От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
9
 
! Отговори
тъжен веселяк преди 6 години
Като не гласувахте за Яне Янев на времето, който щеше да сложи СТОП на корупцията, това е!
96
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЙ КОНСПИРАТОРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ПРАВИ ,ЧЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ НОВ СВЕТОВЕН (РЕД) НА ЦИОНИСТИТЕ НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ТОТАЛЕН КОНТРОЛ И РОБУВАНЕ НА БАНКИТЕ.ТЕЗИ МИКРОЧИПОВЕ СА ЧАСТ ОТ ТОЗИ КОНТРОЛ И АКО ОЩЕ НЯКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ БЪЛГАРИЯ НА 10 НОЕМВРИ СЕ(ОСВОБОДИ) ОТ СЪВЕТСКО ЗА ДА ПОПАДНЕ В ПО ЖЕСТОКО РОБСТВО-ЖИДО-МАСОНСКО.
95
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вчера на митинга на БСП стана нещо страшно ! - пенсионери с руски знамена искаха германски пенсии.
94
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и нови такси за бойко на всяка карта и всеки паспорт по 3.50 лвСупер бизнес задължителен за всички хора. Ако те спрат без лична карта могат да те арестуват за 24 часа. Задължително си я купуваш и по избор или се разкарваш 8 пъти в задръствания да направиш превод по друга банка и да се върнеш по опашките, или си плащаш 3.50лв на бойко , на услужливо поставеното гише в съседство =)
93
0
 
16
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До sport - а ти, съответно си комедия. По Конституция, личните документи са собственост на Държавата, компетентни. Защо аз да плащам мерака на държавата? Я осветли компетентно този "трагичен" форум.
92
15
 
8
 
! Отговори
Господата Малоумнци преди 6 години
Неразбирайки какво точно значи чип с антена, нещо, което отдавна го има на алармените системи на стоките в много магазини, на безконтактните дебитни карти и в личните карти на развитите държави с е-гласуване, господата малпумници веднага измислиха, че става въпрос за радиопредавател записващ личния им живот и предаващ цялата информация на ЦРУ и на НСР, така че почнаха отсега да облепят от сега къщите си с метално фолио. Информацията им за това се потвърди и от вестник "Комсомольская правда"...
91
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водят двама престъпници на разстрел и единият вика ! - брато давай да избегаме некакси щото след 5 минути ще ни разстрелят.А другият вика ! - а не не седи мирен че може да стане по-лошо.Нашата работа е горе долу същата.
90
13
 
5
 
! Отговори
sport преди 6 години
До DiesIraeЗащото, колкото и да не ти се вярва, трябва да имат актуална твоя снимка. Ако си забелязал/а, на пенсионерите, след 60 години им слагат безсрочен.Стригане няма, защото ги внасяш в бюджета тия суми. Тия форуми са трагедия. От ден на ден, все по-зле става.
89
3
 
10
 
! Отговори
До 90 До: анархист преди 6 години
Това си е ритуално самоубийство! Тези хора ще се чудят защо са все по-болни и по-болни! Защо? Много просто - защото освен електромагнитените полета спират и магнитното поле на земята, което е жизненоважно за всеки жив организъм. Установено е, че магнитното поле на Земята отслабва и все повече и повече хора и животни страдат от това!
88
2
 
19
 
! Отговори
питане преди 6 години
А някой може ли да ми светне какво се случва, ако нямам пари да си платя за новите документи за самоличност ? Ето на - синчето оня ден стана на 18 и още учи. Иска да си сменя ЛК, ами като не работи ?Естествено че ще платим, но въпросът е принципен - ето на, нямаш средства и какво, ще те арестуват ли ?
87
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарича се модерно робство ! - утре може да кажат че ще ни бесят и трябва сами да си направим бесилките , да си сложим въжето на врата и с усмивка да чакаме да ни ритнат столчето.
86
2
 
8
 
! Отговори
До: анархист преди 6 години
Другия по ефективен начин е чрез клетка на Фарадей която трябва да е добре заземена.Във Германия много хора последните години си изграждат клетки вградени във мазилката на къщите за да се предпазят от електомагнитната радиация на мобилните телефони. Ако се направи както трябва една такава клетка би трябвало да блокира всички радио вълни на 100% включително и 5G. А предимството клетката на Фарадей е че блокира и входящи и изходящи сигнали.
85
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 6 години
*** какъв топ 5, какви 5 лева, бе, ***!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАК ЛИ? АМАН.
83
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни задължат ли всички да си подменим картите с нови както направиха с номерата на колите за изкарат някой лев за източване?
82
9
 
6
 
! Отговори
До: анархист преди 6 години
Металната кутия няма да ти помогне. Тази технология е предвидена да работи със 5G!5G радио вълните ще пренасят инфомация във диапазона между 30-300GHz. Тоест тези радио вълни имат дължина между 10 и 1 мелиметър. Тези вълни преминават през всичко. Това реално е микровълнова радиация. И е само едно-две нива по ниско от ренгеновите лъчи които имат дължина 10 нанометра.За да блокираш на 100% 5G вълните, ще ти трябва кутия направена от плътно олово със дебелина на стената поне 4-5см.
81
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех тея обществени поръчки с ясни победители.....
80
4
 
28
 
! Отговори
анархист преди 6 години
Като си сложите новите документи в метална кутия и сигнал няма. НО все ще измислят нещо, като ония чехи дето доброолно се чипираха в компанията си - за удобство.. дебилиСвободата е контрол свише, а робството е свобода. Напред към антизацията - на мравки ще ни направят. Но избираме сами - супермаркета или човещината....А иначе нещо в нашата държава да е станало последните 20 години, ако няма делавера за някой шиши ?
79
4
 
23
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Следващата стъпка,ще е да се слагат чипове в тялото,така ще е по-безопасно,няма как човек да си загуби личната и кредитната карта.
78
6
 
28
 
! Отговори
До ? преди 6 години
Спокойно братко , това ще е следващата стъпка , също както със гей конвенцията , първо ги признаваме , после им даваме права и накрая като злокачествени тумори разрушават ,и развращават всички около тях. А който гъкне или им се опълчи 2 години затвор като в Канада. А за чиповете всеки който е чел Божието Слово , знае че това ще е белега на лукавия . .. Откровение от Йоана... И принудиха малки и големи да приемат белега на звяра, на челото и десницата си. Затова бдете , бъдете будни и трезвени,

Спонсорирани публикации