Вековните букови гори в "Централен Балкан" в ЮНЕСКО

Обектът включва стари гори на територията на 12 държави
8
Вековните букови гори в "Централен Балкан" в ЮНЕСКО
Снимка: архив, БулФото

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа".

Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватия, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държави се ангажират да създадат интегрирана система за управлението му, която да гарантира неговата защита.

Серийният обект беше одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк "Централен Балкан" – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше само територии в Германия, Украйна и Словакия) представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес.

Уникално за обекта е и големият брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за опазване на световно наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Бис преди 3 години
До Какви гори

Абе ей така наизуст си говорите. Чули се от някого, че е лошо да има лифт, незнайно защо и са бутате тва навсякъде и във всяка тема. Ей от такива разбирачи сме на тоя хал.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цеко Минев и Валери Симеонов още не са ги надушили тия гори, иначе вече ще са ги изключили от ЮНЕСКО преди да ги включат изобщо.
6
4
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Едни ски лифтове ще им се отразят добре.
5
4
 
8
 
! Отговори
Прав е преди 3 години
колегата, на кой му трабват вековни гори в ерата на моловете. Да не би да произвеждат въздух, че да ги държим тези дръгели. Бетонирай!
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още едно кътче от България, поставено под международно запрещение. Ще си стои празно и неизползвано от тук до края на света. Който иска да развива някаква дейност там, ще се сблъска със зелената мафия, а местните... ще го подухват.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ползата от цялата тая дандания е?
2
2
 
13
 
! Отговори
Какви гори преди 3 години
ве, това се е утрепало за лифт кабинка, питайте Цеко Минев
1
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 3 години
"Обектът включва стари гори на територията на 12 държави" - обект и 12 държави?! МБУАХХХАХХХАХА - субектът, който го е писал това, е с повредена мозъчна структура.