(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
16
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ преди 6 години
Винаги съм казвал, че нещата РЕАЛНО ще започнат да се променят когато до урните отидат под 50% от имащите право на глас и изборите са НЕЛИГИТИМНИ. Освен това ясно ще проличи КОЙ избира управляващите в т.нар. демокрация. Това е СТРАХ НОМЕР 1 за "политическата класа", затова все се агитира ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ. И всички вкупом към урните, без да мислят че по този начин ЛЕГИТИМИРАТ ТЕЗИ, КОИТО ГИ СМАЗВАТ, ГРАБЯТ..И ЛИШАВАТ ОТ ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО.И да не забравите: "Трябва да се гласува"
110
3
 
10
 
! Отговори
ДНД преди 6 години
Много ми е интересно дали това е причината за лошя ни имидж или липсата на ис.кономика и корупцията. "Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори"
109
10
 
5
 
! Отговори
До 108-Исня преди 6 години
Ами те 90% по форумите нямат години и право да гласуват.
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се работи на принципа : Тези преди нас крадяха , затова давайте и ние да карадем като за последно , че дойдат ли другите, нищо няма да остане за нас .
107
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107Тоя пък подпали на Истамбулската конвенция. Може ли толкова евтино да ви търкалят по надолнището хора значително по-прости от вас с тая истанбулска конвенция. Накрая какво излизи че само 3 държави се гневят срещу нея. Русия нейния верен пec България и Азърбайджан. Три държави от които 2-те дори не са в Европа.
106
18
 
7
 
! Отговори
Ех,дечковци преди 6 години
Много се активизирахте бе другари.Ами ако не дай си боже спечелите как ще я караме.За четвърти път ли ще фалираме? Явно не знаете какво е мизерия и упадък.Ех ,слободия пубертетска.Да го върнат онова ,,здраво време",ще виете на умряло,но комунистите не дават право на критика.А за обида-в ,,гримьорната "на Московска 5.Мислете ей и питайте старите хора че сега плюете на воля,а после да няма олеле майко.Ние живяхме и видяхме но вие нито сте живели,нито сте видели.
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече гласуват, толкова повече субсидии вземат ония не.годници, субсидиите са на брой подадени гласове. Спрете да гласувате. Лъжа е, че като гласувате, участвате в политическия процес - всичко там се решава с кебапчета в махалите, с гласуването си само легитимирате измамата.
104
13
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Баба Яга е отрицателен персонаж от детски приказки. *** е също толкова измислен герой. Разликата е, че с баба Яга се плашат малките деца, а с Джендъра се самоплашат дърти *** с еректална дисфункция, чиито еротични фантазии са свързани с това, как ги изнасилват третополови в обществени тоалетни. .
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106 Хайде стига приказки, ако комунистите бяха убили дядото на баце нито той, нито баща му щяха да са офицери в МВР и членове на БКП.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До д-р Исняправ си, но в случай е все тая .... виж къв е избора, все е мафия ... та поне да си спестя ходенето или направо да си ходя, ако все едни и същи ще ни управляват
101
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Московците от Позитано се гневят че народа гласува за комунистите от ГЕРБ и не ще да гласува за комунистите от БСП. Ами БСП да направи един пленум и да види що така става, и едните и другите комунисти пък едните са низвергнати от народа. Аз мога да ви подскажа защо става така, много е просто защото с промяната само на буквата "К" с буквата "С" в абревиатурат БКП и отказ от всякаква друга промяна нещата няма как да ви се получат.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако стигнем до 50% неучастие, незнам с какво самочувствие ще излезнат и да кажат ние сме избрани от народа .... по добре да пускаме референдум и да си избираме друга държава да ни управлява ... ние явно сме неспособни да си изберем лидер
99
4
 
14
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Негласуването е манна небесна за политическите партии. Така вместо милиони им трябват 1000 човека и вече могат да дърпат юздите. Колкото по-малко гласуващи има, толкова по-добре е това за корумпираните, смърдящи политици. С пълна сила важи правилото един, милиони затрива!
98
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупостта да се опитат да измамят хората с Истанбулската конвенция и с инкогнито въвеждане на джендърски политики и университетски специалности и програми погреба завинаги политическото бъдеще на ГЕРБ.
97
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядото на боко може да е убит от комунистите,но ти знаеш ли защо точно е убит ??? Не е щото е бил Той си е баш комунист с охранителната си фирма. Че кои имаха охранителни фирми навремето ?? А дядо му просто е бил един селски хитрец и престъпник!!!
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я съм Бойко "убавеца"вечният ергенна Балкански полуостровняма бей кат мен
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и да ги въртят %-тите е видно, че огромната част от хората са против гербавите и червените, тоест не виждат разлика между тях.
94
12
 
3
 
! Отговори
До Мижитурка преди 6 години
Мижитурка ,ти беше ли роден,знаеш ли какъв и къде беше Б.Б.на бай Тошо? Питай. Това с ушите е същото като с ,,материала"-една измишльотина повторена 1000 пъти става истина.Това е максимата на твоят идол К.Нинова.
93
5
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
един път през тези 15 години, в които имам право да гласувам, отидох да си загубя времето...и повече няма да повторя НИКОГА!!!
92
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички обичат Бойко затова се придвижва с 10 коли охрана.