Това е българката, дарила 1,8 млн. на Националната галерия!

Покойната вече Маргарита Занеф емигрирала в Австралия през 1960 г.
17 фев 2018 13:32, Елка Василева
102

Само в Bulgaria ON AIR! Коя е мистериозната българска емигрантка в Австралия Маргарита Занеф, която след смъртта си дари близо 2 млн. лева на Националната художествена галерия и още толкова на галерията в Сидни?

На 14 февруари по сметките на галериите в София и Сидни постъпват суми, равняващи се на по 1 милион и 800 хиляди лева. И двете институции са впечатлени.

Но не знаят коя е щедрата дарителка - покойната вече Маргарита Занеф, емигрирала в Австралия през 1960 г. със съпруга и сина си.

Надживява и двамата и си отива от този свят през 2016 г.

Онези, които са я познавали, описват Маргарита Занеф като тиха дама, която обожава децата и цветята. Синът ѝ си отива на около 50-годишна възраст. Съпругът ѝ преди около 20 години.

В огромната ѝ градина с азалии Алекс и семейството му ходели често.

Маргарита Занеф живеела в малък комплекс в Сидни. Често хващала влака до Сините планини в Блекхийт, Австралия.

А именно от продажбата на имота ѝ в Блекхийт са парите, постъпили по сметката на Националната галерия.

След като си отиде от този свят, Маргарита Занеф направи така, че и България да я спомене. С благодарност!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
11
 
! Отговори
Брулени хълмове преди 6 години
Всички по големи арт галерии в София са на хора с принадлежност към ДС,там са и големите пари... Нищо не е променено,обаче за отрочетата на висшия БКП ешалон! И преди и сега промяна няма! Тъмнинчо си команда парада, реди експозициите в Националната галерия и се има за велик! Жалко,жената е имала добри намерения,култура...обаче комунистите ще им видят сметката на парите!
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пръсти като суджуци вече посягат към парите . Бог да прости жената.
14
8
 
6
 
! Отговори
Заслуги преди 6 години
Дали пък Нинова и исие няма да изнесеза къщичка на нейното синче.БКП помогна навреме г-жа Занеф да емигрира и да забогатее,а не да следва в Москва как се краде.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеоргиевTe оттам само са свикнали да ВЗИМАТ от България и да влачат в Мордор бе, Георгиев!Нямат навика да ДАВАТ, само ВЗИМАТ и крадат!
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Либерастийте дълбоко са Ви промили мозъка от което имате ментални щети, къде са комунистите ? Държат МВФ , бюджетната окупация и външния дълг? Изкупуват земите? Строят МОЛ-ове? Държат картела с хипермаркети или изнасят златото и редките метали?Жената просто си е решила и е дарила, примерно САЩ ни дариха кораб с мухлясала царевица и това вече никой не го помни!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо Мъдидавай дядка! грабвай манлихерата и раздавай твоето правосъдие!
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Sweetstake - Аз поне това бих направила...за да могат като оздравеят,да се радват...Направи, каквото смяташ, че трябва да направиш! Онази жена е направила това, което е смятала, че е важно!
9
15
 
13
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До АнонименТи се червена кратуна. Защо някой българин от Москва не дари нещо на България?
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко се зарадва много!
7
3
 
19
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Трябва чрез законодателството да се променят някои закони така щото от парите на дарителите или от дарените от тях имоти ако мушморочески чиновник краде или или ги предоставя на гангстер да понесе по-строго наказание!
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир на праха и, но жената не е знаела че комунистите са и в Националната галерия и навсякъде в държавата ни! Главния комунист художник на партията майка още командори навсякъде! Нищо не е променено.... но жената е била Българка,с чисто и свято сърце!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националната художествена галерия и галерията в Сидни не знаят коя е дарителката, но "днес" знаят. Топ журналисти.
4
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шапка и свалям и дълбок поклон
3
10
 
36
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Нека е светла паметта и!И да не забравяме защо е емигрирала 1960 г. - напускайки един комунистически "РАЙ"!
2
21
 
15
 
! Отговори
Sweetstake преди 6 години
Изкуството е важно,защото то не само радва очите,но и лекува душите.В този случай обаче не би ли било по-добре да дари парите за лечение на деца?Има много малки пациенти,които се нуждаят от лечение и инвестицията в оздравяването им би бил най-щедрият подарък и благословия за тях.Аз поне това бих направила...за да могат като оздравеят,да се радват на изкуството и на другите нещахот живота.
1
10
 
46
 
! Отговори
Мъка преди 6 години
Вчера оплюхте Дядо Добре, мир на душата му. Днес оплювате тази до днес никому неизвестна жена с голямо съеце и мисъл към родината. Що за индивиди са останали да живеят в България? Затова няма да завещая и пени на страната къдео съм се родил. Всичко отива за където съм щастлив и ценен, приет. По проекти. Поне да не ме плюят като си замина, а само тук и сега. В България очевидно знаете как да се оправите, не са ви нужни паница супа или картина в галерията. За душата има друга храна - Шушана.