От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
30
 
! Отговори
Иван преди 6 години
7500000 души х 30 лв., вие смятайте колко пари ще гушне хазната от подобна глупост!
136
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, пак ще доят стадото...Този път ще му сложат и антена, та да няма мърдане. Да се вижда и да се следи по всяко време и навсякъде.
135
0
 
23
 
! Отговори
Потърпевш преди 6 години
И новите лични карти ли ще са толкова чупливи като сегашните? Сигурно, така изкарват лесни пари от преиздаване и глоби..
134
0
 
12
 
! Отговори
Потърпевш преди 6 години
И новите лични карти ли ще са толкова чупливи като сегашните? Сигурно, така изкарват лесни пари от преиздаване и глоби..
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
120 *** Това ако не чипът или биометричните данни се объркат или прецакат да има какво да си навреш в ...
132
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
128 що за глупости говориш? чист платен, герберски ***, кой ти иска паспорт за Англия бе, нали сме в ЕС? Какви чипове какви глупости говориш? Поради лични причини ми се наложи да пътувам до 3 държави бкл Англия, 1 път не са ми искали нито пасспорт нито чипове. Нали това е идеята на личната карта, да удостовери самоличността ми. Къде сме тръгнали с този начин на мислене всеки е измамник, всеки е крадец.
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това самод а не стане като пръстовите отпечатъци за болниците. през година ново изискване. Лична болнична карта, после отпечатък, 3тата година отпечатъка отпада хайде пак на карта.... държавата за 3г няколко милиарда назад.
130
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези биометрични данни ще помогнат ли някъде, да не се теглят кредити от мое име, без мое присъствие или ще ги улеснят?
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези който са си вадили нови документи тази година честито, догодина отново -50лв.
128
0
 
32
 
! Отговори
жеко преди 6 години
кога вече ще ги изкарваме на стадиона тези нагли крадци
127
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ha ha 123 За съжаление и това няма да ни се размине, още по нови "европейски защитени " номера с чип и какво ли още не. Поредното скубачество.
126
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се започва: първо чип на паспорта, после на ръката !
125
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък едни лични карти, само баба Пена чистачката не ти я иска за нещо... , където отидеш все ти я искат и все им я даваш... много са лични няма що. Просто поредната идиотщина на държавата да прибере милионите от бедните българи, защото знае, че няма да има избор и ще си плати като поп. Държавен рекет му се вика на това. Мутрата така крепи икономиката.
124
32
 
3
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Бях си забравил паспорта.Влизам в Англия и понеже нашите лични карти нямат чип.И като се започнаха едни проблеми,дойде още един полицай,разпитваха ме.Едвам ме пуснахаСтига се ревали и недоволствали по форумите.Вземете и свършете нещо полезноМного добре ще се получи с тези нови документи
123
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво стана сега от цоцане веднъж на 10 години, го правят веднъж на 5 години, за да направим едни хора дето "печелят" държавни поръчки, от милионери на милиардери ?
122
0
 
30
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Те трябва да започнат и на 6 месеца да си сменяме личните карти. Че да се по нагушат някой хора в държавата.
121
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се учудвам,че се увеличава броя на хората бягащи от големия град и заживяващи съвсем *** живот в някое село по света или в джунгла,издържащи се от селско стопанство и животновъдство и тук-там работа,а децата им растат на воля.Живота става все по-стресиран,следен,ограничен,опасен заради престъпления на улицата,такси и данъци и т.н.Има много такива европейци,които са избрали простия,примитивен живот и спокойствието пред високите си заплати в големия град.
120
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХА Цецо Анпартамента за това ли беше в САЩ!!!Дори и там не искат такова чипиране камо ли целия свят. Кой ни следи и за какво???Колко експерти са се произнесли против чипиране на хора заради наречени "отвличания от 4-тия вид". Наще в личните карти. "РЕФЕРЕНДУМ" насила хубост не става аз не съм едно ЕГН за този свят искам си свободата и личното ми пространство!
119
2
 
29
 
! Отговори
ha ha преди 6 години
Слагаш антенката на кабел от свещите на колата /високото/, завърташ ключа .... и не знам как чипа ще оцелее. А може и на електрошокова палка да го пуснеш.... Въпрос на избор. Скоро да очакваме смяна и на номерата на колите, контролните талони и т.н. Един некадърник ще го познаеш по увеличението на цените на цигарите, топлото и тока....
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТролЩото да те следят със сателит и ХААРП,от 3-4 години има видео в Тубата,което ни обяснява как ще сме с чипове.Не че не могат да ти ги вкарат и с храната,де,но така е официално.Нанотехнологиите са такива,че и робот могат да ти вкарат в тялото,без да разбереш.

Спонсорирани публикации