Всеки 5-и българин – готов на самозащита! Страх го от крадци, роми...

220 хил. са жертва на грабеж, твърди социологическо изследване
Обновена: 7 мар 2018 09:03 | 7 мар 2018 09:00,
66

220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или друго престъпление в последната една година.

62% от хората пък биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% - към роднини.

Още по темата

29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си.Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд"за нагласите на българите към личната им сигурност.

Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който беше застрелян от д-р Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че на практика протестите в града, провокирани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого.

"Хората излязоха на улицата, защото ареста на д-р Димитров и първоначалната информация, която беше дадена за случая, беше символ на това, че не можеш сам да се защитаваш в собствения си дом, ако някой те нападне", обясни социологът.

"Когато нямаш доверие към институциите или то е понижено, е съвсем нормално обществото да реагира по този начин", каза още Славкова.

Проучване на "Тренд" от своя страна показва, че всеки пети българин е готов сам да се защитава дори и с насилие.

Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление.

Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯКОЙ ТУК ПИТА ГДЕ СА ПОЛИЦАИТЕ С КАДРИ НАД 120 КГ- НЯМА ДРУГИ- ДРУГИТЕ ЗАМИНАХА, ЗА ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛВ ОСТАНАХА ТЕ ТОВА. ТОВА Е РЕЗУЛТАТ И ОТ ОПОРНАТА ТОЧКА ПОЛИЦЕЙЩИНА- СЕГА НЯМА ПОЛИЦАИ И СЕ ЗАДАДЕ НОВА ОПОРНА ТОЧКА ПРОКУРАТУРЩИНА. ВЛЕЗ В НСИ И ВИЖ КОИ НАБОРИ ПРЕОБЛАДАВАТ КАТО ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ И ВСИЧКО КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ- НАБОРИТЕ ПРЕДИ 60 Г.- ТЪЖНО НАЛИ, НИКОЙ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ И ДА ГО ХОКАТ, НАВИКВАТ РЕЗЕЛЯТ ЗА 600 ЛВ.
11
0
 
35
 
! Отговори
1 преди 6 години
До КатанаДобре, аз като имам законно притежавано късо оръжие закона с какво ме защитава?За да не го убивам, ще му вкарам две деветки в коленете и после ще ме съдят за тежка телесна повреда, а онзи ще мине през ТЕЛК и цял живот ще взема инвалидна пенсия!
10
18
 
0
 
! Отговори
?) преди 6 години
БЯЛ ВЪЛКА може би проблема ти е в теб ?Не може цял народ или цяла раса да са кривите .а ти бялия и чист вълк да си прав ,нали ? Няма таквоз животно ,което е да по правилното от цял народ ,трябва да търсиш в себе си вината . А аз съм имал проблеми и от бели и от .......... но това не значи ,че трябва всички под един знаменател да се слагат ,нали ? Ако си умно момченце ,ще разбереш ,ако не сега ,то след време .)
9
0
 
39
 
! Отговори
Катана преди 6 години
Тъй като обикновените българи нямаме право на оръжие аз си взех японска катана преди много години и тя стана част от мен. Остра е като бръснач. Ако засека престъпник в къщата ми ще го нарежа старателно на парчета и спомен няма да остане от него, просто ще исчезне безследно във времето и пространството.
8
7
 
16
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
да си припомним! Кой не скача е червен...
7
0
 
30
 
! Отговори
Л-ШДА преди 6 години
Няма значение кой е, откъде е , видя ли го дома, ще се копа!
6
1
 
35
 
! Отговори
и аз така преди 6 години
Слизам вчера в мазето, мирише неопределимо гадно. Коридорът тъмен, в дъното му фигура. Питам кой е, оказва се парцаливо бакарди. Какво търси? "Додох да пикам"Лошо ми стана! Измъкнах се на заден ход, вечерта съседите установиха, че е разбил всички мазета, а днес аз ще намина до съседния оръжеен магазин да видя какво-що...
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА С ТАЗИ ГЛУПОСТ-РОМИ,НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО ,ПО ЦЯЛ СВЯТ ГИ НАРИЧАТ ***..САМО ТУКАЕВРЕЙСКО-ДЖЕНДЪРСКИТЕ МЕДИИ И *** ГИ ИМЕНУВАТ НА АЛКОХОЛНО ПИТИЕ.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки пети, едни от пет е 20%, значи остават едно ... 80% - Аха, ясно !
3
2
 
32
 
! Отговори
+ преди 6 години
Къде е държавата ? Къде полицията с кадри по 120 кг ?Къде е съдебната власт-да не вкарва престъпниците в затвора ?Това е дИмокрацията и свободата на слово по медиите -дебилски шоута по ТВ,манипулиращи спецове В СТУДИЯТА,некомпетентни политици -нискоинтелигентни ходят по предаванията и просташки говорят ,продажни медии,филми с убийства и насилия от САЩ .... . Добре дошли в свободна и демократична джунгала-силния и парлията е прав . А престъпницте нямат етнос.
2
0
 
55
 
! Отговори
инж.Лука Дърмонски преди 6 години
Саморазправата е единствения начин да съхраниш достойнството си, да се защитиш. Полицаите и прокурорите ги мързи да гледат, можеш да ги раздвижи само натиск от висшестоящи или шарко-парко под масата. Обаче рушвет обикновено дават престъпниците, от жертвите пари не се изкарват, затова жертвите в България КУЧЕТА ДА ГИ ЯДАТ.
1
0
 
51
 
! Отговори
народе преди 6 години
Това е скандално на фона на огромния брой все мрънкащи и наработещи полицай и огромен бюджет на МВР,този политик който накара този бардак наречен полиция за който всички плащаме прескъпо,да заработи както трябва ще влезе в историята.