Животът поскъпва, а пропастта между бедни и богати – дълбока!

Почти 1/3 от хората у нас живеят под линията на бедност
20 фев 2018 10:00,
161
Животът поскъпва, а пропастта между бедни и богати – дълбока!
Снимка: Dnes.bg

Животът у нас поскъпва слабо, а разликата в доходите между най-богатите и най-бедните българи расте. Това показва анализ на КНСБ, който беше представен вчера.

2325 лева на месец са необходими на четиричленно семейство, за да покрие основни разходи. За 1 човек сумата е около 581 лева.

Животът в София е по-скъп, но и заплатите са по-високи. На четиричленно семейство в столицата са нужни поне 3000 лева на месец, на човек – 756.

Още по темата

Данните са към края на декември 2017 г., каза Любен Томев, директор на Института за социална и синдикална политика на КНСБ.

Около 28% разполагат с достатъчно средства или с пари над минимума за месечна издръжка, а 27% са под линията на бедност, уточни той пред bTV.

По думите му България е с е с най-ниските доходи в ЕС и с най-голяма поляризация богат – беден.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) голямата поларизация отчасти се обяснява с факта, че има много домакинства с възрастни хора с ниски доходи.

"Другият контигент, който допринася за тази статистика са хората без квалификация и без образование, които не работят, но и не търсят работа. Има и сив сектор", напомни Бранков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116Стига с това образование!Щом носим печалба на чорбаджията, ще плаща!Правителство и синдикати ИЗКУСТВЕНО държат ниска МРЗ.ОК.Стига, но ако имаш умения.При този БВП заплатите са напълно реални.Както виждаш за няколко години с растежа на БВП заплатите се вдигнаха чувствително.До 2021г средната заплата 100% ще стане 1500лв при БВП 120 милиарда.Още до година по това време ще прехвърли 1200лв.
108
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До носим добавена ст-стКрайно време е МРЗ да стане 700-800лвДо края на мандата на това правителство ще стане, ако БСП не го свалят.
107
1
 
13
 
! Отговори
seira преди 6 години
"Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!"*Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!Глухо и страшно гърмят окови,не чуй се от тях глас за свобода:намръщен само с глава той сочина *** избрана - рояк скотове,в сюртуци, в реси и слепци с очи."
106
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111Ай, стига с тая пропаганда!Стига с това образование!Щом носим печалба на чорбаджията, ще плаща!Правителство и синдикати ИЗКУСТВЕНО държат ниска МРЗ.
105
2
 
14
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
А роднините,приятелите,съучениците и баджанаците на ГЕРБ защо пропускаш?
104
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 99Абсолютно същата работа.Тези, които едва завършиха техникума са обзети от идеята, че Сорос им провалил живота.
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до До дебел депутатв България успяват само тези които имат роднини в бкп или баджанака им има фирма.това е реалноста , няма какво да се лъжем . а как живеят германците това е отделна тема.
102
1
 
18
 
! Отговори
носим добавена ст-ст преди 6 години
Крайно време е МРЗ да стане 700-800лв! 10-12 часовият работен ден, 6 дена в седицата, през празнични дни и пр. не струва 400лв чисто. Цената на труда има по- висока стойност. Правителство и синдиката, за да угодят на оялия се чорбаджия, изкуствено държат цената на труда по- ниска. Няма значение дали е висококвалифициран или нискоквалифициран труд, щом трудът НОСИ добавена стойност.Щом НОСИМ печалба, заслужаваме достойно заплащане!
101
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дебел депутатТака е, ако имаш образование и ръцете не са ти заврени в........ животът в България е хубав.Дори по-хубав от уж много богати страни като Германия примерно където от дома отиваш на работа, после се връщаш у дома и така цял живот.Те не знаят какво е всяка седмица да се събираш с приятели,с роднини,да ходиш по кръчми, почивки когато ти скимне, ядене, пиене и т.н.Голяма работа, че могат да си купят нова кола и къща за 400 000евро.Това е голямото им предимство и съдебната система де
100
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистическите фашаги съсипаха народа
99
2
 
8
 
! Отговори
haha преди 6 години
Богатите също плачат...+++++++++++++++++Да когато преядат и им е тежко... обикновенно реват.
98
0
 
7
 
! Отговори
haha преди 6 години
Богатите трябва да помогнат на бедните+++++++++++++++++++++++++++++hahahhahahahhahahhaahhahahahhahahahahhahaha
97
4
 
11
 
! Отговори
Сара преди 6 години
Слава на Бога не сме бедни , но голямата разлика между бедни и богати ме плаши. Това не е на добро. Богатите трябва да помогнат на бедните или да направят така че да елеминират правителствата които са допуснали тази аномалия в страната., защото разковничето стои в законите на страната които идват от управленията.Законите изцеждат бедните и не им дават да развият бизнес който да им донесе по-добра печалба.
96
0
 
18
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ДОТОГАВА, ДОКАТО РОБЪТ НЕ ПОИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!"
95
4
 
8
 
! Отговори
Откакто преди 6 години
БСП въведе плоския данък вече в България няма надежда да бъде преодоляно неравенството. Само тук леви партии водят десни политики.
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бели, непостигнали нищо, яли, пили до 30 години, а сега, що нищо не става ... Ами така е.
93
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богатите в България са О,1%.Добре е да се знае от какво са забогатели,защото обоснованите предположения на хората са,че това са близки до властта.Останалите,които живеят сносно,не могат да се нарекат богати,а бедните са срам за държавата,която ги е докарала до това положение.Говоря за работещите бедни,а не за неграмотните и нежелаещи да се трудят.
92
16
 
5
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
всичко е една долна лъжа , в България се живее прекрасно :)
91
9
 
5
 
! Отговори
99 преди 6 години
От 99:Какво ? Не ви харесва истината, а ? Има закони във вселената. За да получиш, трябва да дадеш. Ама 95% от съучениците ми не направиха нииииищичко. И сега духат супата и ми говорят за соц. революции или фашисти. Всеки луд с номера си ...
90
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз бях отличника на класа и курса. Следователно, сега съм и отличник и в живота. Разбира се, избрах кариерният синпът още на 14, а не, като масовия ми съученик, който не бе сигурен, до края на 12 клас "Ко ли уча?". Ами сега до един са бедни и загубени. Никаква амбиция, никакви усилия, после защо нищо няма.