Дядо Добри – когато святото е по-силно от земното! Поклон!

Добродушен, човечен... той си остава загадка за съвременния човек
Обновена: 14 фев 2018 09:37 | 14 фев 2018 09:00,
64

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Цял ден църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Байлово ще бъде отворена за стотиците българи, желаещи да се поклонят пред дядо Добри.

Просякът-светец почина вчера на 103 г. в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Още по темата

"Тук беше сърцето му", разказа отец Серафим. - "Дядо Добри имаше изключителна сила - любовта към Господ, а събирането на милостиня приемаше като служение", допълни той.

Софиянци го знаят като просяка пред църквите, изпросил близо 1 млн. лева на стотинки, дарил 35 000 лв. за ремонт на храма "Александър Невски" и станал най-големият дарител в историята на катедралата.

Дядо Добри си остава загадка за съвременния човек с добродушността и човечността си.

Наричан жива икона, светец, безсребърник, просякът на Христос, човекът църква и пр. Но като се махнат епитетите, за него се знае малко.

Старецът е дал имотите си на църквата и живееше в старовремска къщурка от две одаи, схлупена в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му Байлово.

В първото стайче има легло и оджак (огнище, над което е вързано котле със синджир). Вътрешната стаичка бе неговият молитвен дом. На източната стена то бе направил скромен иконостас с кандило и пред него всеки ден се молеше с часове.

В близкия ъгъл е мястото му за сън. Там дядо Добри спеше върху овчи кожи на земята. Малка стара печка и струпани дърва до нея довършват подредбата. За хладилник му служеше изкопана дълбоко в пода дупка със стени, иззидани с камък.

На масата до прозореца лежаха празен портфейл и книгата, в която той водеше строг отчет на получената милостиня от миряните.

Малцина знаели, че е сподвижник на юродивството. Юродивите съзнателно симулират безумие, за да скрият от света своето съвършенство и да избегнат суетната светска слава и така да спечелят милостта на Бога.

Колко е изпросил и предал на църквата за последните 30 г.? По сметки на Георги - негов довереник от десетилетия, дядо Добри е раздал за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България някъде към милион лева.

Милион, събиран по стотинки в пластмасова чаша пред храмовете "Св. Ал. Невски" или пред "Св. Неделя" в София, разказва "24 часа".

"Болестта е милост на Бога, изпитание за вярата ни. Палете свещи в църквата и се молете за душите. Правиш ли добро, Господ вижда това и ще те награди. Парите учат младите на всичко лошо. Бащите не трябва да дават много на децата си, да не ги учат на охолство, това развращава", напътстваше старецът приживе.

Сега е време да сведем глави пред делото му. Поклон! Дядо Добри, почивай в мир!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адски много се радвам, че имаше такъв човек в България, но според мен щеше да е по-добре тези пари да ги даваше за сираци, вдовици, болни и деца, които искат да учат, но нямат финанси.Все си мисля, че голяма част от дарените пари не са отишли за това, което той е искал. Дано да греша, де! НО където и да са отишли, прави му чест за всичко! Бог да го прости!
16
36
 
41
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Като си помисля, че този човек се дава за пример и има толкова много последователи, ми става лошо. Този човек не е помогнал лично на никого. Всъщност той използва миловидния си външен вид и приликата си с Дядо Коледа, за да измами глупавите религиозни хора и да им вземе парите от джоба. Но той не може да бъде наречен и умен, защото дарява парите на Църквата. А тази институция е най-измамната и вредна за човечеството, защото представлява религията.
15
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14, ти си ги давал да си правиш кефа с нея. ТОй ги е давал, без да очаква нищо на среща, само то доброта. По твоята логика всички даваме на магазините, ама всички чакаме нещо насреща.
14
31
 
39
 
! Отговори
Митето преди 6 години
И аз събирах цял живот пари, и ги дадох на една засукана кака, която обичам, тя ги взе, и изчезна. Защо аз не съм светец, а ме наричат ***? А защо дядо Добри, който е обичал църквата, дал си е парите, попове са ги профукали, е светец, и на никой през ум не му минава да го нарича ***?
13
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отървал се от цирка в който го вкараха.....
12
2
 
55
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Поклон! Доброто, то ще ни спаси.
11
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И поноже днес е 14 февруари и ето ви приме за това какво е любовта: тя е това, което кара душата ви да страда сега, тя е това от което ви прималява сега заради Светия Старец, тая не е плътско изживяване. И неговата Църква в Байлово си намери любимия...Дядо добри Е от хората, които доказват на неверниците че има Бог .
10
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светла памет, дядо Добре! И лек път към вечността!
9
2
 
70
 
! Отговори
Малоумник преди 6 години
До Анонимен 1Като гледам колко грамотно пишеш, даже и на латиница и ми говориш за "ВИШУ" ми става ясно кой е клошаря. Работи си с твойто "вишу" на телефона в някой Callcenter в София, и остави човека да почива в мир. Той беше един жив светец, говоря, защото съм го виждал на живо.
8
1
 
64
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Поклон!!!
7
2
 
63
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 1. Като гледам и ти нито си от София, нито който и да е от град, нито имаш изобщо някакво образование. Пишеш на шльокавица. И се имаш за нещо. Типичен с-е-лЕндур.
6
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светла му памет !Един човек който няма нищо общо със съвременните бг-та мразещи всеки различен от себе си.
5
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧовека се е отказал от материалното, за да помага на хората, а това че го наричаш клошар говори колко ти е малко мозъчното вещество. ***!!!
4
4
 
93
 
! Отговори
Иван Вазов преди 6 години
Добър , тих , скромен човечец ... Визията му и очите му наистина излъчваха много доброта и смирение !!! ..... БОГ ДА ГО ПРОСТИ ! ... Сигурен съм , че е на едно много по - добро място ! ... Жалничкия :( помагал на Българската Църква ... Но за какво ли по - точно е помагал ? ... За да може оня "Божи служител" от Пловдив да се вози в скъпарски автомобил и да носи тузарски часовник за няколко хилядарки ?!?! ... Но Дядо Добри го е правил от сърце и душа ! ... А другите - ще си ОТГОВАРЯТ някой ден !
3
53
 
47
 
! Отговори
Данаилов преди 6 години
Добър човек, лека му пръст. Да ме прощавате обаче, това за светостта му е откровена глупост. Човек, упражнявщ рафинирано изнудване на входа на храма с мистичната си визия, и снасящ припечеленото на отците. И парадоксът- населението масово не вярва на поповете, но смята за светец човека, който проси за тях. В явлението "дядо Добри" няма нищо християнско, а наивен мистицизъм, по който населението си пада, невярвайки в Бог.
2
55
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости човечеца ама е същия като изкуфелите бабки хвърлящи пари през прозореца на ало измамниците .Това да даваш пари на ония оядени дебели търбуси с златните ланци е същото
1
110
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EDIN KLOSHAR PO-MALKO.NITO E OT SOFIA,NITO IMA VISHE OBRAZOVANIQ.