Завещението: Дядо Добри продължава да дарява и след смъртта си

Земите оставя на БПЦ, а парите на манастира в Елешница
Обновена: 16 фев 2018 16:01 | 16 фев 2018 15:00, Анисия Иванова
75

И след кончината си дядо Добри продължава да дарява. Оказа се - Светецът от Байлово е завещал всичките си пари и имоти на Църквата. Това стана ясно след справка на Bulgaria ON AIR в Агенцията по вписванията.

Добре Димитров Добрев оставя две завещания - едното е от 2004 г., второто от 2007-а, стана ясно след проверка в Агенцията по вписванията.

Още по темата

В първото е записано, че дарява земеделски земи на Православната църква. А във второто дядо Добри пише, че оставя парите в банковата сметка на Църквата, като уточнява, че ги е събирал лично, чрез доброволни дарения на миряните. А парите трябва да се изполват за възстановяване дейността на манастира в село Елешница.

В документа е записано, че оставя на дъщеря си – Богдана, да се погрижи за изпълнението на завещанието му.

Манастирът "Покров Богоридечен" започва да се възстановява именно по инициатива на дядо Добри, затова не е чудно, че той завещава всичките си средства и след смъртта си именно за него, но условието е манастирът да стане действащ.

В началото на турското робоството манастирът в Елешница е опожарен, а хората в него са избити. В края на владичеството духовната обител е възстановена, като в нея Левски основава и първия революционен комитет.

По времето на комунизма имотът е взет от държвата и превърнат в почивна станция. По чуден начин Добри Добрев открива мястото и започва да се грижи за него, инвестира близо 40 хил. лева.

Все още не е ясно колко са събраните средства в сметката на дядо Добри. Отец Серафим, който отговоря за развитието на Елешнишкия манастир, се надява, че дори парите да не стигнат за възстановяването на обителта, щедри хора ще продължат делото на добрия старец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен (11)Не разбирам как едно толкова тъпо изказване може да събере 42 +Очевидно много от хората тук гласуват по инерция, без да се зачитат.И още нещо. Името му по документи и по рождение може да е Добре. Но цял живот всички са му викали Добри. Намерете филма на Карбовски и си го пуснете. Там ясно казва: - "Аз съм Добри. Добрито."Така, че спестете си празните откривателски самоизтъквания.Нека душата му ни свети от рая и да го помним и следваме!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменА от такива като теб никой няма нужда.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако аз имах толкова пари и имоти щях да раздавам на наистина нуждаещите се а не сега поповете да се нагушкат още
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Николайима спасение без църквата и това е истинската вяра и покаяние в ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС
56
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Монтен пише "много често разликата между човек и човек е много по голяма от тази между човек и животно" Много силно (Монтен все пак ).всеки сам си избира как да живее като човек или като животно. Друг цитат: "Защото човешкото познание (има предвид науката ) е неспособно да осветли душа в която няма никаква светлина на хора низки по природа или възпитание или поради лошия пример който са следвали"
55
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В "Александър Невски" купуваш свещи, палиш ги и докато се обърнете, клисарката ги е загасила и ги хвърля в тенекиената кофа, че пак да ви вземе пари за същите. Чудя се, Дядо Добре, дали беше видял това, преди да дари спечелените от просия пари на най-алчните духовници от "Александър Невски"?След видяното вече не влизам в тъй наречения "храм".Пари не се даряват, защото не може да проследиш за какво и за кого се ползват, създай нещо с тях, пък после го дари.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не се казва" исках да напиша, а носи името "Свети Климент Охридски", а техните имена ги няма. Това е гавра със завещанието им.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И братята Евлоги и Христо Георгиеви са завещали скъпия огромен терен в Оборище и средствата за неговото построяване и са записали, че името му трябва да бъде "Братя Евлоги и Христо Георгиеви", но завещанието им е погазено и сега университетът се казва "Братя Евлоги и Христо Георгиеви". Тази сграда и до ден днешен е един от символите на София и в нея са учили хиляди студенти, но волята на дарителите е потъпкана! Името им не е на почит, каквато заслужават!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки сам се бори за оцеляването си, собственото и на поколенията си. Цял свят си спомня и възхвалява великите си умове и таланти, които са оставили на света своите открития и творби, които са тласнали света към развитие. Държавите с велики умове имат и огромни приходи от туризъм, благодарение на своите велики крале, композитори, архитекти, художници и могат да ги вложат в здравеопазване, образование, по-високи пенсии. Това са съзидателни хора, които и след смъртта си създават блага за народа.
51
14
 
