220 хил. българи на патриотичен туризъм за 3 март

Дестинациите: Шипка, Търново, възрожденските градове...
26 фев 2018 16:30, Анисия Иванова
34
220 хил. българи на патриотичен туризъм за 3 март
Архив: Булфото

220 хил. българи тръгват на патриотичен туризъм по повод Освобождението на България на 3-ти март. Основните дестинации ще бъдат Шипка, Велико Търново, възрожденските градове и планинските ни курорти, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му места все още има, тъй като предлагането е изключително голямо. Някои хора ще предпочетат къщи за гости, други ще изберат да се поглезят в луксозни СПА и балнео хотели. Трети пък ще отседнат при близки и роднини по време на по-дългия уикенд.

Разбира се, и тази година ще има наши сънародници, които ще предпочетат да отидат в чужбина, вместо да развеят родния трибагреник или пък да поднесат цветя на някой паметник. Очакванията на Драганов са около 40 хил. нашенци да се отправят към съседните ни държави - Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Румъния.

Проверка на "Монитор" в сайтовете за колективно пазаруване показа, че цените за 3 март започват от 24 лева за еднодневна екскурзия до Копривщица с автобус и стигат до 1500 лева за цяла вила край Огняново, която побира 12 човека.

Традиционно огромен наплив в най-българския празник има за връх Шипка, където тази година ще се отбележат 140 години от Освобождението на България от Османско робство. Места обаче ще трябва да запазим по-рано, ако искаме сутринта на 3-ти март да се включим в шествието към върха.

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващите автомобили от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март. Движението ще бъде пренасочвано през Прохода на републиката. През Шипка между Северна и Южна България ще могат да минават само автобуси на организирания междуградски транспорт.

Автомобилите на гостите на тържествата ще бъдат пропускани само еднопосочно от 6 до 14 часа на 3 март от Казанлък към върха и от Габрово към върха. Обратно ще се слиза между 14 и 18 часа. Автомобилите ще паркират отдясно на пътното платно по реда на пристигането си.

Голям брой хора ще се отправят и към старопрестолната ни столица Велико Търново. От Общината дори ще изненадат всички гости на града с безплатна прожекция на спектакъла "Звук и светлина". Празненствата в града ще продължат два дни. Предвидени са изложби, военен ритуал за издигане на националното знаме, празничен богослов и полагане на венци и цветя. Освен с традиционното празнично търновско хоро присъстващите ще бъдат почерпени и с чай от самовар заради очакваните ниски температури.

В зимните курорти хотелиерите предлагат доста изгодни предложения за почивка, като цените при някои оферти са смъкнати с над 50 на сто.

Драганов поясни, че не се очаква надуване на цените заради празника, но като цяло годишното увеличение в сферата на туризма у нас ще бъде около 11%. "Голямото увеличение на цените ще бъде в градските хотели на София, Пловдив, Варна и Бургас“, категоричен бе той.

Според него след като нискотарифните авиокомпании пуснат още полети до нашата страна, то туристите, които идват не за да се пекат на плажа, а да се запознават с културата и историята ни, ще се увеличат с 250 хил. Така общият брой на чуждите туристи се очаква да бъде 11,8 млн. през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
АКО ВОЛЕН Е преди 6 години
ПОЛУГРАМОТЕН И КРАДЛИВ, ТО ЗА ТЕБЕ НЯМА ИЗОБЩО ИЗМИСЛЕНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ! ТИ СРЕЩУ НЕГО ДА ТИЧАШ, НЯМА ДА ГО СТИГНЕШ!!! НЕ ЗНАМ ДАЛИ ОСЪЗНАВАШ КОЛКО СИ ЖАЛЪК?! ТИ КОЛКО КНИГИ НАПИСА?!КОЛКО СТАТИИ,КОЛКО ВЕСТНИЦИ ОСНОВА,КОЛКО ПАРТИИ,КОЛКО ТОЛЕВИЗИИ?! НАИСТИНА СИ ЖАЛЪК!!!ЗА ТЕБЕ ПОЖАРНИКАРИТЕ И ФИЗКУЛТУРНИЦИТЕ СА ДОБРА ОПЦИЯ!!!
29
5
 
5
 
! Отговори
БЕЗ РУСКИ ГАЗ И НЕФТ преди 6 години
ЕВРОПА ДА НАЛОЖИ САНКЦИИ И ЗА РУСКИЯ ГАЗ. НИКАКЪВ РУСКИ ГАЗ ДА НЕ СЕ КУПУВА, САМО НАЛИВАТ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ В РУСИЯ.СЪЩО И НЕФТА.
28
3
 
17
 
! Отговори
Да живее РУСИЯ!!!! преди 6 години
Ей предатели на Шипка са загинали руски офицери и войничета млади как не ви е срам запомнете Русия е освободила България 200 000 ХИЛЯДИ руснаци са си дали живота за да освободят България от турците ако не бяха руснаците нямаше да съществува България и вие пишещите тука за Русия мръсотии и клевети фу на вас предатели ГНУС МЕ Е от вас гадове не благодарни!!!
27
5
 
6
 
! Отговори
Турк преди 6 години
Само краставица за фашистите !
26
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО НЕ ДЪЛЖИМ НА РУСНАЦИТЕ, НИЩО! ОСВЕН МИЗЕРИЯТА ОТ КОМУНИЗМА РАЗБИРА СЕ.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свърши руското робство
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИПИЧНИЯ РУСОФИЛ Е КАТО ВОЛЕН СИДЕРОВ - ПОЛУГРАМОТЕН, ЛАКОМ, ФАНАТИЗИРАН, КРАДЛИВ И ЛЪЖЛИВ.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусофилите на 3 март ще предпочетат да отидат в Русия
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВИНАГИ ИСТИНАТА26НЕ ДЪЛЖИМ НА РУСНАЦИТЕ НИЩО
21
7
 
13
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА26 преди 6 години
ЖАЛКИ АНО НИ14 -Нещастнико неграмотен, научи правописа , прочети историята и поне тези дни замълчете и благодарете на великия руски народ " надежда в нашите злини "ПОКЛОН
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИНТЕРНЕТ СЪЩО!!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САНКЦИИ
18
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците трябва да им забранят да използват каквото и да било от ЗАПАДА - транспорт, данни, услуги, стоки всичко.
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУК Е БЪЛГАРИЯ, НЕ РУСИЯ!
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците трябва да се прилагат техните собствени правила - да си плащат всичко в долари и да не пипат нищо извън Русия без специално разрешение.
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свещенна дата.Тъкмо повод отново да се освободим.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, итази година ще има наши сьнародни ще предпочетат да утидат в чужбина вместо да развеят родния трибагреник!---------------------------------------------------------------------------------Ам разбира се че турците ще предпочетат да утидат на 3 март в родния си край Турция! Никой да не се сьрди.
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТОВА СА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ В БЪЛГАРИЯ ОКОЛО 200 ХИЛЯДИ ДУШИНе, това не са русофили това са всички патриоти а както виждам останалите не сте. Иначе кой патриот би позволил страната му така да се разграбва а той да си стои на страна дв подкрепя крадците и да си гледа сеира. Плюс това няма нужда да крещиш не сме глухи.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЯ ПРО-*** СТУДЕНОТО ВТЕМЕ, НЕ ГИ ЛИ ПЛАШИ
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, богаташите,само те са българи,а работниците ще бачкат за да изкарат хилядарките, които те ще пръснат за щяло и нещяло,щоли не премахнат всички празници,за тях все си е празник.