(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не му харесва ГЕРБ да се маха в Русия!Но не отивате, нали ;)Все на Запад ви тегли, децата ви там учат и живеят ;)Нинова, Лавров, Путин и още хиляди комунисти държат децата си в западния свят, а не в Матушката ;)
130
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народът отново ще избере Борисов и ГЕРБ! Те подпомагат народа и пречат на мародерите от бсп да грабят безконтролно!
129
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези социолози Никога не познават :)))Все предричат победа на комунистите, а те все падат от ГЕРБ.Държавата се движи нагоре, но се иска и помощта на хората. Не може да чакате друг да оправи живота ви.
128
3
 
14
 
! Отговори
уан уей тикет преди 6 години
до 140Някои тръгнаха надолу, еднопосочно - на 2 метра под земята !
127
11
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 6 години
Защото обкръжението ти сте само балъци
126
10
 
7
 
! Отговори
Do 138 преди 6 години
Kofti li ti e che vurvim nagore, a komunistche. Reve li ti se? Durjavata vurvi, ti mizerstvash shtoto tolkova si mojesh
125
8
 
19
 
! Отговори
СмеХ преди 6 години
Дори *** от БСП ще смачкат *** от ГЕРБ на избори в момента. 26%, ама друг път :) Не познавам нито един доволен от Тиквун Мутрафона. Всичките ми познати го мразят и се майтапят с него и шайката му крадливи Калинки.
124
4
 
19
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Въпросът е, за какво ни е т.н. "герб"? Какво ще ни донесе режима на пожарникаря в бъдеще, освен бедност, болести, духовно разложение, тотално оглу*яване и колективно самоубийство на нацията?
123
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Г Е Р БЛеле, КИМ Чен Ин няма такива последователи. Сигурно у вас имаш икона с лика на вожда и му палиш свещи и му се молишPET
122
9
 
6
 
! Отговори
Bezsmurtnata Sila преди 6 години
Basi kak mi e veselo kato mi popada nqkuv smeshnik koito bachka kato rob za julti stotinki na zapad. Vikam mu Ivane, tuka srednata zaplata veche e 1200, ama povecheto vzimat poveche, priberi si. Toi mi vika ve Tosho po komentarite na dnes.bg i drugi saitove se oplakvat samo. Vikam mu Ivane tova sa bezrabotnite baluci i zagubilite ot prehoda det si tursqt opravdanie za sobstvenite provali, na teh ne im obrushtai vnimanie, te znaqt samo da pliuqt.
121
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Г Е Р БИма ли още хора които да се връзват на тази пропаганда? "Радев засега го търпим Не сме казали, не сме го свалили. Само да кажем и за по-малко от месец протести той ще е аут " - А колкото до президента Радев , пробвайте и тогава вече аз лично съм готов да хвана автомата и да свърша нещо полезно в тая държава , за което много хора мечтаят , но поради една или друга причина им е трудно да се престрашят.
120
22
 
7
 
! Отговори
Г Е Р Б преди 6 години
От 2007-*** година , след като бихме всички на изборите местната власт е наша.2009-та взехме и държавната власт безапелационно.Армия от членове и симпатизанти, спазващи усрава и партиината дисциплина.Не се заблуждавайте, че друга партия може да управлява или въобще да вземе избори. Всички членове и симпатизанти на други партии ще бъдат бити от нас на избори. Нямат никакъв шанс. Радев засега го търпим Не сме казали, не сме го свалили. Само да кажем и за по-малко от месец протести той ще е аут
119
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме избор,те ни оставиха без избор и за това децата ни избягаха защото било много хубаво тук.Кой бяга от хубавото!!!
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125Абе, я престанете с това "всички развити страни"..........Тия, които все още ги смяташ за такива, са били преди половин век! Сега вече развиващите се и развитите са ДРУГИ!!!! А това, че ти от компютъра си и от кварталното кръчме не си ходил по-далече и НЕ ЗНАЕШ ЗА ТОВА СИ Е ЧИСТО ТВОЙ ПРОБЛЕМ!!!!
117
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ ще бие пак.
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 118И в Библията е казано - по действията им ще ги познаетеАз пък познавам българина по бездействието !
115
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При капитализма казват , че безплатен обяд нямало . Е да де , ама сигурно още не са виждали нашите политици . Затова имам следното посление към тях : Стягайте се , защото скоро ще ви се наложи да си платите за всичко ,което причинихте на България !!!
114
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партията на Слави що я няма?Тя е някаква нова алтернатива все пак.Явно Асланов се страхува да я вкарва в изследванията,да не му се карат
113
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази дума джендери която сигурен съм че никой не може да обясни точно какво означава вече ни писна. Значи излиза че във всички развити страни всички са такива [ демек *** от които нищо не става] а ние понеже сме много умни и отворени та затова сме на дъното на дъното както казва Любо Пенев.
112
8
 
5
 
! Отговори
социализма е вреден преди 6 години
Социализма е вреден за обществото.Вредите от социализма трябва да се изучават в училище.Аз пак ще се оправя, и не ми е жал за тези които се погубват, но искам като кажа че съм българин да ми завиждат, а не да ме гледат "с разбиране".