14
 
! Отговори
оказва се преди 6 години
в БПЦ може да си купиш всичко. Аз се чудя защо комунистите дават пари-изкупували минали грехове.Даже и светец можеш да станеш ако им завещаеш всичко каквото си спестил,изпросил и изработил.Поповете сребролюбци имат голям грях към този изкукал старец.
50
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До НиколайЛицемерие
49
8
 
13
 
! Отговори
Zdravec преди 6 години
...neka da imat oste pari za novi zlatni drehi i zlatni kaski, zlatni koronki, zlatni zabi, zlagni prasteni, zlatni gerdani i verigi s zlatni krastove, zlagnk zepteri, zlatni kubeta, zlatni kartinki bezdushnite bezsrebarnici ot bg sinoda!....horata umirat...zlatoto ostava...carkvata obicha zlatoto i vsichko, koeto i nosi zlatni darenia...
48
11
 
11
 
! Отговори
Civils преди 6 години
Carkvata e izvan bg darjavata, izvan bg grajdanski zakoni na grajdanskoto demokratichno bg obstestvo za progresiven jivot... carkvata ne plasta danaci, taksi, globi, a ima ogromni nezakonni proizvodstva, targovii, uslugi, nezakonni stroitelstva i offshorni prihodi bez kasovi belejki i fakturi...100 procenta offshorna cherna zona i korupcia v ikonomikata na rbg...arogantna kato isliamska darjava...
47
5
 
37
 
! Отговори
pravda преди 6 години
До АнонименНе е истина колко си жалък, този човек бе пример за всичко това което вие изгубени маймуни такива никога няма да бъдете, а именно човеци. Аз лично не се замислям за това дали парите му в действителност, ще бъдат похарчени по предназначение, замислям се над делата на този дядо и ме е срам да си кажа честно, просто останете за малко сами със себе си и се замислете...
46
1
 
23
 
! Отговори
Надежда преди 6 години
До всички,които имат нечисти помисли,нека да се замислят какво е животът и кое е богатство
45
12
 
25
 
! Отговори
Николай преди 6 години
До всички, които пишат против Църквата. С най-добри чувства към вас. Дано осъзнаете още в този живот, че без Църквата няма спасение. Защото когато умрем и се изправим пред страшния съд за вечно осъждане или блаженство, ще осъзнаем по-силно от всякога, че сами не можем да се спасим и разчитаме само на молитвите на Църквата - която включва и нас миряните. Има много прекрасни духовници, които не показват по телевизията, защото не носят рейтинг. А грешните сами ще отговарят за себе си - както и ние.
44
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оскиморон, богат аскет който получава като беден и дарява като богат, преди всичко много възрастен и доживял столетник достоен за признание отказал се да живее богато за да осъществи мечтата си реставрация на манастири и църкви, но оставяйки това в ръцете на жена(особено като знаем какви са)
43
26
 
25
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Дядо Добре е бил, човек с чисто сърце, но напълно заблуден!! Мир на душата му!
42
6
 
13
 
! Отговори
1(По слав. 36) Псалм преди 6 години
25 Млад бях, ето, остарях, но не видях праведния оставен, нито потомството му да проси хляб.26 Цял ден е милостив и дава назаем, и потомството му е за благословение.27 Отклонявай се от злото и върши добро, и ще населяваш вечно земята.28 Защото ГОСПОД обича правда и няма да остави Своите светии - те ще бъдат опазени до века, а потомството на безбожните ще се изтреби.29 Праведните ще наследят земята и ще живеят на нея вечно.
41
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би съм глупав.Едно нещо не разбирам.Оттеглил се от материалния свят, светеца,но дарявал огромни суми приживе, оставил пак суми и имоти след смъртта си!Сигурен съм че някой от многознайковците тук ще ми обясни.