Най-сетне: От 1 юли осиновителите – с 365 дни отпуск!

Ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване
7
Най-сетне: От 1 юли осиновителите – с 365 дни отпуск!
Снимка: архив Reuters

От 1 юли осиновителите на дете до 5-годишна възраст да имат право на 365 дни отпуск, който ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от правителството.

Целта на законовите поправки е да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и да се повиши мотивацията за осиновяване.

Обезщетението за майчинството ще е 90% от заплатата на осиновителя, считано две години назад.

Още по темата

Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право.

Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.

По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ДОБРЕ НО НЕ И ЗА БЪЛГАРИЯ!ТУК ОНЕЯ ОСТАВЯТ ДЕТЕТО НАРОЧНО ЗА ДА ГО ОСИНОВИ БАБАТА И ТАКА И ПЛАЩАТ КАТО ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО! ТАКЪВ БИЗНЕС Е , ЧЕ НЕ Е ИСТИНА А СЕГА ЩЕ ПОЛУЧАВА И ДВОЙНО :D
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, най-сетне едно разумно решение
4
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
..И на каката зад тях!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук добре,но как да гледаш дете в България с 500 лв,кой не иска да бъде родител,заплати 500 лв и човек се отказва да си осинови дете, всеки иска най-доброто за детето си,как да си осиновя дете с такива заплати.Всеки ти казва то Господ си знае работата,но нали е човешко същество,никой родител не иска детето му да има лишения.
2
6
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Сега цииганите ще осиновяват всичките - съседските си деца...
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Осиновителните не са по-малко родители от другите и заслужават еднакви права. Всеки човек с родителски инстинкти заслужава да е родител, но не винаги природата е справедлива.