Животът поскъпва, а пропастта между бедни и богати – дълбока!

Почти 1/3 от хората у нас живеят под линията на бедност
20 фев 2018 10:00,
161
Животът поскъпва, а пропастта между бедни и богати – дълбока!
Снимка: Dnes.bg

Животът у нас поскъпва слабо, а разликата в доходите между най-богатите и най-бедните българи расте. Това показва анализ на КНСБ, който беше представен вчера.

2325 лева на месец са необходими на четиричленно семейство, за да покрие основни разходи. За 1 човек сумата е около 581 лева.

Животът в София е по-скъп, но и заплатите са по-високи. На четиричленно семейство в столицата са нужни поне 3000 лева на месец, на човек – 756.

Още по темата

Данните са към края на декември 2017 г., каза Любен Томев, директор на Института за социална и синдикална политика на КНСБ.

Около 28% разполагат с достатъчно средства или с пари над минимума за месечна издръжка, а 27% са под линията на бедност, уточни той пред bTV.

По думите му България е с е с най-ниските доходи в ЕС и с най-голяма поляризация богат – беден.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) голямата поларизация отчасти се обяснява с факта, че има много домакинства с възрастни хора с ниски доходи.

"Другият контигент, който допринася за тази статистика са хората без квалификация и без образование, които не работят, но и не търсят работа. Има и сив сектор", напомни Бранков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги и навсякъде ще има бедни и богати, ниски и високи, тънки и дебели.Стига сте ревали за глуупости.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е от КНСБ.Те са малкото братче на БСП, а Подкрепа са братовчеда от село.Не им вярвам на тия дето крадат членския внос и не правят нищо.
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва ти бруто510 лв, заплата 340 лв,и то работодател от София, където си прави бизнеса другаде в България,където ще му вървят,, номерата,, защото ако това го каже в София,може и бой да яде,а другаде в България хората работят за жълти стотинки за такива софиянци, България не е София,къде е вече средната заплата,а колко взема народа извън столицата,500-600 лв максимум,безсрамни и алчни.
126
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Плоския данък си е много добър за страна със слаба икономика .Въведат ли прогресивен данък , работодателите ще вземат " прогреса" от раб. заплати и става още по зле.Да се въведе минимум 5 лв. на час и бой с голямата тояга.
125
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Правителството не желае да накара бизнеса да плащат.Спасението: Единна европейска армия , единни мин МРЗ и МП.
124
0
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Че защо моля Ви се ГЕРБ да отменя плоския данък, той си е дясна политика, тоест отговаря на целите на партията да се създават възможности за богатите и бедните да стават все по-бедни и зависими от капитала. Питането е ЗАЩО БСП не премахна плоския данък, а първото, което направи правителството и беше да назначи КОЙ в ДАНС? Какво са приоритетите на тади "лява" партия или това просто е партия на олигарси, които са си много доволни от мизерията на хората
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животът поскъпва, а пропастта между бедни и богати дълбока!-----------Гарантирано от ГЕРБ!
122
1
 
12
 
! Отговори
до оня № 130 преди 6 години
до оня 130, ДЕТО МУ СТИГАТПич, колко струват 4 билета за театър? Една хубава книга? Един семестър или срок на ученика/ студента? Или ти от тез работи не се вълнуваш???Иначе за водка, хляб и маратонки от Илиенци- стигат. Както и за някоя кръчма с Преслава?
121
0
 
5
 
! Отговори
няма умора луд преди 6 години
Сега другарите са измислили да им плащаме земята под блоковете.Интересно на общината ли ще плащаме,защото давността е минала няколко пъти.И ако някоя пенция с 200 лв трябва да плати,а няма мъни,дава се на чси и жилището му се взима.
120
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"2325 лева трябват за издръжка на семейство, в София - над 3 хиляди"Интересно как тогава живея в София с 900 лв на месец. Или "семейство" означава един мъж да работи, и жена с 5 деца да са му пиявици на гърба?
119
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118Пак голи обещания! Приказки под шипковия храст!МРЗ трябва да СТАНЕ 700-800лв СЕГА! Не в края на мандата. След 2 години 700-800лв няма да струват нищо, както сега 400лв не струват нищо.
118
2
 
21
 
! Отговори
стига го усуква! преди 6 години
До Анонимен 119Няма "ако"! Взел си човека на работа, работи, носи ти печалба- ПЛАЩАШ!Тия ако- мако са долни к.рвенски номерца на великите меринджеи, за да НЕ плащат за положения труд. Измисляте причини, за да НЕ плащате.Не си доволен, не ти носи печалба работникът- освобождаваш го от работа. Намери си друг!
117
23
 
4
 
! Отговори
Г Е Р Б преди 6 години
Платена публикация и откровена лъжа.От 2009-та, откакто сме начело на държавата цените са нараснали много по-малко , отколкото доходите.Всеки вижда и усеща подобряването в личен план.Каквото и да пишете хората виждат нашите успехи.
116
2
 
9
 
! Отговори
до 105 преди 6 години
Да, БСП въведе плоския данък и имаше резултати. Беше преди 15-тина години.В последните два мандата на ГЕРБ управлението категорично отказва да промени този данък, въпреки желанието на БСП.Плоският данък дава възможност за оживяване на икономиката. Той е временен икономически инструмент.Мафията е доволна.Къса памет как плю ГЕРБ по БСП за плоския данък и после как не иска да го отмени!За какво говорим?!Няма създадени условия за икономически растеж. Няма право.Има мафия.
115
0
 
23
 
! Отговори
хора преди 6 години
За коментиращите пенсиите ще кажа: може хората да са се осигурявали на малко пари, погледнато от днешно време, но тогава тези пари не са били малко, а са били нормални осигуровки, така че на тогавашния стандарт да получат една добра пенсия. Какво са задрънкали, че пенсионерите вземали малко, понеже малко били внасяли. Като се умножи всичко по инфлацията и нещата ще си дойдат на мястото. Хора до кога ще търпим...
114
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нали ГЕРБ начело с Боко управлява?Защо се изненадвате?Гласувайте пак за българоубийците!!!
113
0
 
24
 
! Отговори
ссс преди 6 години
Всичко ми е ясно, само едно не разбирам, защо още търпим, защо не излезем и да свалим управляващите с бой. Но после не означава, че трябва да изберем бсп, разбира се .
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГостА ти?
111
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 113А роднините,приятелите,съучениците и баджанаците на ГЕРБ защо пропускаш?Абе вие БСП-то не разбрахте ли, че власт вече няма да видите бе?11 пъти поред народа ви казва, че не ви иска.И да направите някоя шмекерия като Костинбродската афера и вземете властта пак ще ви изритаме бе.Вече цяла Европа ви вижда какво представлявате.Единственото, което правите е да спъвате България.Нищо друго.Това ви е единствената дейност.
110
1
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
"Сочи народът, и пот от челокървав се лее над камък гробен;кръстът е забит във живо тело,ръжда разяда глозгани кости,смок е засмукал живот народен,смучат го наши и чужди гости!А бедният роб търпи и ниебез срам, без укор, броиме време,откак у в хомот нашата шия,откак окови влачи народа,броим и с вяра в туй скотско племечакаме и ний ред за свобода!"