Доходите растат, напредваме... 36% харесват Борисов

"Барометър България": Управляващата коалиция е стабилна
569
Доходите растат, напредваме... 36% харесват Борисов
Снимка: архив, БТА

43% от българите заявяват, че одобряват дейността на правителството към средата на февруари 2018 г. Данните са от проучване на Барометър България в периода 5-14 февруари сред 958 души, финансирано със собствени средства.

Българското правителство излъчва стабилност. Фактът, че страната ни е поела Европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред, посочват социолозите.

Според тях доверието в правителството се подхранва и от ръста в доходите. Възнагражденията в страната продължават да растат, като през декември миналата година средната брутна месечна заплата достига 1123 лв., което е увеличение от 11% спрямо същия период на 2016 г., по данни на Националния статистически институт. Така средното нетно месечно възнаграждение през декември става 875,9 лв.

Безработицата беше сведена до практически статистическо отчитане, а бизнес субектите се сблъскват с непознат феномен за България - липса на каквато и да е работна ръка, допълват от Барометър.

Министър-председателят Бойко Борисов има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година.

Вицепремиерите Екатерина Захариева, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Томислав Дончев получават доверието съответно на 22%, 13%, 34% и 27% от участниците в анкетата. Сравнено с декември 2017 г. се наблюдава спад от 4 пункта в доверието към Екатерина Захариева, с 1% се повишава доверието към Валери Симеонов и с 2% към Красимир Каракачанов, а при Томислав Дончев няма промяна.

Според социолозите определено представителите на Обединените патриоти трупат точки заради твърдата си позиция срещу ратификацията на Истанбулската конвенция.

Това обяснява и спада в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите защитници на приемането на документа. Тук следва да се отбележи, че анкетата е направена преди министър-председателят да обяви, че ГЕРБ оттегля предложението си за ратификация на конвенцията от Народното събрание за допълнителното й обсъждане.

Като цяло нивата на доверие в правителството сочат, че управляващата коалиция е стабилна и има добра спойка между политическите субекти в нея, изтъкват от Барометър България.

 

Период на провеждане на изследването: 05.02.-14.02.2018 г. сред 958 души на възраст над 18 г. чрез телефонно интервю, финансиране - собствени средства.


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
493
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Дъраржавен служител, държавен чиновник , най многолюдната гилдия !Така се печелят избори !40866
492
0
 
5
 
! Отговори
djoni преди 9 месеца
Ако това е вярно, защо Българите тогава бягат в чужбина
491
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
До факт А би ли сравнил цените от 2000 насам, например? На бензина, хляба, винетките, данъците, застраховките ГО?
490
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Измислете закони за работодателите, защото каквото и да вдигате пак си дават 500-600 лв, това сте пропуснали,ама нали и вие имате бизнеси навсякъде защо да го правите,баламите да работят и да мълчат и да си правят сметката за един месец да им стигнат.Искаме закон за тея ,,работодатели,,безсъвестни.
489
2
 
3
 
! Отговори
To6 преди 9 месеца
Лъжите продължават. Радвай се българино. Изберете го пак, уж по-малкото зло. Злото става май голямо. А Истамбулската конвенция.
488
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
Ромите в България са около 400-500 хиляди. Безработните са 200 хиляди. Излиза, че или ромите са много по-малко или ромите са много работливи или хората по селата са много мързеливи.

Познавам хора - принцове и принцеси - вечно безработни :) И се надяват новия месия да ги спаси...
487
6
 
1
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
И какъв е бил оня стандарт? Аз като ида в едно село си личи - неизмазани, малки схлупени къщурки, които никога не са били хубави.

Да те питам - защо хората си гледаха животни? При оня високия стандарт? Може да си бил по-богат по онова време. Няма лошо. Важното е, че масата хора сега са по-добре. Винаги ще има едни 5-10%, които са по-зле.

Най-важното сега хората са свободни. Могат да работят в чужбина, за 500лв на село или за 1500лв в София... а могат и да са безработни
486
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не гледай заплатите, погледни хладилника!
485
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
Да видим среданта заплата
2000г - 200лв
2009г - 600лв
2017г - 1100лв

Простно не става с магическа пръчка! Но става! Една Гърция 45-та е развита колкото България... през 90-те години българите ходиме да сме им слуги и роби доброволно. Гледай сега гърците са в криза вече 10г. Да си видял грък да дойде да е слуга и роб в България? Ей това е разликата! Социалзма не е устойчив - имаш панел, трабант и диплома непризната никъде. Но понеже не си виждал друго си мислиш, че е много.
484
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, щом искаш да сравняваме соца с демокрацията, ще ти кажа само, че толкова време след промените, ние още не можем да стигнем онзи стандартът, който имаше тогава. Румъния беше толкова след нас, че се бе загубила някъде. Виж сега къде са те, къде сме ние.
483
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
До Анонимен

Дежурното оправдание е социализмът, но от неговото събаряне мина толкова много, че много не го помнят

Така е! Обаче има още хора образовани по времето на социализма. Пенсионерите цял живот са работили за 100$ заплата сега искат 300$ пенсия. България тепърва си изгради икономически връзки и партньорста (извън СИВ) - една Сърбия е много по-добре позиционирана и разпознаваема от нас.

И сега започва ръст.
482
5
 
4
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
И за това сега има само бачкатори - за по 500, за по 600лв - ма те и нищо не умеят... работят с технология от 60-те и 70-те години. Цял живот така сме го правили - ти ли ще ни учиш? Ама виж младите как сме? Няма да видиш някой да бачка за под 1000лв - просто границата е отворена и в чужбина ще си изкараш добри пари.

А ти социализма колко хубаво било - да за мързеливите и за тарикатите е било добре. Сега реват, че трябва да работят пък нищо не умеят.
481
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
До Анонимен

Те тия държави изчезват сега а не тогава.

Така е! Имаше ограда и охрана на границата. В периода 89-та - 92-ра около 1 000 000 души избягара от социалистическия рай в прогнилия запад :)

И понеже си много отворен - ще те питам - защо 1960г при 7,5 милиона население има 180к раждания - в зората на социализма. В развития социализъл 89-та при 9 милиона население има 140к раждания.

Социализма уби елита - предприемачите! А сега ЕС и САЩ директно взимат младите и преспрективни хора.
480
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дежурното оправдание е социализмът, но от неговото събаряне мина толкова много, че много не го помнят, а Биби управлява вече 10 години. За това време БВП на Ю.Корея е нараснал с 60 % .
479
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те тия държави изчезват сега а не тогава.
478
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ох да махнат борда та да видиш народния съд ще им се стори другарска игра .
477
9
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
това са последиците от социализма - 9 от 10-те най-бързо изчезващи държава са бивши соц страни
476
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Незнам дали растем, но всеки ден закриваме по едно село. Заплатите на 60/70 % от работещите и в частният и в държавният сектор не превишават 800 лева, което е в пъти по-малко от миналата в някои страни. Та те така! Лека полека от предпоследни в ЕС сега сме последни!
475
10
 
10
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
Хората, които работят реална работа, нямат време да коментират тука... живота си върви - на едни им растат заплатите и се трудят... други чакат на Бойко... ЧАКАЙТЕ СИ!
474
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
къде са