Доходите растат, напредваме... 36% харесват Борисов

"Барометър България": Управляващата коалиция е стабилна
569
Доходите растат, напредваме... 36% харесват Борисов
Снимка: архив, БТА

43% от българите заявяват, че одобряват дейността на правителството към средата на февруари 2018 г. Данните са от проучване на Барометър България в периода 5-14 февруари сред 958 души, финансирано със собствени средства.

Българското правителство излъчва стабилност. Фактът, че страната ни е поела Европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред, посочват социолозите.

Според тях доверието в правителството се подхранва и от ръста в доходите. Възнагражденията в страната продължават да растат, като през декември миналата година средната брутна месечна заплата достига 1123 лв., което е увеличение от 11% спрямо същия период на 2016 г., по данни на Националния статистически институт. Така средното нетно месечно възнаграждение през декември става 875,9 лв.

Безработицата беше сведена до практически статистическо отчитане, а бизнес субектите се сблъскват с непознат феномен за България - липса на каквато и да е работна ръка, допълват от Барометър.

Министър-председателят Бойко Борисов има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година.

Вицепремиерите Екатерина Захариева, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Томислав Дончев получават доверието съответно на 22%, 13%, 34% и 27% от участниците в анкетата. Сравнено с декември 2017 г. се наблюдава спад от 4 пункта в доверието към Екатерина Захариева, с 1% се повишава доверието към Валери Симеонов и с 2% към Красимир Каракачанов, а при Томислав Дончев няма промяна.

Според социолозите определено представителите на Обединените патриоти трупат точки заради твърдата си позиция срещу ратификацията на Истанбулската конвенция.

Това обяснява и спада в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите защитници на приемането на документа. Тук следва да се отбележи, че анкетата е направена преди министър-председателят да обяви, че ГЕРБ оттегля предложението си за ратификация на конвенцията от Народното събрание за допълнителното й обсъждане.

Като цяло нивата на доверие в правителството сочат, че управляващата коалиция е стабилна и има добра спойка между политическите субекти в нея, изтъкват от Барометър България.

 

Период на провеждане на изследването: 05.02.-14.02.2018 г. сред 958 души на възраст над 18 г. чрез телефонно интервю, финансиране - собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
46
 
! Отговори
До Напред България преди 6 години
А защо тавана пада само за новите пенсионери? Ще ти кажа- защото сега започват да се пенсионират политиците на т.н. преход. И както винаги уреждат себе си.
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясна ни е "спойката" в коалицията :)В момента, в който не се разберат при кого колко от "спойката" да отива и отиде "стабилността"
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Свобода имате ли?
49
2
 
30
 
! Отговори
...мишок преди 6 години
Растеш на нос Пинокио...и на шкембе го даваш,толкоз е голямо, че как си го "намираш" в тоалетната като одиш,и как ти го "намират" тез млади и позастарели журналистки...да не си ги напомняме.
48
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доходите растат десет пъти по бавно от сметките и данъците.Дотук с демагогията.София не е България.
47
3
 
30
 
! Отговори
БеГето преди 6 години
До 41 Напред България !Няма да я бъде българия.Младо и старо напуска страната и след време в тази територия ще останат само бълхи и бездомни кучета.Щом ромите/***/напускат една държава значи положението е много ЗЛЕ.Доколкото до Бойко той знае що за стока сте.Човека няма вина че сте слаба ракия.Бъдете живи и здрави.
46
3
 
41
 
! Отговори
:):) преди 6 години
тез социолози ако даваха реалните резултати щяха от глад да умрат.
45
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , да г-н Борисов казва верни неща . Доходите растат - Да да растат, но на депутатите, министрите, висшата администрация. Пенсията на баща ми расте с 3.8 % или 10 лв. на година за 45 г. трудов стаж , осигуряван на 100%. Депутатските и други с 300 лв. осъвременявани и по два пъти в годинита.
44
2
 
38
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
Само 43%? Аз си мислех, че де..би ли//те са 80%....Явно доста са избягали в чужбина...то затова няма безработица, а и работна ръка...! Щом харесващите Цар Тиква (Вожда Суджук) намаляват, значи все някога шъ съ опрайм...
43
3
 
48
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Тази стъкмистика е писана с ръце изцапани от суджук.
42
3
 
43
 
! Отговори
до37 преди 6 години
шшш алооо я пигледни статистиката на новозакуоени автомобили среден и нисък клас ксква е. Смешна и то 70% са фирмени автомобили. Направо замогнал българина чуди се къдеда харчи...... Една прослойка има от 500х българи с прилични доходи и вс останало до 6 милиона е беднотия оцеляващи.
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто много се увеличават цените и ефекта от ръста на доходите е неутрализиран
40
2
 
28
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Никой не е избрал България да управлява ЕС,а и се пада на ротационен принцип,ако ме разбираш.А иначе това председателство ни струваше повече от 50 милиона евро,а всеки ден за разходките до тук на еврочиновниците плащаме по 500 лева на ден на човек.Да ви е честито!
39
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 % одобрявали правителството, а само 36 % - Борисов.Измишльотината не е дообмислена - значи правителството е добро, а премиерът - не.
38
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не се оплаквайтеТочно така.Докато поства с Айфона във Фейсбук снимки от последната си екскурзия българина се оплаква как едва свързва двата края облечен прескъпо от мола.
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки народ си заслужава управлението но Оруел казва които народ поддържа и гласува за мафиоти крадци и лъжци е съучастник а не жертва!Та тези които поддържат Борисов ако не участват в общото крадене с него да видят на кое място е България по доходи,здравеопазване,корупция, колко осъдени политици -0, Борисов избра Цацаров.Вижте кражбите в Белене , КТБ, вижте кой продаде Булгартабак на Пеевски- Борисов 6,5 млад кражби виновни няма.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36Ти да не си кмета на Симитли ?
35
46
 
5
 
! Отговори
Напред България ! преди 6 години
От 2019г пада тавана за новите пенсионери.Кой колкото си е изработил, толкова ще получава.За тези, които сега взимат тавана той ще стане 1040лв.С растежа на икономиката и заплатите, което е неоспорим ФАКТ ще растат и пенсиите.Колкото и да се пените тук хората виждат промяната и я оценават.До преди 4-5 години примерно, никой не броеше Габрово за нещо а днес заплатите там вече изпреварват Пловдив и Варна.Дори Северозапада вече иска да яде асфалт, правете си изводите!
34
1
 
14
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Явно ме четете, само остава да пуснете ДЖИН-Победа и сте готови. ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.
33
31
 
7
 
! Отговори
Не се оплаквайте преди 6 години
На българина все някой му е крив!Добре го каза Бойко преди време в едно предаване.