Бизнесът търси работници: С добър роден и чужд език

Най-желани от работодателите са инженерните и ИТ-кадрите
51
Бизнесът търси работници: С добър роден и чужд език
Снимка: архив, Ройтерс

60% от работодателите, включили се в проучване на Агенцията по заетостта, са заявили, че през следващите 6 месеца ще им трябва нов персонал.

Нужда от специалисти с висше образование са заявени предимно в направления икономика, администрация и управление, машинно инженерство, информатика и комуникации, електроинженерство и автоматика.  

Най-търсените специалисти пък със средно образование са в областите стопанско управление и администрация, производство и преработка, архитектура и строителство.

Над 55% от работодателите посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език, а 45% търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност. Чуждоезикови или компютърни умения заявяват около 1/5 от работодателите.

3750 работодатели са се включили до днес в проучването на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Анкетата започна на 5 февруари и ще продължи да се провежда до края на месеца, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Междинните данни показват, че най-много са работодателите от областите Кюстендил (270), Пловдив (232), Благоевград (217), около 150 са анкетираните от области София, София-град, Варна и Бургас, а по-малко от 60 са участниците от областите Велико Търново, Добрич и Ловеч.

20% от анкетираните работодатели са от сферата на индустрията или търговията, а 12% – на хотелиерството и ресторантьорството.

Потребности от кадри със средно образование в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга са заявили 11% от участвалите работодатели, а с висше в областта на туризма – 140 работодатели (4%).

Преобладаващ е броят на търсените от работодателите конкретни професии като продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
39
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
българският бизнес не ще да плаща заплати ! така нема да стане никогаж....ама пусто бай Ганиосвки манталитет .....
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... за 1000 лева!!!
23
2
 
59
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
те овчари вече не могат да си намерят, *** тръгнали за специалисти с език да си мечтаят, алоооо боржуаа заплатите къде са
22
0
 
59
 
! Отговори
със стаж и години преди 6 години
ако се върна в страната, какво ще правя, не знам! В момента взимам някъде към 13000 лв български пари и заплатата ми се води ниска за опита и годините ми. Как да му обясня на "Бизнесът в БГ", че е абсолютно сбъркан?! Как да направя компромис със семейството и живота си, че да работя отново за този "Бизнес"? Ми те ще ми се изсмеят, ако си поискам 10 бона, а би трябвало аз да се смея, че ще ми предложат по-малко. На база отдадено здраве, години и натрупани знания, аз по-малко не струвам в момента.
21
2
 
41
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Говоря немски и английски. Със работодаля ще се разберем, на всеки от тия два езика. За заплатата ще почнем първо. Имам средно образование във механотехикум. После и висше във ВИАС. Дълго ще издирвате свестни хора мутри. Не се пиша за свестен човек.
20
0
 
66
 
! Отговори
96713 преди 6 години
Да отидат на Терминал 2. Там с всеки полет отлитат такива кадри. Българският раотодател е свикнал да предявява петенции. Изискването за добър български е неизпълнимо - от средното училище излизат неграмотни - те не разчират текстовете, които четат.
19
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
510 лв. От тях 100 лв.глоби катоизвадим по приумица на шефчето. Два три уж изчезнали *** в троен размер. Неизпулнена норма . Клиент не платил. За мерцедеса на шефа гуми. За лимибовницата му .а сега за почивката му на някаква лагуна. Ала бали.И Гюро има даже да дава накрая на месеца
18
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Търсим висшист с добра диплома, с 5 г. стаж по специалността, до 30 годишен при първоначална заплата 510 лв. с възможност за развитие, работа в млад амнициозен колектив, с комукативни способности..."С трици маймуни...
17
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят балъци да са им роби.Вдигнете заплатите и работници ще има. Но така за 255 евро няма как да стане.
16
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работници с език търсят добър бизнес с нормални заплати.
15
0
 
52
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
"Чуждоезикови или компютърни умения заявяват около 1/5 от работодателите" - накратко търсят се черноработници с минимална заплата!
14
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава статия ама за заплащане нито ред,няма смисъл от статистика
13
1
 
65
 
! Отговори
много ясно преди 6 години
Търсят да експлоатират безжалостно работника, щото във фирмите са уредени приятели, роднини, а наетия слуга ще изкарва на всички заплатите.
12
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600 лв., ама 60лв.от тях в купони. За голяма верига.Поне ракия с купонки да можеПинтии
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търся рецепционист за хотел в София 2/2 дни по 12часа-заплата 650 лв нето.
10
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Най-желани от работодателите са инженерните и ИТ-кадрите"A най-предлагани заплати за тях са от по 600 лева чисто, с осигуровки на минимална заплата.
9
0
 
59
 
! Отговори
Русенец преди 6 години
Да назначават чужденци, завършили Русенския университет. Вярно, те по правило не говорят български, но поне един чужд език владеят, обикновено турски. :))))
8
0
 
42
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
На Сънито взимат и полуграмотни.
7
0
 
63
 
! Отговори
диоген преди 6 години
Бг работника обаче си търси чорбаджя му да е поне малко грамотен ,коректен и да си плаща по човешки за свършената работа.Абе с две думи да не е *** от.
6
3
 
35
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Колегите ми, които пишат, че владеят Български език - ние им казваме ЧУЖДЕНЦИ!!!