той на жената.

В закрито заседание съдът го прати за принудително лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази история показва колко е трагична здравната грижа за психично болните в България. Все тая е дали говорим за този господин или за някой никому неизвестен, който тормози само семейството и съседите си...Държавата просот няма механизми, с които да се справи с тях...
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се е кандидатирал при Сидеров? Вписва се идеално.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те подобни хора ни и управляват...
13
6
 
18
 
! Отговори
ined преди 6 години
Я се вземете в ръце, ама каква дама може да е Венета Райкова?
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът не е виновен за това от което боледува! Виновни са тези, уж нормални и квалифицирани, които не са го освидетелствали и задържали за да не нарани друг или себе си! Цяла статия за болен който на дали усъзнава какво причинява! Абе нали сме обитатели на истинска държава при това 'велика!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама защо не са го пуснали на Позитано? Баш за там си е.
10
3
 
9
 
! Отговори
БеГе Мама преди 6 години
Драма след драма...
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български изродд.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом цецко завряния зет с апартаментите е на свобода, въпреки че що народ и експерти изтрепа, защо и този да не е под запрещение?
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо съда го праща за 3 месеца в лудницата като може да го изпрати за 6 месеца ?! И от лудницата могат да поискат от прокуратурата удължаване на срока на лечението след изтичането на тези 6 месеца. . .
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе виновна е майката. "На мама детето" ми то горкото,оставете го намира,то е добро дете,жал ми е за него"Повдига ми се от такива "майки" тя много по-голямо зло му прави като го "жали"
5
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжна история която доказва че нямаме държава. Чакат тоя да убие някого че да се задействат и да го приберат . Дотогава - 3месечно лечение и после пак навън
4
10
 
9
 
! Отговори
селския бик преди 6 години
Росьо сака да яри,не е шашав ич.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подлудили са го буквално човека.
2
0
 
29
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Жалка картина, НОКакъв е извода? До това довежда мурвалака!!!
1
1
 
31
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
"...ще се кандидатира за президент, кани и Митьо Пищова за вице. Не успяват обаче да съберат необходимите 15 000 гласа"...Hahaa...жалко.Тея като нищо можеше да са следващите ни управници.