С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме

Поглеждаме GSM-а си по няколко пъти на час, сочи проучване
28
С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме
Снимка: Reuters

Българинът поглежда телефона си по няколко пъти на час и го носи със себе си навсякъде – дори в банята, кухнята, детската стая и даже понякога заспива с него.

Това сочи проучване сред притежателите на мобилни телефони в  Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Изследването е проведено от международната компания за проучвания IPSOS по поръчка на голяма фирма, производител на смартфони, пише БТА.

Данните показват, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час.

Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72 на сто), да прави снимки (89 на сто), да влиза в социални мрежи (85 на сто).

Според резултатите 73 на сто от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. 26 на сто от хората използват устройството активно между 3 - 4 часа на ден.

Проучването показва още, че 18 на сто от потребителите влизат с телефона си в банята, 67 на сто в кухнята и 51 на сто в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни).

Според компанията, извършила проучването, 60 на сто от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, за проверка на социалните мрежи и за пращане на съобщения преди да си легнат.

55 на сто от участвалите в проучването българи правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63 на сто от сънародниците ни да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7 на сто от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото.

Резултатите от изследването сочат, че 98 на сто от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Оказва се, че 48 на сто от отговорилите наши сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи, въпреки риска да закъснеят за работа.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По -лошото е за какво българина използва телефона-за нищо съществено. А къде остава онлайн банкирането,което чрез телефона е най-лесно и става по всяко време,когато ти потрябва. Онлайн пазаруване-чрез инсталиране на някои предложения получаваш отстъпки,които не се виждат в сайтовете. И други такива полезни неща....и защо пак с тоя фейсбук.В другите страни фейсбук вече е изместен от туитър,където наистина може да изразиш интелигентно мнението си,инстаграм,снапчат.Вайбър отдавна пък е забравен.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е като те следят барем като казвам натия моите истини да са мръднали по акъл не ако ги интересува отдавна да са ги упътили където трябва
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
23 Глупаво е! Ако получиш удържа на пътя, можеш да се обадиш за помощ. Можеш да си викнеш такси. Може, да ти се обадят, че детето ти е в болница ...
Е виж, ако си антисоциално настроен, добре, ама повечето хора не са.

И това е с телефон за 20 лева, на който батерията му държи по 10 дена.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо някои ще има мобиелн телефон, при положение, че ще го "оставя вкъщи" ...

Аз правя така защото стационарни телефони не прокарват вече. И?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и какво може да направим сега?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Резултатите от изследването сочат, че 98 на сто от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си."

Защо някои ще има мобиелн телефон, при положение, че ще го "оставя вкъщи" ... Честно ?
Защо изобщо е проведено подобно проучване ?
19
0
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Аз в момента съм влязал от ке.нефа....
18
1
 
8
 
! Отговори
100% преди 9 месеца
Майнд Контрол!
Новия световен ред!
Зомби дженерейшън!

Следваща стъпка - отпадане на сматрфоните.
Директно ти инплантират био чип във мозъка и те командват като със дистанционно.
24 часа мобилна свързаност към облачната мрежа.

5G е технологията която ще направи всичко това възможно. Във някой държави вече изгражда инфраструктурата със новите микровълнови антени.
17
6
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 9 месеца
Зомбиран си ти, щом киснеш тук с още два трола с по три устройства. А щом смяташ, че телефонът те зомбира, без да можеш да отсееш зърното от плявата.... просто ти е кухо менчето. Sorry! Извиняюсь, ако ти е по-разбираемо.
А с телефона могат да се четат много книги, не само за Щирлиц, вашия съветски идол.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално. Смарта е чудесно устройство. Прогресът напредва и навлиза в живота. Навремето са ходили боси, а сега всеки излиза навън с обувки. Не виждам проблем.
15
0
 
11
 
! Отговори
12 преди 9 месеца
Аз не искам "умни това или онова неща" . Искам аз да съм умен, а не нещата около мен.Искам аз да ги контролирам, а не те мен.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 10000

Аз чета книги през телефон. Като го завъртя на една страна и е широк, колкото няйкой книги.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Само глупости ръсите, телефона това, телефона онова..."

Слушай какво зомбирани ми приятелю, целта на техниката е спомагателна и информативна, а не по цял ден да живееш в нея и да я караш да мисли вместо тебе.
12
16
 
2
 
! Отговори
До плюещите по-долу преди 9 месеца
Само глупости ръсите, телефона това, телефона онова... Ами вземете си по един шайбов телефон, изхвърлете компютъра, купете си по един телевизор Рубин Ц202, съветски, и бъдете щастливи. Лицемерни тролчета!
А и идете да пасете овце в Пирин.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е новият тип наркомани.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тези им се казва зомбита. Умишленото зомбиране на хората е под диктовката на едни които владеят света! Много от хората изобщо не разбират че са вкарани в матрицата. Те си мислят че това което им натрапват е за тяхно добро! Не не е за ваше добро във ваш ущърб е! Правят ви зависими както са зависими и наркоманите. Пържат ви мозъците и ставате зомбита!
9
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 9 месеца
ТелеФон все ни свързва,
телеФон ни дели,
по телеФон ви следят
всички вас будали,
телеФона прави ли
бай Ганьо смарт,
просто трябва по-често,
да ви правят рестарт.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напоследък снимат много в детските градини.
7
0
 
14
 
! Отговори
10,000 преди 9 месеца
Човек заспива с телефон,когато се е зомбирал и има нужда от лечение.
Нормалните хора заспиват сами,или с партньор,или с книга в ръка,а телефонът е оставен настрана.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На 30 съм, телефона ми по цял ден само се лашка из джоба ми, често се случва да го забравям някъде за по няколко дни. На другата крайност е мнозинството от стадото. Върви като овца и гледа умно екрана като индианец пишеща машина. Последния такъв шемет счупи с глава стъклото на плъзгащата врата в един магазин.