Руският патриарх в България: Политик или духовник?

Обиденият патриарх Кирил получи противоречиви оценки
5 мар 2018 20:29,
243
Руският патриарх в България: Политик или духовник?
Снимка: архив "Булфото"

Противоречиви реакции, одобрение и критики, съпроводиха визитата на руския патриарх Кирил в България. Той пристигна за отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

Самият патриарх на Русия си тръгна обиден от страната ни, заради недостатъчната признателност към руския принос за свободата ни.

Според повечето му критици обаче патриарх Кирил се е държал повече като политик, отколкото като духовник. Има и хора, които го одобряват, според тях той е оставил добри впечатления с грижата си за единството на православието.

Посещението на руския патриарх мина на фона на информация, че няколко българи са били посетени в навечерието на 3-и март в домовете си заради техни постове в социалните мрежи, в които службите съзрели заплаха срещу духовника.

Още по темата

Един от тях - отец Рафаил, изрази пред БНР възмущението си от "крещящото нарушаване" на гражданските му права.

"Руският патриарх не дойде в ролята на духовник, нека да не се лъжем. Той дойде в ролята на политик, за да предаде определени послания", каза още отец Рафаил.

Според него "има един процес на тласкане на България в Евразийската орбита, за съжаление и с посредничеството на Българската църква, по-точно със Синода й".

Визирайки действията на службите, отец Рафаил каза, че "виждаме една все по-репресивната българска власт, която започва да действа с все по-милиционерски методи, познати ни от преди 28 години".

Той обясни причината, поради която е бил "профилактиран": "Някой беше сложил коментар (в социална мрежа), че трябва да бъде посрещнат руският патриарх с Макаров, вероятно се има предвид не посланикът на Руската федерация, а съответната марка пистолет и аз отдолу съм коментирал – "Със сребърен куршум J".

"Очевидно никой не би приел това като заплаха… Това цели нещо друго – цели сплашване и ограничаване на свободата", каза отец Рафаил.

По-друга е оценката за посланията руския патриарх Кирил на богослова Мариян Стоядинов, който е най-впечатлен от словата му за единството на православието.

"Хората, които са запознати с процесите в съвременното православие, няма как да отрекат, че това е най-важната тема. Тя беше послание към всички, които по някакъв начин поставят въпросителна пред мечтата… за единство на православната църква", каза той.

Според Стоядинов има сериозно напрежение между поне два лагера в съвременното православие, така че грижата за единството на православието трябва да е водеща.

"Патриархът каза и нещо друго – жестът е върнат, дългът е изпълнен, т.е. руската църква е направила твърде много, за да излезе нашата църква от изолацията и схизмата, която много лесно може да бъде провокирана или предизвикана отново", каза богословът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Пилитик или духовник? Не, полковник!
187
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е да чета, как българи целуват руските *** - прав бил тоя гьон, президента заслужавал да му държи тон и прочие простотии. Засрамете се и мислете преди всичко за България и българските интереси. "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!" - Захари Стоянов
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се с отец Рафаил-истински български духовник и родолюбец! На фона на русоробите, които целуваха краката на милиционера-поп и слушаха като Прецедента "конското" на генерал- лейтенант Гундяев 6 минути без да гъкне. Никакви репресии не могат да изплашат истинските родолюбци. Нашият път е Европа и НАТО са нашите съюзници. Мужиците УЛЕВО....
185
2
 
6
 
! Отговори
Знаете ли че преди 6 години
Според руски имперски документи 06.03.2018 18:56 ( нерегистриран )Княжество България е изплащали десетки години ОКУПАЦИОНЕН ЗАЕМ на ...Руската империя!Какво освобождение бълнуват някои рублопитеци?!
184
6
 
1
 
! Отговори
Гинка преди 6 години
а така браво. Пускайте още фалшиви новини, като тези в сайта. пишете и за чуваши освободители, адигейци, калмики...
183
2
 
9
 
! Отговори
Попът преди 6 години
Изцяло политическа визита,прикрита зад расо. От кораба майка-Русия искаха да преброят и поободрят своите роби тук-русофилите национални предатели. Вивяхме ги как взеха да вият,а водачката на *** йотова чак коленичи. Аз съм доволен,че като ги преброихме ,се оказа,че са малко,но вдигат голям шум!
182
0
 
0
 
! Отговори
До 206 преди 6 години
Забрави да споменеш това, което можеш най добре, да *** всичко до което се докоснеш. Продължавай.
181
3
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Политици са "духовниците" в Германия. Тук и Евангелистката (Протестантската) и Католическата църкви са заели изцяло позицията на Меркел по въпроса с мигрантите, и работят съвместно за унищожението на Германския народ.
180
5
 
2
 
! Отговори
До Какво ни дреме преди 6 години
Винаги съм се чудил от къде идва самочувствието на буболечко-подобните същества. Не му дремело. Много е важно какво мислят руснаците, защото са велика сила. Едни непукисти преди няколко десетилетия обявиха война на друга велика сила и резултата бе трагичен за нас. Не се поучихме и сега отново грешим. Страхувам се, че този път ще ни я отрежат. Съмнявам се, че тези непукисти са българи, но дори и да са, не мислят доброто на България. Дали от невежество или съзнателно не знам.
179
3
 
8
 
! Отговори
Какво ни дреме преди 6 години
Какво мислят руснаците за нас...По- важно е какво ние мислим за тях!Аре у лево
178
4
 
14
 
! Отговори
кгб преди 6 години
да си ходи в сибир не да ни дава акъл кой и кого да почитаме
177
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво православие може да има в една деспотична държава, която през цялата си история е била управлявана само чрез терор и диктатура.И този генерал - поп идва да ни учи? И нашето ченге му се кланя до зами?Срамота!
176
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е крайно тенденциозно- просто патриарха на Русия е човек знаещ и защищаващ своята история от изкривявания и лъжи.
175
7
 
21
 
! Отговори
tt преди 6 години
Един руски милиционер предрешен като поп дойде в България за да ни дърпа ушите...
174
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блажиш ли,блажиш ли Дядо попе
173
1
 
3
 
! Отговори
до 207 рускинята преди 6 години
Научи се да пишеш правилно(поне).
172
0
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Само аз ли имам чувство че свещениците и политиците откраднаха празника на обикновените хора?То бива мерки за сигорност но това беше зиде(в повече).
171
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хапвам и си пийвам и през .....е кво е казал дядо поп
170
8
 
13
 
! Отговори
До 206 преди 6 години
Ние сме българите. Джендърите сте вие третопловите русофили, както и този горе на снимката. Абсолютен руски ***
169
17
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Значи рафаил се възмущава от това че Патриарх Кирил е политик?А когато папа Йоан павел намесил България с покушение върху него и съсипа живота на невинен човек . И това е направено чисто с политически цели? Когато йоан павел спонсорирал полското движение ? тогава рафаил не се възмущавал?